Egy csepp nyálból kiderül, hogy asztmás-e a gyermek

Világszerte nagyon sok – az Egyesült Királyságban például 5,4 millió ember részesül asztma ellenes kezelésben. A diagnózis felállításának alapját általában a légúti ellenállás mérése adja, mely sokszor pontatlan lehet. A vér-, vizelet- és köpetelemzésen alapuló vizsgálatok pedig fájdalmasak, nehézkesek lehetnek, különösen kisgyermekek esetében.

A brit Loughborough Egyetem kutatói a Nottingham City Hospital dolgozóival együttműködve egy olyan új vizsgálati módszeren dolgoznak, amely teljesen fájdalommentes és egy lépésben vezethet diagnózishoz. A nyál vizsgálatán alapuló módszer előnye a mintavétel egyszerűsége – az egészen fiataltól az idős korosztályig bárkitől könnyen, szorongás nélkül lehet gyűjteni.

Elzáródott légutakA kutatók egészséges és asztmás egyének nyálmintáinak folyadékkromatográfiás-tömegspektrometriás (LC-MS) analízisét végezték, olyan metabolikus biomarkereket keresve, melyek alapján a diagnózist fel lehet állítani. Ez az eljárás lehetőséget teremthet nemcsak a diagnózis korai felállítására, hanem a súlyosságának és progressziójának megítélésére, a beteggondozás utánkövetésére is.

Korábban egy másik brit kutatásból az derült ki, hogy habár egymillió gyermeknél állították fel az asztma diagnózisát, csak az esetek felénél állt fenn valóban a krónikus tüdőbetegség. A felesleges gyógyszerszedés mellékhatásait elkerülendő fontos az ilyen esetek kiszűrése is a jövőben.

Dr. Samantha Walker, az Asthma UK kutatási igazgatója elmondta, hogy mivel ez rendkívül összetett állapot, amely számos különböző okra vezethető vissza, jelenleg nem áll rendelkezésre egyetlen, egyszerű diagnosztikai módszer a betegség igazolására.

A fent említett kutatás azonban előre vetíti, hogy a nyálteszt lehetőséget teremthet arra, hogy egyszerűen lehessen diagnosztizálni a betegséget.

Az asztmáról

Mi okozza?

Gyakori kiváltó tényezői a környezeti allergének: poratka, állati szőr, pollen, dohányfüst és vírusos fertőzések, munkahelyi allergének, különböző kémiai anyagok

Kik érintettek?

Felnőttkorban a nők nagyobb arányban érintettek, mint a férfiak. A gyermekkorban előforduló asztma kamaszkorban gyakran javul vagy teljesen megszűnik, későbbi életkorban azonban visszatérhet.

Kezelése

Nem gyógyítható, de kezelhető. A kezelés két pillére a tünetek enyhítése és a rohamok megelőzése, alkalmi vagy rendszeres gyógyszerszedés, inhalátor használata. A kutatók ajánlása szerint a napi D-vitamin bevitel segíthet a betegség kezelésében.