Akupunktúra segíthet a hőhullámok ellen

A hőhullámok kellemetlen tünetként jelentkeznek a menopauzát átélő nők többségénél. Úgy tűnik azonban, hogy a nők mintegy 50 százalékánál már egy nyolchetes akupunktúrás kezelés segítségével is csökkenthető a tünetek gyakorisága. Az egyszerű, költséghatékony és széles körben elérhető akupunktúrás beavatkozás eredményessége viszonylag hamar kiderül.

A Menopause című szaklapban publikált anyagból kiderül, hogy a nők felénél jelentős mértékben csökkenthető a kellemetlen tünet az akupunktúra segítségével, ráadásul jó hír az, hogy viszonylag gyorsan kiderül, hogy valóban hatásos-e a kezelés.

Hamar kiderüll, hogy hat-eEgy meglehetősen egyszerű, költséghatékony és széles körben elérhető beavatkozásról van szó, aminek nagy előnye, hogy nem kell hónapokig várni az eredményre, hanem már néhány hónap alatt látható, hogy használ-e a módszer a nőnek – mondja a kutatást vezető Nancy Avis, a Wake Forest Baptist Medical Center munkatársa.

A kutatás során a szakemberek 209, közvetlenül menopauza előtt, illetve után álló nőt vizsgáltak, akiknek életkora 45 és 60 év között volt. A résztvevőknek legalább négy hőhullámuk vagy éjszakai izzadásuk volt naponta. A véletlenszerűen kiválasztott nők maximum 20 akupunktúrás kezelést kaptak hat hónapon keresztül, vagy a kontrollcsoporthoz tartoztak.

Összesen 170 nő kapott kezelést, közülük 11,9 százalék esetében 85 százalékban csökkentek a kellemetlen tünetek a kezelés nyolcadik hetére. A kezelésben részesülők 47 százaléka 47 százalékos javulásról számolt be, míg 37 százalék esetében csupán minimális pozitív változás következett be. Négy százalékról kiderült, hogy esetükben növekedett a kellemetlen tünetek gyakorisága.