Tények és feltételezések a barackmagról és a rákról

A sárgabarack magját szuperételnek nevezik, és rákellenes, méregtelenítő hatást tulajdonítanak neki. Tudósok azonban figyelmeztetnek, hogy a magban található egy olyan vegyület, amely a szervezetben cianiddá alakul, és nagyobb mértékben fogyasztva káros lehet. Hatásos-e a barackmag fogyasztása a rák ellen, vagy ez csak újabb veszélyes egészségügyi hóbort?

Zsírsavak, vitaminok

A sárgabarack magja sok nélkülözhetetlen, esszenciális zsírsavat tartalmaz. Ezek a zsírsavak kellenek az egészséghez, de a szervezet nem tudja előállítani őket, így az étkezéssel kell hozzájuk jutnunk.

Nem gyógyít a magja

E zsírsavaknak két fő fajtája van: linol (omega-6) és alfa-linolén (omega-3) zsírsav. A linolén zsírsav létfontosságú szerepet játszik az agy működésében, a normális növekedésében és fejlődésében. A zsírsavak elősegítik a bőr és a haj növekedését, szabályozzák az anyagcserét, szükségesek az egészséges csontokhoz, és a támogatják a szaporodási rendszert.

A barackmag nem tartalmaz jelentős mennyiségű vitamint és ásványi anyagot, bár az olaj gazdag E-vitaminban.

Miért hiszik, hogy a sárgabarackmag jó a rák leküzdésére?

A barackmagnak van ugyan némi egészségügyi haszna, de segíthet-e a rák ellen, vagy több kárt okoz, mint amennyi hasznot? Néhányan a barackmagban található amigdalin nevű vegyületet titkos fegyvernek tekintik, amely megtámadja ráksejteket, kiirtja a daganatot, és megelőzi a rákot.

Az amigdalin más gyümölcsök, pl. alma, cseresznye, szilva és őszibarack magjában is jelen van, de van a lóherében, cirokban és limababba is.

Elfogyasztva az amigdalin a szervezetben cianiddá alakul. A cianid gyorsan ható vegyi anyag, ami halált okozhat. A cianid megakadályozza, hogy a szervezet sejtjei oxigénhez jussanak, ami elhalásukat idézi elő. Mivel a szív és az agy sok oxigént használ, a cianid károsabb rájuk, mint a többi szervre.

Kutatások szerint testsúly-kilogrammonként 0,5-3,5 mg cianid halált okozhat, 50-60 sárgabarackmag elfogyasztása halálos adag cianidot juttat a szervezetbe. Cianidmérgezés ennél sokkal kevesebbtől is előfordulhat.

Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) figyelmeztetést adott ki, hogy három kis sárgabarackmag vagy egy nagy mag elfogyasztása felnőtteket a cianid javasolt biztonságos szintje fölé juttat, míg csecsemőknek egy kis mag is mérgező lehet.

Mi a letril és a B17-vitamin?

A letril az amigdalin részben szintetikus változata, 1961-ben szabadalmaztatták, de 1970-ig nem vált népszerűvé. Egy biokémikus Ernst T. Krebbs azt állította, hogy a rákot vitaminhiány okozza, és a hiányzó vitamin a letril. Ő nevezte el a letrilt B17-vitaminnak.

A letril felhasználását az amerikai Élelmiszer és Gyógyszer Hivatal (FDA) nem engedélyezte az Egyesült Államokban, és nem biztonságosnak ítélte alkalmazását élelmiszerben és gyógyszerben. Egyetlen betegség kezelésében sem mutatták ki használhatóságát.

Jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy a letril segít rákosoknak, néhányan mégis használják abban a reményben, hogy a szokásos kezelésekkel gyógyíthatatlannak bizonyuló rákot meggyógyítja. Az FDA ismételt figyelmeztetései ellenére a terméket továbbra is terjesztik a rák gyógyítására, kezelésére és megelőzésére.

(Angolból fordította: Korom Lajos)