Így tanítsuk aludni a gyereket

Állandó, megnyugtató környezet, biztonságérzet – ezek kellenek ahhoz, hogy az éjszaka fel-felébredő gyerek visszaaludjon. Az 1-3 éves gyermekek mintegy 15-20%-a ébred fel éjjel, és a szülőknek sokszor bizony nehéz rávenni őket az újbóli elalvásra. Ilyenkor a gyermeknek ugyanazokra a mechanizmusokra van szüksége, mint amelyek az elalvását segítették.

A gyakori kelések hátterében a nem megfelelő elalvási szokások állnak – mondja dr. Stephanie Zandieh, a Pediatric Sleep Disorders and Apnea Center (The Valley Hospital) igazgatója. Az elalvást segítő szokások lehetnek megfelelőek (mint pl. az ujjszopás) és problémásak (amelyek a szülők aktív jelenlétét igénylik, és amelyet az éjszakai ébredés során nem tud a gyermek önállóan alkalmazni) – magyarázza Zandieh.

Meleg, nyugodt környezet

A szakemberek összegyűjtöttek néhány hasznos tippet, amelyek segíthetik az átalvást:

  • Napközbeni alvás és a korai lefekvés.
  • Ún. biztonsági vagy szeretett tárgy – pl. egy baba vagy takaró –, melynek jelenléte biztonságérzetet ad a gyermeknek.
  • Következetes esti rutin.
  • Egységes hálószobai környezet (hasonló világítás fektetéskor és az éjszaka során).
  • A gyermek ébren ágyba tétele, hogy gyakorolja az önálló elalvást.
  • Ha sír vagy kiabál a gyermek, természetesen nézze meg. Az ellenőrzés legyen nyugtató, és tartson annyi ideig, amíg szükségesnek érzi. A gyermek ezáltal tudni fogja, hogy ön jelen van.
  • Válaszoljon a gyermek hívására éjszaka.
  • Fokozatos megközelítés: a gyermek önálló elalvását segítheti, ha kezdetben bent marad vele a szobában. Először a kiságya mellé ülve szorosan, majd egyre nagyobb távolságokból figyelheti, segítheti az önálló elalvását.
  • Legyen következetes, és ne adja fel. Az első pár éjszaka nehéz lehet, de egy pár héten belül látszani fog a javulás.

 

Bejelentkezés

Hírlevél fel/leiratkozás

Videó ajánlatunk

Biofizikai állapotfelmérés felsőfokon
A videóhoz kattintson a képre!

Kiemelt ajánlatunk

Már tudok segíteni magamon

Már tudok segíteni magamon

Megosztom Önökkel az akut húgyhólyag-gyulladással kapcsolatos tapasztalataimat. Éppen a hétvégi házunkat készítettük fel a téli időszakra, és eközben észre sem vettem, hogy teljesen átfagyott a lábam. Két nap elteltével alhasi fájdalomra ébredtem. Görcsölt is meg nem is, kicsit nyomott is, olyan érzés volt, amilyet korábban soha nem tapasztaltam.

Heti horoszkóp

Heti horoszkóp

Eseménynaptár (ma és holnap)

Találkozzunk a Facebookon is!

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés