Tovább élünk a chilitől?

A csípős chili paprika fogyasztása 13 százalékkal csökkenti a mortalitást, azon belül is elsősorban a szívbetegségből és a sztrókból adódó halálozást – ezt állítják legalábbis a Vermonti Egyetem kutatói. Hatóanyaga megvédi fogyasztóját az elhízástól, és segíti a koronáriás véráramlást, továbbá antimikrobiális tulajdonságokkal is rendelkezik.

Évszázadok óta gondolják azt az emberek, hogy a paprika és általában a fűszerek kedvező hatással vannak bizonyos betegségekből való gyógyulásra, de mindeddig egyetlen – Kínában, 2015-ben publikált – tanulmány foglalkozott a chili paprika fogyasztásának hatásával a halálozásra. Az új kutatás most megerősíti a kínai tudósok eredményét.

A felmérésben több mint 16 000 amerikaitól gyűjtöttek adatokat 23 éven át. Mustafa Chopan orvosegyetemi hallgató és Benjamin Littenberg professzor elemezte a csípős chili paprikát fogyasztók jellemzőit. Kiderült, hogy ezek az emberek „a fiatalabbak közé tartoznak, fehér férfiak, mexikói-amerikaiak, családosak, dohányoznak, alkoholt fogyasztanak, és emellett több zöldségfélét és húst fogyasztanak, mint azok, akik nem esznek csípős, vörös chili paprikát.”

Jellemző volt még a csípős paprikát evőkre, hogy alacsonyabb a HDL-koleszterin szintjük, kisebb jövedelemmel rendelkeznek és az iskolai végzettségük is alacsonyabb a chili paprikát nem kedvelőkénél.

Az átlagosan 19 év követési idő alatt megnézték a kutatók a chili paprikát kedvelők közötti halálesetek számát, és elemezték a halálozás okát.

„Bár a mechanizmus, amin keresztül a csípős paprika késlelteti az elhalálozást, még közel sem mondható ismertnek, a TRP (Transient Receptor Potential) csatornák, amelyek a csípős anyagok (mint a chili paprika hatóanyaga, a kapszaicin) elsődleges receptorai, ezek lehetnek részben felelősek a megfigyelt kapcsolatért” – írják a tanulmányban a szerzők.

Van még néhány lehetséges magyarázat a chili paprika egészségre kedvező hatására: a kapszaicinról például úgy tartják, hogy szerepe van abban a sejt- és molekuláris mechanizmusban, amely megvédi fogyasztóját az elhízástól, és segíti a koronáriás véráramlást, továbbá antimikrobiális tulajdonságokkal is rendelkezik, ami közvetve megváltoztatja a bélcsatorna mikrobiomját.

„Mivel kutatásunk hozzájárul az azt megelőző kutatás eredményének megerősítéséhez és általánosításához, érdemes lehet felvenni a táplálkozási ajánlásokba a chili paprika – vagy még inkább a csípős hatású élelmi anyagok – fogyasztását. Emellett sürgetni kell a klinikai vizsgálatok megindítását ezen a téren” – jelentette ki Chopan.

Ha szívesen olvasna még csípős ételekről, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket is:

Miért tesznek jót a csípős ételek?