Hirdetés

 

Hirdetés

 

Gyermekkori asztma ellen jó az ómega-3

A terhesség alatt szedett ómega-3 zsírsav hatására egyharmadával csökkenthető a gyermekkori asztma kialakulásának kockázata – áll a New England Journal of Medicine című lapban. A vizsgálatban arra derült fény, hogy azoknak a nőknek a gyerekeinél, akik hosszú láncú ómega-3 zsírsavat szedtek a harmadik trimeszterükben, 31 százalékkal csökkent az asztma esélye.

Ez a fajta ómega-3 zsírsav, amely eikozapentanésavat (EPA) és dokozahexansavat (DHA) tartalmaz, megtalálható a hidegvízi halakban, és fontos szerepet tölt be az emberi immunreakciók szabályozásában.

Hidegvízi halak, étrend-kiegészítők

Amint arról a kutatásban résztvevő Hans Bisgaard professzor beszámolt, a vizsgálatok bebizonyították, amit már régóta sejtettek: összefüggés van a hosszú láncú ómega-3 zsírsav gyulladáscsökkentő tulajdonsága, a nyugati étrend alacsony ómega-3 tartalma és a gyerekkori asztma emelkedő mértéke között.

A szakemberek 695 dán nőt kísértek figyelemmel a 24. terhességi héten, valamint egy héttel a szülés után, a gyerekeiket pedig még további öt éven át követték nyomon. A kutatás során a tesztek kimutatták, hogy azoknak a nőknek a gyerekeinél, akiknek a vérében a vizsgálat kezdetekor a legalacsonyabb EPA és DHA szintet mérték, az ómega-3 étrend-kiegészítők hatására 54 százalékkal csökkent az asztma kialakulásának kockázata.

A vizsgálati eredmények azért is különösen fontosak, mert a nyugati országokban az utóbbi évtizedekben az asztmások és légzési nehézséggel küzdők száma több mint duplájára nőtt, így talán most végre megvan a megoldás arra, hogy miként lehet visszaszorítani ezt a tendenciát.

 

Hirdetés

 

Videó ajánlatunk

Biofizikai állapotfelmérés felsőfokon
A videóhoz kattintson a képre!

Hirdetés

 

Videó ajánlatunk

Zöld élelmiszerek szerepe a fogyókúrában

Hirdetés

 

Heti horoszkóp

Heti horoszkóp

Eseménynaptár (ma és holnap)

Találkozzunk a Facebookon is!

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés