Gyermekkori asztma ellen jó az ómega-3

A terhesség alatt szedett ómega-3 zsírsav hatására egyharmadával csökkenthető a gyermekkori asztma kialakulásának kockázata – áll a New England Journal of Medicine című lapban. A vizsgálatban arra derült fény, hogy azoknak a nőknek a gyerekeinél, akik hosszú láncú ómega-3 zsírsavat szedtek a harmadik trimeszterükben, 31 százalékkal csökkent az asztma esélye.

Ez a fajta ómega-3 zsírsav, amely eikozapentanésavat (EPA) és dokozahexansavat (DHA) tartalmaz, megtalálható a hidegvízi halakban, és fontos szerepet tölt be az emberi immunreakciók szabályozásában.

Hidegvízi halak, étrend-kiegészítők

Amint arról a kutatásban résztvevő Hans Bisgaard professzor beszámolt, a vizsgálatok bebizonyították, amit már régóta sejtettek: összefüggés van a hosszú láncú ómega-3 zsírsav gyulladáscsökkentő tulajdonsága, a nyugati étrend alacsony ómega-3 tartalma és a gyerekkori asztma emelkedő mértéke között.

A szakemberek 695 dán nőt kísértek figyelemmel a 24. terhességi héten, valamint egy héttel a szülés után, a gyerekeiket pedig még további öt éven át követték nyomon. A kutatás során a tesztek kimutatták, hogy azoknak a nőknek a gyerekeinél, akiknek a vérében a vizsgálat kezdetekor a legalacsonyabb EPA és DHA szintet mérték, az ómega-3 étrend-kiegészítők hatására 54 százalékkal csökkent az asztma kialakulásának kockázata.

A vizsgálati eredmények azért is különösen fontosak, mert a nyugati országokban az utóbbi évtizedekben az asztmások és légzési nehézséggel küzdők száma több mint duplájára nőtt, így talán most végre megvan a megoldás arra, hogy miként lehet visszaszorítani ezt a tendenciát.

 

Bejelentkezés

Hírlevél fel/leiratkozás

Videó ajánlatunk

Biofizikai állapotfelmérés felsőfokon
A videóhoz kattintson a képre!

Kiemelt ajánlatunk

Már tudok segíteni magamon

Már tudok segíteni magamon

Megosztom Önökkel az akut húgyhólyag-gyulladással kapcsolatos tapasztalataimat. Éppen a hétvégi házunkat készítettük fel a téli időszakra, és eközben észre sem vettem, hogy teljesen átfagyott a lábam. Két nap elteltével alhasi fájdalomra ébredtem. Görcsölt is meg nem is, kicsit nyomott is, olyan érzés volt, amilyet korábban soha nem tapasztaltam.

Heti horoszkóp

Heti horoszkóp

Eseménynaptár (ma és holnap)

Találkozzunk a Facebookon is!

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés