Légzőgyakorlatok a stressz csökkentéséhez

Vegetatív idegrendszerünk ugyanúgy felelős a test stresszreakcióért, ahogyan a szívverésre, vérnyomásra és légzésre is hatással van. Míg az automatikus funkciókat nehéz ellenőrzésünk alá vonni, a légzéssel ezt bármikor megtehetjük. Van néhány egyszerű technika, amelynek segítségével néhány perc alatt csökkenthetjük a stresszt pusztán a légzés segítségével.

Hasi légzés

Az egyik kezünket a hasunkra tesszük, és figyeljük, ahogy belégzéskor emelkedik, kilégzéskor lejjebb esik a kéz. Kicsit meg is nyomhatjuk a hasunkat, hogy a tüdőből miden levegő távozzon.

Megfelelő ütemre történő légzés

A belégzés során egytől háromig számolunk, majd a levegőt bent tartjuk, amíg tudjuk, ezután valamivel hosszabb ideig légzünk ki.

Három részből álló mély légzés

Mély lélegzetvétellel kezdünk, majd minden levegőt kifújunk. Ezután elképzeljük, hogy először a tüdő alsó részét töltjük ki, majd a mellkast, végül pedig a tüdő tetejét. H megfelelően végezzük a gyakorlatot, olyan érzésünk lehet, mintha a tüdőnk belülről masszírozná a hátunk hátsó részét és a vállainkat.

Óceán-légzés

A torok hátsó részét lezárjuk, mintha csak szívószálon keresztül lélegeznénk. A szánk közben csukva marad, az orrunkon keresztül lélegzünk. A technika neve onnan származik, hogy sokaknál ilyenkor enyhe, óceán morajláshoz hasonló hang szabadul fel a torokból.

Ha szeretne még olvasni a stresszről, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket is:

Stressz: a szervezet figyelmeztet, ha baj van