Légzőgyakorlatok a stressz csökkentéséhez

Vegetatív idegrendszerünk ugyanúgy felelős a test stresszreakcióért, ahogyan a szívverésre, vérnyomásra és légzésre is hatással van. Míg az automatikus funkciókat nehéz ellenőrzésünk alá vonni, a légzéssel ezt bármikor megtehetjük. Van néhány egyszerű technika, amelynek segítségével néhány perc alatt csökkenthetjük a stresszt pusztán a légzés segítségével.

Hasi légzés. Az egyik kezünket a hasunkra tesszük, és figyeljük, ahogy belégzéskor emelkedik, kilégzéskor lejjebb esik a kéz. Kicsit meg is nyomhatjuk a hasunkat, hogy a tüdőből miden levegő távozzon.

Tanuljuk meg, hasznos!

Megfelelő ütemre történő légzés. A belégzés során egytől háromig számolunk, majd a levegőt bent tartjuk, amíg tudjuk, ezután valamivel hosszabb ideig légzünk ki.

Három részből álló mély légzés. Mély lélegzetvétellel kezdünk, majd minden levegőt kifújunk. Ezután elképzeljük, hogy először a tüdő alsó részét töltjük ki, majd a mellkast, végül pedig a tüdő tetejét. H megfelelően végezzük a gyakorlatot, olyan érzésünk lehet, mintha a tüdőnk belülről masszírozná a hátunk hátsó részét és a vállainkat.

Óceán-légzés. A torok hátsó részét lezárjuk, mintha csak szívószálon keresztül lélegeznénk. A szánk közben csukva marad, az orrunkon keresztül lélegzünk. A technika neve onnan származik, hogy sokaknál ilyenkor enyhe, óceán morajláshoz hasonló hang szabadul fel a torokból.

 

Bejelentkezés

Hírlevél fel/leiratkozás

Videó ajánlatunk

Biofizikai állapotfelmérés felsőfokon
A videóhoz kattintson a képre!

Kiemelt ajánlatunk

Már tudok segíteni magamon

Már tudok segíteni magamon

Megosztom Önökkel az akut húgyhólyag-gyulladással kapcsolatos tapasztalataimat. Éppen a hétvégi házunkat készítettük fel a téli időszakra, és eközben észre sem vettem, hogy teljesen átfagyott a lábam. Két nap elteltével alhasi fájdalomra ébredtem. Görcsölt is meg nem is, kicsit nyomott is, olyan érzés volt, amilyet korábban soha nem tapasztaltam.

Heti horoszkóp

Heti horoszkóp

Eseménynaptár (ma és holnap)

Találkozzunk a Facebookon is!

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés