Stressz: a szervezet figyelmeztet, ha baj van

A testünk egyértelműen megmutatja, hogy éppen milyen az egészségi állapotunk. Jelzések lehetnek a tartós gyomorfájdalmak, amelyek minden reggel előfordulnak, vagy a gyakori fejfájásrohamok, amelyek jelentősen befolyásolják a koncentrációt és a közérzetet. Néhány bőrkiütés, tartós köhögés vagy hátfájás is azt akarja jelezni, hogy valami nincs rendben.

Fontos, hogy komolyan vegyük a figyelmeztető jeleket és odafigyeljünk a test belső hangjaira. Nézzük, melyek lehetnek az első jelek arról, hogy valami nincs rendben! Kezdetben ezek a jelek nem látványosak, de érdemes időben felfigyelni rájuk.

A megzavart egyensúly jelei

Szerencsére az orvos felkeresésekor gyakran kiderül, hogy a fejfájás, az alvászavar, a gyomorfájás vagy a folyamatos megfázás tünetei mögött semmi komoly betegség nem rejtőzik. Ezek a panaszok inkább azt fejezik ki, hogy a test, az elme és a lélek nincsenek összhangban. Más szóval, hogy a tartós stressz, az érzelmi stressz, a folyamatos túlterhelés vagy a relaxációs fázisok hiánya befolyásolják közérzetünket.

A stressz befolyásolja az egészséget

Most már ismert, hogy összefüggés van a stressz és az egészség között. Míg a legtöbb ember jól kezeli a hektikus időszakokat és a mindennapos káoszt, a tartós vagy súlyos mentális stressz szó szerint beteggé tehet. A szomszédokkal folytatott hosszú vita ugyanolyan káros lehet az egészségre, mint a partnertől való válás, vagy akár az az érzés is, hogy az ember már nem képes megbirkózni a mindennapi élet követelményeivel.

A túl sok fizikai vagy mentális stressz gyengítheti az immunrendszert, majd gyakori légúti fertőzést okoz. Míg a felnőtteket általában évente kétszer sújtja a hideg, sok stresszes ember télen úgy érzi, hogy már soha nem lesz fitt. Amikor megfázás kerülget, itt az ideje, hogy orvoshoz menjünk, és minden bizonnyal annak is, hogy végre komolyan vegyük a test jeleit. Ha meg tudjuk változtatni néhány szokásunkat, a test védelme ismét zökkenőmentesen működhet.

A bőrünk is a lélek tükre

Az is lehetséges, hogy a bőr hívja fel a figyelmet a stresszre vagy a bánatra. Az olyan mondások, mint a „majd kiugrik a bőréből” azt jelzik, hogy mennyire szorosan kötődik a bőr és a lélek. Nem ritkán a pszichológiai stressz a bőrhibák oka. Vannak összefüggések egyes bőrbetegségek és a mentális egyensúly között. Jellemző példa az ekcéma, amelyet az érzelmi stressz súlyosbíthat. Az ekcéma és a viszketés fokozódhat, ha a lélek szenved.

A bőrbetegségek lelkileg megterhelők

Ez fordítva is érvényes: a kifejezetten látható és fájdalmas bőrbetegségek súlyosan befolyásolhatják a pszichét. Ezért számos bőrbetegség kezelése most már holisztikusan történik. A megfelelő kezelési koncepcióknak megfelelően többek között abból indulnak ki, hogy nemcsak a beteg bőrnek van szüksége gyógyszerekre, hanem a lélek is segítségre szorul.

Ha kiegyensúlyozott

Szerencsére a bőr nemcsak az érzelmi stresszt tükrözi, hanem az élet örömét és a belső elégedettséget is. Ha az ember „ragyog a boldogságtól”, vagy „jól érzi magát a bőrében”, azt jelzi, hogy az ő világa rendben van.

(Németből fordította: Koncz Lászó)

Ha szeretne még olvasni a stresszről, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket is:

Légzőgyakorlatok a stressz csökkentéséhez