Időseknek nem biztos, hogy jó választás a ventilátor

Az elektromos ventilátor használata szélsőségesen meleg időben megnöveli a pulzusszámot és a maghőmérsékletet – erre jutottak kutatók, akik azt vizsgálták, hogyan reagál a 60 év felettiek szervezete. Ezekben a napokban biztosan nálunk is sokan vették elő az egyszerű szobai szerkezeteket, nem árt hát, ha gondolnak a ventilátorok ilyen lehetséges hatására is.

Természetesen nem az a célunk, hogy lebeszéljük az embereket a ventilátor használatáról, mert mérsékeltebb időjárás esetén a ventilátor kétségtelenül előnyös – mondta a Journal of the American Medical Association című szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerzője, Craig Crandall, a Texasi Egyetem orvosi karának professzora. – „Csupán azt állítjuk, hogy bizonyos körülmények között, például szélsőséges kánikula esetén, a ventilátor káros is lehet."

Nagy melegben óvatosan!

A ventilátor fiatal felnőttek esetében fokozza a verejtékezést. Amikor a verejték elpárolog, lehűti a bőrt. Az idősebb emberek verejtékezési képessége azonban korlátozott, ami esetükben határt szab az elektromos ventilátor hatékonyságának.

A kísérlet során három férfit és hat nőt ültettek le egy olyan helyiségben, ahol a hőmérsékletet 100 percig 42 Celsius fokon tartották. Crandall elmondta, hogy az ilyen hőség ritka ugyan, de előfordulhat, mint például az 1995-ös chicagói hőhullám idején, amikor éppen 42 fokon tetőzött a hőmérséklet. A kutatók a relatív páratartalmat az első 30 percben 30 százalékra állították be, majd 5 percenként 2 százalékkal növelték egészen 70 százalékig.

Véletlenszerűen beosztott napokon az alanyok ezekben a helyiségekben ültek vagy egy 40 centiméter átmérőjű, 90 centiméter távolságra elhelyezett ventilátor mellett, vagy ventilátor nélkül. A kutatók kimutatták, hogy a ventilátor használatakor akár percenként kilenc szívveréssel magasabb pulzusszámokat is mértek. A belső testhőmérséklet is néhány tized fokkal magasabb volt a ventilátoros foglalkozások során.

Ha valaki napi nyolc órát ülne a ventilátor mellett, nem tudjuk, mennyivel emelkedne a maghőmérséklete (vagy a pulzusszáma) – tette hozzá Crandall professzor. – Ha ez fél fokos növekedést okoz, az már káros hatással lehet az egészségre.

 

Bejelentkezés

Hírlevél fel/leiratkozás

Videó ajánlatunk

Biofizikai állapotfelmérés felsőfokon
A videóhoz kattintson a képre!

Kiemelt ajánlatunk

Már tudok segíteni magamon

Már tudok segíteni magamon

Megosztom Önökkel az akut húgyhólyag-gyulladással kapcsolatos tapasztalataimat. Éppen a hétvégi házunkat készítettük fel a téli időszakra, és eközben észre sem vettem, hogy teljesen átfagyott a lábam. Két nap elteltével alhasi fájdalomra ébredtem. Görcsölt is meg nem is, kicsit nyomott is, olyan érzés volt, amilyet korábban soha nem tapasztaltam.

Heti horoszkóp

Heti horoszkóp

Eseménynaptár (ma és holnap)

Találkozzunk a Facebookon is!

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés