Időseknek nem biztos, hogy jó választás a ventilátor

Az elektromos ventilátor használata szélsőségesen meleg időben megnöveli a pulzusszámot és a maghőmérsékletet – erre jutottak kutatók, akik azt vizsgálták, hogyan reagál a 60 év felettiek szervezete. Ezekben a napokban biztosan nálunk is sokan vették elő az egyszerű szobai szerkezeteket, nem árt hát, ha gondolnak a ventilátorok ilyen lehetséges hatására is.

Természetesen nem az a célunk, hogy lebeszéljük az embereket a ventilátor használatáról, mert mérsékeltebb időjárás esetén a ventilátor kétségtelenül előnyös – mondta a Journal of the American Medical Association című szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerzője, Craig Crandall, a Texasi Egyetem orvosi karának professzora. – „Csupán azt állítjuk, hogy bizonyos körülmények között, például szélsőséges kánikula esetén, a ventilátor káros is lehet.”

Nagy melegben óvatosan!

A ventilátor fiatal felnőttek esetében fokozza a verejtékezést. Amikor a verejték elpárolog, lehűti a bőrt. Az idősebb emberek verejtékezési képessége azonban korlátozott, ami esetükben határt szab az elektromos ventilátor hatékonyságának.

A kísérlet során három férfit és hat nőt ültettek le egy olyan helyiségben, ahol a hőmérsékletet 100 percig 42 Celsius fokon tartották. Crandall elmondta, hogy az ilyen hőség ritka ugyan, de előfordulhat, mint például az 1995-ös chicagói hőhullám idején, amikor éppen 42 fokon tetőzött a hőmérséklet. A kutatók a relatív páratartalmat az első 30 percben 30 százalékra állították be, majd 5 percenként 2 százalékkal növelték egészen 70 százalékig.

Véletlenszerűen beosztott napokon az alanyok ezekben a helyiségekben ültek vagy egy 40 centiméter átmérőjű, 90 centiméter távolságra elhelyezett ventilátor mellett, vagy ventilátor nélkül. A kutatók kimutatták, hogy a ventilátor használatakor akár percenként kilenc szívveréssel magasabb pulzusszámokat is mértek. A belső testhőmérséklet is néhány tized fokkal magasabb volt a ventilátoros foglalkozások során.

Ha valaki napi nyolc órát ülne a ventilátor mellett, nem tudjuk, mennyivel emelkedne a maghőmérséklete (vagy a pulzusszáma) – tette hozzá Crandall professzor. – Ha ez fél fokos növekedést okoz, az már káros hatással lehet az egészségre.