Az inhaláló többet árt, mint használ?

A kortikoszteroidok széles körben használt gyulladáscsökkentők. Kaphatók tabletta, injekció, krém, orrspray és inhaláló formájában is. Úgy tűnik, hogy az inhalált kortikoszteroidok használata elhízáshoz, kettes típusú cukorbetegséghez, szívbetegséghez, magas vérnyomáshoz vezethet. Ez a kockázat azonban érdekes módon csak a nőknél figyelhető meg.

Az inhaláló a leggyakoribb választás asztma és más légúti megbetegedések kezelésénél. Az elmúlt évtizedekben a készülék használóinak száma egyre csak növekedett, hisz a szakértők szerte a világon biztonságosnak tartották. A rotterdami Erasmus Orvosi Központ új kutatása szerint azonban használatuk akár káros is lehet.

Inhalálva ártalmasabb

Kutatásaikban kifejezetten a kortikoszteroidok hatásait elemezték. Az eredményeket bemutató tanulmány szerzője, dr. Elisabeth van Rossum szerint az inhalált kortikoszteroidoknak még nagyobb hatásuk van a szervezetre, mint azt eddig gondolták. A kutatás továbbá bizonyítékként szolgál a negatív hatásokra, illetve felhívja az orvosok figyelmét arra, hogy gondolják át alaposan az ilyen típusú recept kiadását, főleg az olyan nők esetében, akiknél eleve magas a kockázat metabolikus szindróma kialakulására.

A gyógyszer hatásának elemzésére 140 879 felnőtt adatait használták fel. A résztvevők közül minden tizedik felnőtt használt kortikoszteroid tartalmú készítményt, a használók 50%-a inhaláló formájában. Azon nők kockázata a metabolikus szindrómára, akik inhalálót vagy orrsprayt használtak, negyven százalékkal magasabb volt, mint azoké, akik nem használtak szteroidot.

A férfiak között nem volt megfigyelhető a magasabb kockázat. Az viszont már a férfiakra is igaz volt, hogy azokhoz képest, akik a szteroidokat más formában alkalmazták, az inhaláló csoport tagjai közt 10 százalékkal magasabb volt a metabolikus szindróma kialakulásának valószínűsége. Ezen felül az is egyértelműen megfigyelhető volt, hogy akik egyáltalán nem használtak kortikoszteroid tartalmú gyógyszereket, kevésbé voltak meghízva.

 

Bejelentkezés

Hírlevél fel/leiratkozás

Videó ajánlatunk

Biofizikai állapotfelmérés felsőfokon
A videóhoz kattintson a képre!

Kiemelt ajánlatunk

Már tudok segíteni magamon

Már tudok segíteni magamon

Megosztom Önökkel az akut húgyhólyag-gyulladással kapcsolatos tapasztalataimat. Éppen a hétvégi házunkat készítettük fel a téli időszakra, és eközben észre sem vettem, hogy teljesen átfagyott a lábam. Két nap elteltével alhasi fájdalomra ébredtem. Görcsölt is meg nem is, kicsit nyomott is, olyan érzés volt, amilyet korábban soha nem tapasztaltam.

Heti horoszkóp

Heti horoszkóp

Eseménynaptár (ma és holnap)

Találkozzunk a Facebookon is!

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés