Különleges kávék, egyedi élmény

Vidítsuk fel magunkat egy ízletes, forró és finom kávékoktéllal, tejszínnel, fűszerekkel és egyéb finomságokkal megbolondítva. Ezek a kávé különlegességek nemcsak jóízűek, hanem nagyon egészségesek is, különösen a hölgyek számára. Amerikai szakértők szerint azoknál a nőknél, akik napi 2 csésze kávét isznak, 25 százalékkal alacsonyabb a szívbetegségek kockázata.

Spanyol kollégáik pedig úgy vélik, hogy a rendszeres kávéfogyasztás támogatja az immunrendszer működését.

Ma már számos olyan italfajta létezik, amelyben kávé is van. Bárki kiválaszthatja az ízlésének és kedvének megfelelő italt. Ne feledkezzünk meg a méltó körülményekről sem: a forró kávékoktélt magas és felmelegített vagy legalább vastag falú pohárban, illetve csészében kell felszolgálni.

Café de olla (Caffe – ollo)

A mexikóiak kedvelik a fűszeres és pikáns ételeket, és ez alól az italok sem jelentenek kivételt. A Café de olla nyílt tűzön, vastag falú kerámiaedényben készül. Ha sem az előbbi, sem az utóbbi nem áll rendelkezésre, akkor egy hagyományos vastag aljú fazék és a tűzhely teteje is megteszi. A hagyományos előírásoktól való eltérést a megfelelő kávéválasztással ellensúlyozhatjuk – a bécsi vagy a francia fajták is megfelelnek.

Az ital 4 adagjának elkészítéséhez 1 liter vízre van szükség. Melegítsünk vizet egy lábasban, adjunk hozzá 150 gramm cukrot, 1 teáskanál melaszt, néhány szem csillagánizst és egy rúd fahéjat. Forraljuk fel az edény tartalmát, és várjuk meg, amíg a cukor teljesen feloldódik. Öntsünk 9 evőkanál őrölt kávét a forrásban lévő vízbe. Fedjük le az edényt, és hagyjuk állni 5 percig. Fogyasztás előtt az italt szűrjük le.

Puncs kávé

A hagyományos puncshoz hasonlóan 5 összetevőből áll, de az első négy helyett – gyümölcslé, víz, bor, rum –, itt tejszínt, kávét, barackpálinkát és Calvadost használnak.

2 adag puncs elkészítéséhez készítsünk 300 ml erős kávét, és adjunk hozzá 6 teáskanál cukrot. Alacsony hőfokon melegítsünk 50 ml sárgabarack pálinkából és 120 ml Calvadosból álló keveréket, öntsük két pohárba, öntsük rá a kávét (150 ml-t mindegyikbe), jól keverjük össze, és lassan öntsük bele a tejszínt (poharanként 1 evőkanálnyit), miközben a folyadékot még kavargatjuk. Keverés nélkül kínáljuk a vendégeknek.

Karamellás kávé

Ebben a receptben a forró csokoládé és a kávé mennyisége bátran változtatható, minden az ízlésünkön múlik. Az ital fő titka a karamellben rejlik. Elkészítéséhez negyed csésze cukrot kell megolvasztani és felmelegíteni egy vastag aljú serpenyőben (ne keverjük a cukrot, az lelassítja a folyamatot). Amint a cukor világosbarnára színeződik, öntsünk hozzá 3/4 csésze vizet, és lassan keverjük, amíg a karamell teljesen feloldódik. Öntsünk bele 1,5 csésze forró csokoládét és 2 csésze éppen lefőzött kávét, forraljuk fel, és öntsük a csészékbe.

Narancsos kávé

A kávé keserűsége, a narancs íze és a tejszínhab finom árnyalata jól kombinálódik ebben az italban. A tejszínnek nagy zsírtartalmúnak kell lennie (30%-os vagy magasabb), és csak a habtejszínt szabad használni. A tejszínt (120 g) előhűtjük, 2 evőkanál porcukorral sűrű habbá verjük, hozzáadunk 1 teáskanál narancshéjat, és hűtőbe tesszük. A koktél 4 adagjának elkészítéséhez főzzünk 600 ml nem erős kávét, és töltsük poharakba. Adjunk hozzá poharanként 2 evőkanál mandarin- vagy narancsízű likőrt. Tegyünk a tetejére tejszínhabot, és díszítsük a koktélt egy narancsszelettel.

Normandiai kávé

Az alma Normandia tartomány jelképe. A normandiai kávé fő összetevője az almalé. 2 adag elkészítéséhez 475 ml erős feketekávéra és ugyanennyi almalére, 3 karikára vágott narancsra, 30 g barnacukorra, 2 rúd fahéjra, csipetnyi szegfűszegre és szegfűsborsra van szükség. Tegyük az összes hozzávalót egy lábasba, forraljuk fel, majd alacsony hőfokon tartsuk 10 percig. A normandiai kávét termoszban vagy kávéskannában tálaljuk, abból öntjük ki a csészékbe.

Ír kávé, farizeus kávé

Ezt az italt Joe Sheridan séf találta ki a reptéri utasok számára, akik a járatra várva fáztak. Az ír kávé rövid időn belül népszerűvé vált. A koktél szülőhelyén, Foynes faluban minden évben ír kávéfesztivált rendeznek.

Öntsünk 120 ml forró feketekávét egy pálinkás felespohárba (150 ml), tegyünk bele 1 teáskanál cukrot, és keverjük össze. Adjunk hozzá 30 ml ír whiskyt, és díszítsük az italt egy kupak tejszínhabbal.

Ez gyakorlatilag ugyanaz a koktél, amit Németországban is ismernek, csak a németek whisky helyett rumot adnak hozzá. Ők az italt „farizeusnak” hívják, és meglehetősen érdekes története van.

A legenda szerint Nordstrand szigetén élt egyszer a szigorú és gondos George lelkész, aki az egész környéket félelemben tartotta. A helyiek a lelkész jelenlétében soha nem ittak a kávénál erősebb italt. Egy ünnepnapon az egyik vendég rumot öntött a kávéba, és az árulkodó illatot vastag, tejszínes sapka alá rejtette. Az új kávé nagyon népszerű lett, és persze a lelkésznek mindig csak az alkoholmentes változatot kínálták. Egy nap azonban vagy összekeverte a csészéket, vagy kiderítette a gyülekezet titkát, és miután belekortyolt az italba, felkiáltott: „Ó, a farizeusok!”.

Nem tudjuk, hogy a kisváros lakói megbánták-e a történteket, de az ital nevét és elkészítésének szabályait nem felejtették el. A tejszínt nem szabad keverni, a kávét azon keresztül kell meginni. Ha megszeged a szabályokat, minden barátod italát ki kell fizetned. Aki 8 „farizeust” képes magába dönteni, annak olyan poharat adnak, amelyben ezt az italt szolgálják fel. De csak azzal a feltétellel, hogy a tulajdonos nem fogja titokban emelni a rum adagját.
Ó, szegény George lelkész!

(Oroszból fordította: Péter János)

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Ezt tegye a reggeli kávéba a hasi zsírok ellen