Lelepleződtek a gyógyszertári kozmetikumok

Vásárlóként valamiért nagyobb bizalommal választunk a gyógyszertárakban kapható kozmetikai termékek közül. Az ott kapható kozmetikumokról azt feltételezzük, hogy biztonságosak. A tesztek szerint azonban nem árt az óvatosság!

20100510-gyogyszertarikozmetikumok1A német Öko-Test vizsgálatai szerint nem árt óvatosnak lenni, ugyanis a gyógyszertári kozmetikumok között is nagyon sok tartalmaz kritikus összetevőt.

Németországban 2007-ben a patikáknak mintegy 800 millió euró bevételük volt a különféle bőrápoló termékekből. Bár ez összforgalmuknak csak 2 százalékát tette ki, a kozmetikumok értékesítését a patikusok fontosnak tartják: jót tesz az imázsuknak, új vevőket vonz, és jól összeegyeztethető a gyógyszerészi hivatással. Tekintettel a patikák gyakran hangoztatott nehéz gazdasági helyzetére, könnyű megjósolni, hogy a gyógyszertárak a jövőben még tovább növelik majd a kozmetikumok forgalmazását.

Lehangoló kép

Tudni kell, hogy a gyógyszertárak távolról sem csak a bőrbetegségekben szenvedők és allergiások számára tartanak kínálatukban speciális termékeket, hanem hagyományos arc- és testápolókat, fényvédő készítményeket is kínálnak. Igaz, ezek többsége másutt nem kapható.

A vásárlók általában bíznak a gyógyszertárakban kapható termékekben, ám nem biztos, hogy mindig jól teszik. Legalábbis erre figyelmeztet a német Öko-Test magazin 2009. évi kozmetikai évkönyve.

Fontold meg az Öko-Test észrevételeit!

A patikában kapható kozmetikumok nem szükségszerűen mentesek a problémás összetevőktől. Az érzékeny bőrűek számára ajánlott termékek esetében is elengedhetetlen, hogy a vásárló pontosan áttanulmányozza a készítmény leírását, összetevőinek listáját.

Akinek egészséges a bőre, annak nincs szüksége patikában forgalmazott különleges termékekre. A drogériákban is sok jó kozmetikum kapható, különösen a biokészítmények között, amelyek általában lényegesen olcsóbbak és nemritkán jobbak is, mint a gyógyszertáriak.

Ingoványos terep

A gyógyszertárakban rohamosan bővül a kozmetikumok kínálata, és újabban egyre több úgynevezett gyógykozmetikummal találkozhatunk. Egyelőre nem tudjuk, hogy ezek mitől „gyógy”-termékek, miben különböznek a szabadon forgalmazott, hagyományos kozmetikumoktól, vagy akár csak a szintén gyógyszertárakban árult, de gyógyszernek nem minősített készítményektől. Minden valószínűség szerint a kozmetikai funkción túl többel kellene rendelkezniük. Lehet, hogy csupán ügyes marketingfogásról van szó? Tény, hogy egyelőre rendeletileg ez a kategória nincs szabályozva.

A patikákban egyre több helyen kaphatók ellenőrzött natúrkozmetikumok, amelyek – gyógynövény hatóanyaguk és a növényi olajok jótékony hatásainak köszönhetően – nagyon sok kozmetikai problémával szemben eddig is sikeresnek bizonyultak.

A gyógyszertárak jó részében a patikusok maguk is készítenek kozmetikai szereket, de előfordul, hogy a vásárlót kérésre sem tájékoztatják a felhasznált összetevőkről, mondván, hogy titkos recept alapján dolgoznak. Ez megengedhetetlen gyakorlat.

Dr. Móréné Horkai Edit, az OÉTI kozmetikai osztályának vezetője szerint a gyógyszertárban forgalmazott bőrápoló készítményekre ugyanazok az előírások vonatkoznak, mint általában a kozmetikumokra.

(Forrás: Lelepleződtek a gyógyszertári kozmetikumok)