Egyedi és környezettudatos

Mára már egyre több áruház kínál környezetbarát textil bevásárlótáskát is vevőinek. De miért legyünk a multik reklámhordozói, ha kis ügyességgel és fantáziával egyedi darabokat is készíthetünk, s saját ügyességünket „reklámozhatjuk”.

20100514-textiltaska2Utazásaim során mindig van nálam néhány saját festésű bevásárlótáska, szóróajándéknak. Amikor barátságos, segítőkész emberekkel találkozom, előbb-utóbb előkerül egy-egy darab a hátizsákomból. Elbeszélgetünk arról, hogyan készült, és miért ezt használom a nylonszatyrok helyett, végül a táska gazdát cserél Eddig még mindenki értékelte a köszönetmondásnak ezt az egyedi formáját – én meg élvezem az örömet, amit az ajándékozással szerzek.

Nem csak bevásárláshoz

A kedvenc táskaméretem 36×32 cm-es, ebbe már a napi bevásárlás egész jól elfér. A füle lehet rövid, vagy hosszabb, vállra akasztható méretű – ki hogyan szereti. A felhasználási terület pedig kimeríthetetlen. Bevásárláshoz mindig viszek magammal 1-2 darabot, de külön táskában tartom a hastánc-cuccomat, a nyelviskolai holmikat, a gyerek a zeneiskolai kottákat. Amikor indulni kell, csak lekapjuk a fogasról és már mehetünk is.

Az alap vászontáskát kreatív boltokban megvásárolhatjuk, de akár magunk is megvarrhatjuk, erős nyers színű vászonanyagból. Ha nekiállok a varrásnak, általában 10-20 darabot is elkészítek egyszerre, így később, van mihez nyúlni, amikor szükség van rá.

Engedjük szabadon a fantáziánkat

A táskák textilfestéssel sokféle módon díszíthetők. Dekorálhatjuk például nyomdázással. Nézzünk szét a környezetünkben, meg fogunk lepődni, mi minden használható erre a célra. Szépen mutat a félbevágott alma, hagyma vagy citrom lenyomata, a különböző levéllenyomatok, de készíthetünk egyedi nyomdát mosogatószivacsból, kifaragott krumpliból is, vagy egyszerűen csak egy üveg szájával nyomdázzunk színes köröket az anyagra.

20100514-textiltaska1A textilfestéket nyomjuk ki egy tálkába, vagy egyszerűen csak egy darab alufóliára. Óvatosan mártsuk bele az üveg száját, majd a festékes felülettel készítsünk lenyomatot. Hasonló módszerrel működik a krumplinyomdázás is. A félbevágott gyümölcsökre érdemesebb ecsettel felvinni vékony rétegben a festéket, úgy jobban kijönnek a lenyomaton a részletek.

Kis gyerekek nagy lelkesedéssel és hatalmas fantáziával alkotnak ujjlenyomat képeket is. Erre a textil is megfelelő felület, csak arra ügyeljünk, hogy véletlenül se vegyék közben a kezüket a szájukba.

Festhetünk sablonnal is. Mintasablonok már szintén kaphatók minden hobbyboltban, és sok papír-írószer kereskedésben is. Érdemes apránként többfélét is beszerezni, mert sokoldalúan használhatók. Magunk is készíthetünk azonban sablont műanyag irattartóból, egy sniccer segítségével. Rajzoljuk meg, vagy nyomtassuk ki a kívánt mintát, ragasszuk az átlátszó műanyag lap alá, majd rajzoljuk át alkoholos filccel (a sima filc elkenődik). Ezt a lépést nem érdemes kihagyni, mert ha csak aláragasztjuk, vágás közben könnyen elmozdulhat. A megrajzolt vonalak mentén vágjuk ki a mintát. Nem érdemes bonyolult mintákkal kísérletezni, de kis fantáziával egyszerű formákból is látványos alkotások születhetnek.

Harrach Orsolya