Vándorló ómega-3 forrás

Ízletes, és kevés más élelmiszerben megtalálható kivételes tápértékkel bír – a rózsaszínben pompázó lazac számos formában felszolgálható, a halkedvelők kedvence, és még a haltól idegenkedők is kedvelik.

A lazacok hihetetlen életutat futnak be, életük során több ezer kilométert vándorolnak, és néhány éven belül visszatérnek a születésük helyére, hogy lerakják ikráikat, majd elpusztuljanak. Jellemzőik, életciklusuk és húsuk színe, sőt a fontos ómega-3 zsírsav tartalmuk is fajtánként változik.

Csupa egészség

A lazac kalóriában és telített zsírokban szegény, annál gazdagabb viszont fehérjében és ómega-3 esszenciális zsírsavakban. Az esszenciális zsírsavak nélkülözhetetlenek az emberi szervezet számára, de a szervezet nem képes az előállításukra, így csak élelmiszerekből (vagy táplálékkiegészítőkből) szerezhetjük be. A természetes élőhelyen halászott hideg vízi halak, például a lazac nagyobb mennyiségben tartalmaznak ómega-3 zsírsavakat, mint a meleg vízi halak. Ráadásul a lazac nem csak ómega-3-ban gazdag, de igen jó az ómega-3 és ómega-6 aránya is, és egészség támogató egyensúlyban tartalmaz telített, monotelítetlen és polytelítetlen zsírokat. Ezek az összetételi tulajdonságok csökkentik a gyulladások kockázatát, és segítenek immunrendszerünk és keringési rendszerünk épen tartásában.

Ezen túlmenően a lazac kiváló szelén forrás, gazdag fehérjében, nikotinsavban, B12-vitaminban, jelentős foszfor-, magnézium- és B6-vitaminforrás. Ha hetente kétszer biztosítjuk magunknak a lazac vagy tonhal élvezetét, legalább olyan hatékonyan növeljük szervezetünk ómega-3 szintjét, mint a napi halolaj kapszulákkal.

Cardiovascularis előnyök
A lazacban található ómega-3 zsíroknak igen széles körű, előnyös, cardiovasculáris hatása van. Az ómega-3 zsírok segítenek megelőzni a szívritmuszavart, csökkentik a vérrögképződés esélyét az artériákban, javítják a jó koleszterin arányát a rosszhoz képest.

Egy átlagos adag halétel kb. 10 dkg. Hetente három adag ómega-3-ban gazdag halétel (lazac, szardínia, tőkehal vagy tonhal) pedig már jelentős védelmet nyújt a váratlan szívrohamból eredő halál ellen.

 
Heti két adat omega-3-ban gazdag hal csökkentheti a triglicerideket

A trigliceridek, normál mennyiségben fontos energiaforrások. Túl magas trigliceridszint viszont magas LDL (rossz) és alacsony DHL (jó) koleszterinszinttel társul, ami megnöveli a cardiovasculáris betegségek kockázatát. Ráadásul a magas trigliceridtartalom gyakran együtt jár a metabolikus szindróma nevezetű kockázati tényező együttessel is, ami nem csak a szívbetegségek, de a cukorbetegség és stroke kockázatát is növeli.

A lazacban megtalálható ómega-3 zsírsavak segítenek megelőzni és rendben tartani a magas vérnyomást, védelmet nyújtanak a stroke ellen. A stockholmi Karolinska Institutet tudósai megállapították, hogy azoknál a férfiaknál, akik hetente legalább egyszer ettek lazacot, legalább 43%-kal kevesebb esetben fejlődött ki prosztatarák, mint azoknál, akik soha nem ettek lazacot. Ráadásul az ómega-3 zsírsavak gyulladás gátló hatása védi bőrünket a leégés, és talán a bőrrák ellen is.

 
A jobb gondolatokért

A zsíros, hideg vízi halakat, például a lazacot, gyakran emlegetik az „agy táplálékának” Az emberi agy több mint 60%-a zsír. Az agysejtek megfelelő működéséhez ezeknek a zsíroknak elsődlegesen ómega-3 zsíroknak kell lenniük, mivel azok képesek a legkönnyebben beengedni az agysejtekbe a tápanyagot, és kiszűrni a szennyeződéseket – ami az agysejtek esetében különösen fontos. Idősebb korban is segít megőrizni a szellemi frissességet.

Epidemiológiai kutatások összefüggést mutatnak a depresszió növekvő aránya és a csökkenő ómega-3 fogyasztás között. Azoknál a gyerekeknél, akiknek a szervezetében alacsony az ómega-3 eszenciális zsírsavak szintje, sokkal nagyobb eséllyel jelentkezik hiperaktívitás, tanulási nehézség, viselkedési zavarok

20100608_tobbmintetellazac1Lazac mustárral és gyömbérrel

20 dkg lazacfilé
2 teáskanál + 1 evőkanál citromlé
1 evőkanál extra szűz olivaolaj
1 gerezd préselt fokhagyma
1 teáskanál dijoni mustár
2 evőkanál koriander
2 evőkanál reszelt gyömbér
tengeri só és bors
A friss citromlével, sóval és borssal bedörzsölt lazacfiléket helyezzük egy felforrósított serpenyőbe. Ügyeljünk rá, mert hamar 5-7 perc alatt, elkészül. Ha a villát beleszúrva könnyen megreped, kész is. A lazac akkor a legfinomabb, ha belül még rózsaszín. Tálalás előtt öntsük le az egy evőkanál citromlével és a maradék ízesítőkkel.

Füstölt lazac tejszínes tormával

4 burgonya

20 dkg vékony szelet füstölt lazac
8 evőkanál tejszínes torma
1 citrom
Alaposan megtisztítjuk a burgonyákat és közben előmelegítjük a sütőt. Egy tepsit jól beszórunk sóval, és erre helyezzük a krumplikat. Körülbelül egy óra alatt készre sütjük. Vásároljunk előrecsomagolt vékonyra szeletelt füstölt lazacot. Vegyünk egy tányért és helyezzük rá a lazacszeleteket, mellé pedig a héjától megszabadított, félbe vágott burgonyákat. A tormát öntsük egy kis tálkába, és tálaljuk a lazac mellé, amelyet citromkarikával díszítünk.

(Forrás: Salmon, angolból fordította: H.O.)