Vérehulló fecskefű

A vérehulló fecskefű a mezők ismert virága, de vidéki kertekben is gyakran megtalálható gyógynövény. Gyermekkoromban nagymamám ennek nedvével kente be a kezünkön megjelenő szemölcsöt, hogy elmúljon. A növény azonban ennél azonban jóval többre is képes.

A vérehulló fecskefű (Chelidonium majus) kelidonin alkaloidja fájdalomcsillapító és görcsoldó hatású. A fecskefűnek görcsoldó, salaktalanító, gyulladás gátló és vízhajtó hatása van. Külsőleg a bőr kóros elváltozásait (ekcéma, szemölcs, tyúkszem) kezelhetjük vele. Sejtosztódást gátló hatása fehérjebontó hatással párosul.

Lényeges megjegyezni, hogy erősen mérgező hatású, így használata különös óvatosságot követel. Csak orvosi felügyelet mellett használjuk! Túladagolása súlyos zavarokat okoz, akár halálhoz is vezethet! Terhesség alatt fogyasztani szigorúan tilos, gyermekektől távol tartandó! 

Hatóanyaga: chelerythrin (sárga-vörös színű szívméreg) 0,03%, chelidonin, amelyek egyesek szerint a morfiumhoz hasonló hatású, mások szerint inkább a papaverin hatásának felel meg. Friss tejnedvében 25% gyanta van. Protopin, almasav, citromsav stb. is található benne. Nedvességtartalma 12%, hamu 10%, homok 1,2%, vizes kivonata 25%. 

Fájdalomcsillapító

A chelerythrin sósavas sóját a gyógyászat fájdalomcsillapítónak, gyomor-, epe- és vesebántalmak esetén használja. A főzetét máj- és epebántalmak, májduzzanat, epekő esetén sikerrel használják, fájdalomcsillapító hatása is ismeretes. 

Epebántalmak esetén használják a következő gyógyszert: 10 g gyökeret áztassunk 8 napon át 200 g borban vagy alkoholban, 8 nap múlva szűrjük le, és naponta kétszer-háromszor 15-20 cseppet fogyasszunk el. 

Borba áztatva (30g fecskefű 1-2 órára fél liter borba áztatva) hatékonyan szünteti meg a sárgaságot. Nagyon jótékonyan hat az anyagcserére, mint májtisztító, de sikerrel alkalmazható vesebetegségek esetén is. 

Segíthet asztma és hörghurut esetén is. 1 csapott teáskanál szárított fecskefüvet forrázzunk le 1 csésze vízzel. 

Bőrbetegségek ellenszere

Külsőleg rosszindulatú bőrbántalmak, szemölcsök, tyúkszemek, sömör gyógyítására alkalmas. Maria Treben tapasztalata szerint kitartó kezeléssel a bőrrákon is segíthet. Naponta többször kenjük be a szemölcsöt a frissen letört szárból előbukkanó narancssárga nedvvel (2 hétig). Fürdés, mosakodás után érdemes újra bekenni. A növény kb. 1 napig még ad nedvet, akkor is, ha már fonnyadóban van. Vízbe ne tegyük, mert a nedv felhígul. A kúrát akkor is 2 hétig csináljuk, ha már az első napon elmúlt a szemölcs. 

Vértisztító és vérképző hatású. Csalánnal és bodza hajtással fehérvérűség, leukémia ellen hatásos, ha naponta legalább 2 litert iszunk belőle. Frissen préselve májbetegség ellen hatásos. A kinyert levet 2x-es mennyiségű langyos vízzel felhígítjuk, és kortyonként fogyasztjuk. 

Ajánlható még viszkető aranyér, és vizelés közben jelentkező szúró nyilalló fájdalom esetén, de fülzúgás ellen is jó. Utóbbi esetekben 2-3 csésze forrázott fecskefűteát kell meginni naponta. 

A tejnedvet tejjel vagy vízzel elkeverve hatásos szemcseppet kapunk, enyhíti a látásromlást. (Plinius római természettudós és Dioscorides görög orvos szerint a fecskék a fecskefű tejnedvéből táplálkoznak, és ez erősíti a látásukat.) A szürke hályog és a szaruhártya foltjai is eltűnnek lassanként. Még a látóhártya bevérzése és leválása esetén is segít. A levélből nyert nedvet becsukott szemmel a belső szemzugba kell kenni. A fáradt szemet is felfrissíti.

(Forrás: Vérehulló fecskefű)