Rizs – a hosszú élet és a diéta alapja (1.)

A japánok úgy tartják, hogy a rizsben rejlik a hosszú élet egyik titka. A rizs a racionális élelmezés alapja, melyet ki kell egészíteni más komponensekkel: zöldségekkel, vegetáriánus levesekkel, sült hallal, hússal, ahol a rizs nem csak a kenyér szerepét veszi át, hanem a köretét is.

A szakértők állítják, hogy az ilyen élelmezés gyakorlatilag ideális, mivel gazdag a feltétlenül szükséges elemekben, és nem vezet felesleges súlyképződéshez, mely a vérnyomás növekedését és szív és érrendszeri megbetegedéseket von maga után. Ugyanakkor elég szénhidrátot tartalmaz a sejtekben történő zsírégetéshez.

Legjobb a rizst tisztítatlan formában felhasználni, ez a barna rizs. Messzemenően hasznos magas E-vitamin valamint zsíroldott antioxidáns tartalma miatt. Ezek eltávolítják a vérből az alacsony sűrűségű lipoproteineket, ezáltal védőhatást fejtenek ki szívünkre. A barna rizsből tisztítással és feldolgozással előállított fehér rizs kevésbé hatékony.

150 g rizsben annyi a fehérje-, kalcium- és magnéziumtartalom, a B- és E-vitamin, valamint a vas és a növényi rost, amennyi a szervezet napi szükségletét fedezi.

Vörös és fekete

A nálunk általánosan elterjedt fehér (és hántolatlan barna) rizsen kívül, melyek Indiából származnak, több más rizsfajta is ismert, például az Amerikában honos vadrizs, a thai jázmin rizs, a kínai fekete rizs vagy a himalájai vörös rizs. Ezek a fajták eltérő ízükkel és küllemükkel tehetik még változatosabbá ételeinket.

A vörös rizs íze összetettebb a fehérénél, salátákhoz különösen jól ajánlható. Mutatós fehér rizzsel vegyesen tálalva. Az aromás rizsek íze a kukoricához vagy a pirított mogyoróhoz hasonlít. A magas aminosav és B-vitamin tartalmú vadrizst táplálkozás élettani jelentősége miatt az 50-es évek óta termesztik az Egyesült Államokban.

Fekete rizs – egy kanál egészség

Magas gluténtartalmú gabona. Íze sós és édes ételek készítésénél egyformán jól érvényesül. A fekete szemek a főzés során sötétlilává válnak. Tajvanon és Kínában elsősorban édességek készítésére használják.

Már egy kanálnyi fekete rizs is nagy mennyiséget tartalmaz olyan antociánokat, amelyek kevés cukor mellett magas szinten cellulózt és E-vitamint tartalmazó vegyületeket alkotnak.

Az ősi Kínában az egyszerű embereknek megtiltották a fekete rizs fogyasztását, ma azonban, alacsony árának köszönhetően, már szinte bárki számára elérhető. Mivel a fekete rizs az antioxidánsoknak is gazdag forrása, a tudósok az étrendben gyümölcsök kiegészítőjeként vagy akár helyettesítőjeként javasolják felhasználni. A fekete rizs hatékony a szív betegségei és a rák ellen vívott harcban is.

A fekete rizs a vízben oldott antociánokból is többet tartalmaz, mint a barna rizs. Ez teszi a fekete rizst a leghasznosabbá a különböző rizsfajták között. A fekete rizsben található pigmentek a különféle színárnyalatok sokaságát képesek létrehozni, ami lehetővé teszi, hogy a káros mesterséges festékanyagok kiváltására használják fel.

(Forrás: Ris – dlja dolgoletija i osnova dlja diet, Chyornyj ris samyj peleznyj dlya zdorovya, oroszból fordította: Bajkovné Erdész Mária)