Gyömbértea

A gyömbértea aromáját lehetetlen elfeledni. Aki legalább egyszer kipróbálta, mindörökre rajongója marad ennek a fűszeres és aromás italnak. A gyömbérteának többféle elkészítési módja van, és éppen ettől függ ennek az italnak az íze. Ráadásul a gyömbér egyedi tulajdonságainak köszönhetően, a teázás a kellemes időtöltésen kívül még hasznos is.

A legjobb szer megfázás ellen

A gyömbértea régóta használatos az ajurvédikus gyógyászatban mint a megfázás, köhögés és egyéb betegségek elleni hatásos szer. A gyömbér 400 különböző vegyületből áll össze, ami megmagyarázza ennek a népszerű fűszernek ezernyi hasznos tulajdonságát. A gyömbér nem csak a megfázásos megbetegedések gyógyítására, hanem megelőzésükre is használható.

Mivel a gyömbér jó immunomodulátor, a gyömbértea rendszeres fogyasztása hatékony megelőzése a megbetegedéseknek, különösen a járványos időszakban. A gyömbértea megszünteti a köhögést, nátha esetén könnyíti a váladékok kiválasztását.

Aromás gyógyszer

A gyömbértea megismételhetetlen aromája a ház atmoszférájába is meleget és otthonosságot visz. A gyömbér jellegzetes fűszeres illata a tea lefőzésének rituáléját valóságos aromaterápiás szeánsszá varázsolja, és segít az embernek legyőzni az apátiát, a krónikus fáradtságot, kimerültséget és a stresszhelyzeteket.

Úgy tartják, hogy a gyömbér aromája az embernek magabiztosságot ad, vonzerőt nyújt, és megkönnyíti a környezetükben lévő emberekkel való kapcsolatteremtést.

A friss gyömbérből készült tea jellegzetesebb aromával rendelkezik, mint a szárított fűszerből készülő.

Fogyjunk kedvvel

A gyömbértea a fogyókúrázók nagy többségének kedvenc szere, mivel pozitív hatással bír a felesleges súly elvesztésének dinamikájára. A gyömbérben a hasznos anyagok, többek között az aminosavak magas tartalma is hatékonyan hat az emésztésre, stimulálja azt, és meggyorsítja az anyagcserét. A gyömbértea segít rendbe tenni a „lusta” bélrendszer működését. Ezen felül a gyömbér elősegíti a koleszterin szintjének csökkentését a vérben.

A gyömbérteát az étkezések között ajánlatos fogyasztani kis adagokban. Elősegíti a gyomorsavtermelést, az étel normális feldolgozását, valamint a gyomor- és bélrendszeri traktusban felszaporodott mérgek semlegesítését. A gyömbértea nem csak az anyagcserét stimulálja, görcsoldó hatása is van, és segít a hasban keletkező fájdalmak csillapításában.

Élénkítő üdítő ital

A gyömbérteát régóta értékelik élénkítő tulajdonságai miatt. Tisztelői azt jegyzik meg, hogy a reggeli után megivott gyömbértea nem kevésbé élénkít, mint a kávé. A gyömbér aktiválja a vérkeringést, és melegítő tulajdonságai vannak, ezért annyira népszerű télidőben. A hideg, nyirkos időjárás idején nincs is jobb annál, mint melegedni egy csésze teánál, amelyhez gyömbért adtak.

A citromos gyömbértea hidegen is fogyasztható, a nyári forróságban jól hűsít. A gyömbértea felülmúlhatatlan élénkítő tulajdonságai pótolhatatlanná teszik a feszített tempójú munkavégzés közben. Mivel a gyömbér vérhígító és vérkeringést javító képességgel rendelkezik, elősegíti az agy aktív vérellátását és oxigénnel telítését. Pontosan emiatt ajánlják a gyömbérteát szellemi foglalkozású embereknek.

A gyömbértea elkészítésének receptjei

A gyömbértea elkészítésének különböző módszerei ismertek. A legegyszerűbb közülük: adjunk egy teáskanál finom reszelőn lereszelt gyömbért a tealevelekhez, majd a keverék leforrázása után hagyjuk 20 percig párolódni. Ezután tegyünk a gyömbérteába citromot és mézet. Az elkészítéshez használhatunk fekete és zöld teát vagy ezek keverékét.

A gyömbértea klasszikus receptje hosszabb folyamatot igényel. Zöld teát leforrázunk (1 teáskanál teafűhöz 0,5 l vizet számítva), állni hagyjuk, majd leszűrjük. Az így kapott teát rozsdamentes edénybe öntjük, hozzáadjuk a 3-4 cm hosszúságú, apróra reszelt gyömbért, egy csipet fahéjat, két szem kardamomot és néhány szem szegfűszeget. A keveréket forrásig hevítjük, majd takaréklángon főzzük körülbelül 20 percig. Ezután levesszük a gázról, egy fél citrom levét és 2-3 teáskanál mézet adunk hozzá, és hagyják még állni 20 percig. Ha letelt az idő, a teát leszűrjük, üvegedénybe töltjük és forrón vagy hidegen fogyasztjuk.

(Forrás: www.beautynet.ru, oroszból fordította: Bajkovné Erdész Mária)