Itt a farsang, áll a bál!

A karnevált többé-kevésbe a világ minden részén megünneplik. Az egyik legismertebb utcai karnevál Velencében van, ahova nagy előszeretettel látogatnak el a turisták, és ahonnan szinte senki nem tér haza úgy, hogy ne lenne egy karneváli álarc a csomagjában. A farsangi álarcok hozzátartoznak a karnevál ünnepéhez.

A farsang lényege

A farsangi álarcok az autentikus öltözet fontos részei, melyek különös jelentőséggel bírnak ebben az időszakban. Az álarc segítségével elfedjük az arcunkat, hogy a kívülállók ne lássák, ki rejtőzik az álarc alatt. Ez a tény a karnevál fontos részét képezi, hiszen a farsang lényege a jó kedv és a meglepetés. Egy igazi farsangi ünnepségen, még ha minden ember ismeri is egymást, például mert mindnyájan munkatársak, egy estén keresztül senki nem tudja biztosan, ki is az a személy, akivel éppen beszélget.

Ez aztán számos mulatságos félreértésre és sok nevetésre ad okot. Mindegy milyen jelmezt és álarcot viselünk, a lényeg, hogy jelen legyünk a szó minden értelmében. Hagyjuk otthon a hétköznapi problémákat, de az ünneprontó, saját jó kedvünknek gátat szabó gondolatokat, magatartási formákat is

Álarcosbálként minden összejövetel felejthetetlen élmény lesz, melyre a résztvevők szívesen emlékeznek vissza. Álarcot viselhetünk jelmezzel, de akár magában is. Természetesen a karneváli felvonulásokon „kötelező” az álarc viselése

Rejtsük el az arcunkat, és élvezzük egy kis időre a névtelenség és ismeretlenség szabadságát!

Kartonból, papírtányérból

A jelmezkölcsönzők, papír- és kreatív hobby boltok bő választékot kínálnak. Számos módon készíthetünk azonban házilag is álarcot kicsiknek és nagyoknak.

A legegyszerűbben kartonpapírból vagy papírtányérból készíthetünk álarcot. Rajzoljunk a kartonra egy szép vonalú „szemüveg keretet”, vágjuk ki, díszítsük kedvünk szerint festékkel, flitterrel, kontúrmatricával. A két szélén fúrjunk bele egy-egy lyukat. A legpraktikusabb, ha megfelelő hosszúságú gumit fűzünk a lyukakba, amelyet mindkét végén megcsomózunk, de készíthetjük szalaggal is, melyet aztán hátul, a tartón kötünk szorosra.

A papírtányér kiválóan alkalmas állatfejek, virágformák vagy akár emberi arcok elkészítésére is. A körformát kihasználva tervezzük meg a kívánt figurát, majd festéssel, ragasztással alakítsuk ki a végleges formát. A rögzítés itt is kalapgumival vagy szalaggal történik.

20110109_papirmasealarc1Újságpapír újrahasznosítása

Tetszőleges formájú álarcot készíthetünk papírmaséból is.

Fújjunk fel egy léggömböt kicsit nagyobbra, mint egy emberfej. Rajzoljuk rá filctollal az elképzelt álarcforma körvonalát, valamint a szem- és szájnyílás helyét.

Készítsük el a tapétaragasztót, a csomagoláson olvasható útmutatás szerint. Általában 1 rész tapétaragasztó-pehelyhez 4-5 rész vizet kell adni. Keverjük csomómentesre, például egy habverő segítségével.

Használt újságpapírt tépjünk vagy vágjunk apró darabokra. Csak a nedvszívó újságpapír jó erre a célra (a napilapok általában ilyenek).

Most jön a neheze. Fogjunk egy darabka újságpapírt, mártsuk bele a tapétaragasztóba, majd ragasszuk a léggömb arcra. Addig folytassuk ezt, míg az egész maszk kb. 4 rétegben be van vonva papírszeletkékkel. ügyeljünk rá, hogy ragasztáskor ne menjünk túl a felrajzolt vonalakon. (Ha ez mégis megtörténik, száradás után ollóval vágjuk le a túlnyúló darabokat.)

Hagyjuk megszáradni a ragasztót. Ez eltart néhány óráig. A legjobb, ha egész éjszakára száradni hagyjuk. Ha megszáradt, óvatosan lefejtjük a léggömbről, majd egy hegyes tárggyal lyukat fúrunk rá kétoldalt a gumi vagy megkötő madzag számára.

Alapozzuk le az álarcot fehérrel, majd fessünk rá tetszőleges arcot, távol-keleti démont, indián varázslót, síró-nevető bohócot stb. Akár tollakat, vagy műhajat is ragaszthatunk rá. Nyugodtan eresszük neki a fantáziánkat. A farsang a vidámságról szól. Minél tarkább, annál jobb.

Ha elkészült az álarc, indulhatunk is a bálba!

Jó mulatást!

Harrach Orsolya