A Föld szörnyetege

Az articsókát először Szicíliában termesztették, a görögök és rómaiak egyaránt ismerték. I.sz. 77-ben Plinius (római természettudós) az articsókafejet a Föld egyik szörnyetegének nevezte, ennek ellenére sokan fogyasztották továbbra is.

ArticsókaAz Egyesült Államokban a 20. század elején kezdték termeszteni az articsókát. Az összes üzleti céllal termesztett articsókát Kaliforniában termesztik és Castroville-t, (Kalifornia) tartják „a világ articsóka-fővárosának”. Kaliforniának még Articsóka Királynője is van – a leghíresebb királynő Marilyn Monroe volt 1947-ben. „Uralkodása” idején nagyon sok embert rávett az articsóka fogyasztására, többet, mint azelőtt vagy azóta bárki is. 

Az articsókával a természet ismét remek táplálékot alkotott. Csodálatos „csomagolásával” és tökéletes ízével egyedülálló tápanyagleltárt kínál.

Kálium

A kálium alábecsült forrása. A kálium létfontosságú a normál szívritmus, folyadék-egyensúly, izom- és idegfunkciók fenntartása érdekében. Az articsóka több mint 400 mg káliumot tartalmaz, körülbelül annyit, mint egy kisebb banán. Bizonyított, hogy a káliumban gazdag étrend csökkenti a sztrók kockázatát. A kálium csökkenti a só vérnyomásra gyakorolt hatását is.

Magnézium

A magnézium szerepet játszik a csontépítésben, a fehérje előállításban, segít felszabadítani az izomban tárolt energiát, és szabályozza a testhőmérsékletet. Sok felnőtt, főleg nők, nem jut elegendő mennyiségben ehhez az ásványi anyaghoz. Az articsóka remek magnéziumforrás.

C-vitamin

Az articsóka kiváló C-vitamin forrás. A C-vitamin nem csak potenciális antioxidáns és az egészséges immunrendszer érdekében fontos anyag, de a csontok, porcok, izmok és vérerek felépítését segítő kollagén létrehozásában is fontos szerepe van, ráadásul a vas abszorpcióját is segíti.

Rostok

A csak a növényi táplálékban megtalálható rostok segítenek megőrizni az egészséges emésztőrendszert, csökkentik a vér koleszterinszintjét, csökkentik a szívbetegségek kockázatát, és segítenek egyes rákfajták megelőzésében. A rostok hozzájárulnak a vércukor szint stabilan tartásához, ami különösen a cukorbetegek számára fontos. Telítettség érzést okoznak, amivel a súlykontrollt is segítik. Az articsóka rostokban gazdag, egy-egy darab átlagban 10,3 grammnyit tartalmaz.

Fehérje

Az étrend tanácsadók állati fehérjék helyett több növényi fehérje fogyasztását javasolják, mivel így csökkenthető a telített zsírok és koleszterin bevitel. Mivel az articsóka nem tartalmaz zsírt, koleszterint vagy transzzsírsavakat, egészséges fehérjeforrás.

A jó articsóka kiválasztása

Általában a jó minőségű articsóka méretéhöz képest tömör és súlyos. Összenyomva friss csikorgó hangot ad ki magából. Mindegyik szár vastagságának arányban kell álllnia az articsóka méretével. A vékony szár kiszáradást jelez, tehát figyelni kell erre.

Az articsókák kinézete hetekig változatlan marad, viszont az ízük már a szárról való  levágás pillanatától kezdve megváltozhat. Ha igazán jóízű articsókát szeretnénk, minél hamarabb főzzük meg.

Az articsóka elkészítése

Az articsókát meg lehet főzni, párolni, mikorohullámú sütőben elkészíteni vagy hirtelen kisütni. Önálló fogásként vagy más étel mellé körítésként lehet fogyasztani.

A megfőzött articsókát több napra is le lehet fagyasztani egy lefedett edényben. A kis articsókák jók pácolva, párolva; a közepes nagyságúak alkalmasak salátának, a nagyok pedig megtölteni valók. Evéskor szedjük le a leveleket, és a húsos végeket együk meg. Vegyük ki a tobozt és vágjuk ki a magházat. Az articsóka-szív igazi csemegének számít, és könnyen el lehet törni egy villa segítségével.

Articsóka sonkával töltve

Hozzávalók 4 személyre:

  • 12 db articsóka
  • 1 citrom leve
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 30 dkg főtt füstölt sonka
  • 1 csokor petrezselyem
  • 2 evőkanál olívaolaj

Az articsóka szárát levágjuk, külső leveleit (ha hibásak) ollóval levágjuk, éles késsel levágjuk a tetejét (erre nincs szükségünk), és az összes vágott felületet bekenjük citromlével, hogy ne színeződjön el. A fokhagymát megtisztítjuk, összezúzzuk. A sonkát egészen apróra vágjuk. A petrezselymet megmossuk, felaprítjuk. A sütőt 220 °C-ra (gázsütő 4. fokozat) előmelegítjük.

Nagyobb edényben sós vizet forralunk, beletesszük az articsókát, és kb. 15 percig főzzük, amíg megpuhul. Lecsepegtetjük, hagyjuk kihűlni. Közben serpenyőben felforrósítjuk az olajat, beletesszük a fokhagymát és a sonkát, összepirítjuk. Az articsókákat tűzálló tálra helyezzük, és levelei közé töltjük a sonkát. Néhány perc alatt az előmelegített sütőben megforrósítjuk, meghintjük a petrezselyemmel, és frissen tálaljuk.

Majonézes articsókasaláta

Sós vízben főzzük puhára 30 dkg articsókát. A különleges ízek kedvelői kevés petrezselymet vagy fokhagymát is tehetnek a főzővízbe. Végül szűrjük le, és kisebb darabokra vágva keverjük össze fél adag tartármártással. Ha nem elég zsenge, akkor a levélpikkelyekről hántsuk le a puhára főtt zöldséget, amíg a torzsájához érünk. Az articsóka „szíve” ugyanis minden esetben könnyen vágható, és komplikációmentesen fogyasztható. Hűtőszekrényben másnapig érleljük, és hidegen tálaljuk.

(Forrás: édenkert.hu, nutrition.about.com, fordította: Harrach Orsolya)