Borostyánkősav

A borostyánkősav minden élő organizmus alapvető összetevője. Ha csökken a mennyisége, sok szerv és rendszer szenved ettől, különösen az immunrendszer, az ember fizikai és pszichikai aktivitása, hiszen a borostyánkősav közvetlenül részt vesz az energia képzésében, amely a szervezet életműködésének fenntartásához szükséges.

BorostyánkőA borostyánkősav és a biokémiai folyamatokban való részvétele

A borostyánkősav az anyagcsere folyamatok köztes terméke, az élő (növényi vagy állati) sejtben a fehérjék, zsírok és szénhidrátok oxidációjának és kölcsönös átalakulásának folyamatában keletkezik. A borostyánkősav anionjait szukcinátnak nevezik, és mivel a szervezetben a borostyánkősav alapvetően anionok formájában létezik, így a „szukcinát” terminust gyakran úgy használják, mint a borostyánkősav szinonimáját.

A sejtekben a borostyánkősav energetikai szubsztrátként játszik szerepet, részt vesz a különböző biokémiai reakciókban. A korral a sejtek energiatermelő képessége csökken, és sok egyéb funkció is felbomlik, ami a szervezet öregedéséhez vezet. A borostyánkősav állandó szervezetbe jutása megállíthatja ezt a folyamatot.

A borostyánkősav részt vesz a sejtlélegzés folyamatában is, elősegíti az oxigén jobb felhasználását a szövetek sejtjeiben. Ezért a borostyánkősav bevitele képes sokszorosan felerősíteni a szervezetben a cserefolyamatokat, ami szintén elősegíti a fiatalodást.

A borostyánkősav csodás antioxidáns hatással rendelkezik, azaz közömbösíti a szabad gyököket, melyek gyorsítják a szervezet öregedését, ezen kívül a szervezetben olyan biokémiai változást hoznak létre, amelyek elősegítik a súlyos megbetegedések (például rosszindulatú daganatok) megjelenését.

Szabad borostyánkősav kis mennyiségben a barnaszénben, gyantákban és a borostyánban található. Jelentősebb mennyiségben van jelen az éretlen gyümölcsökben, a cukorrépa, cukornád és a fehérrépa levében, a rebarbarában, a lucernában.

A borostyánkősav hatása az ember szervezetére

A borostyánkősav és sói adaptogén (a környezet körülményeihez alkalmazkodó) képességgel rendelkeznek, javítják a szövetek oxigénellátását, oldják a stresszt, normalizálják az energetikai és a plasztikus cserét és a szervezet általános fiziológiai állapotát.

A biokémiai folyamatokat javítva, a borostyánkősav visszaállítja a különböző szervek és szövetek működését. Különösen nagy hatása van az agy szöveteire, amelyeknek rendkívülien szükségük van oxigénellátásra és pótlólagos energia megszerzésére. Ezért a borostyánkősav ajánlott az agy korral járó működési zavarainak megelőzésére. Normalizálja az egész idegrendszer működését és stresszellenes hatású.

A borostyánsav stimulálja az inzulintermelést, ami normalizálja a szénhidrogén cserét és meggátolja a diabétesz 2-es típusának kifejlődését időskorú embereknél.

Az immunsejtek pótlólagos képződésének köszönhetően elősegíti a szervezet védelmi tulajdonságainak (immunitás) megerősödését. Antioxidáns tulajdonságai fékezik a daganatok fejlődését, és megakadályozzák képződésüket. A borostyánkősav csökkenti a gyulladási és allergiás reakciókat. A borostyánkősav szedését javasolják a különböző mérgek (például alkohol, nikotin stb.) semlegesítésére.

A borostyánkősavat néhány gyógyszerrel kombináltan is alkalmazzák, hatásuk erősítésére vagy toxikus mellékhatásaik megszüntetésére

Hogyan szedjük a borostyánkősavat

A borostyánkősav természetes anyag, amely jelen van a szervezetben, még hosszabb távú szedése sem vezet hozzászokáshoz és mellékhatásokhoz. Ettől függetlenül, a borostyánkősav készítményeket nem javasolt szedni húgyköves betegség, gyomor- és nyombélfekély heveny formája, magas vérnyomás esetében. A borostyánkősavat nem célszerű éjszakára bevenni.

(Forrás: www.beautynet.ru, oroszból fordította: Bajkovné Erdész Mária)