Hialuronsav, a csodafegyver?

A hialuronsavat csodafegyverként kezelik az öregedés ellen. Az ízületi problémáknál is használják a test e saját anyagát. Nem csoda, hogy a hialuronsav sok felhasználási területen legendás hatóanyag. Kémiailag nézve a hialuronsav cukormolekulák láncolata. Éppen ez a tény teszi a hialuronsavat mind az orvostudomány, mind a kozmetika számára érdekessé. Hiszen a cukornak az a tulajdonsága, hogy megköti a vizet.

Hialuronsav a ráncok ellen

A hialuronsav saját súlyánál mintegy 6000-szer több vizet képes megkötni. Ideális tehát mindenekelőtt az öregedés látható jelei, a ráncok ellen bevetni. Ám a hialuronsav nem csak a szépségnél döntő. Még ha legnagyobb részét a bőr tárolja is, a test csaknem minden részén megtalálható. Az ízületeknél a hialuronsav felelős a hajlékonyságért és mozgékonyságért, a szem üvegtestben a lencsét tartja folyékony állapotban. Ám már 25 éves kortól kezdve csökken a hialuronsav termelése a testben. 60 éves korban az induló állomány 10%-a mutatható ki a szervezetben.

Izületek: a hialuronsav segíthet

A test ízületfelületeit porcok alkotják. Ezeket a hialuronsav továbbra is rugalmasan és épen tartja. Ugyanis a hialuronsav körbeveszi a porctömeget, amely gondoskodik az ízületek optimális mozgathatóságról és védelméről. A kor előre haladtával, valamint nagyfokú terhelés esetén azonban kopás jön létre. Ez az elhasználódás az ízületek egészségügyi problémáit okozhatja, pl. a térdben. Szakértők szerint 40 millió európai lakos szenved ízületi kopástól, amelyet artrózisnak neveznek. De nem csak idős emberek ismerik az artrózis diagnózist, egyre több fiatalnak van problémája az ízületekkel.

A hialuronsav-kezelés mellékhatásai

A porcleépülés, illetve az ízületi károk mértéke gyakran már olyan fokú, hogy operáció válik ajánlottá. Hogy az operáció időpontjára várakozás minél könnyebb legyen, az érintett izületeket szintetikus hialuronsavval kezelik. Ennek az a következménye, hogy a porcréteg ismét elegendő folyadékot kap, és a mozgékonyság lehetőség szerint javul. Orvosi körökben azonban a hialuronsav-kezelés vitatott. Egyrészt a hialuronsav hamar lebomlik, másrészt a kívánt hatás főként csak kezdődő artózis esetén felismerhető. Beszélnek az ízületeken jelentkező lehetséges mellékhatásokról is, különösen gyulladások révén.

Feszes és ragyogó bőr

A hialuronsav nedvességkötő képessége révén elérhető, hogy a bőr tisztának, feszesnek és ragyogónak hat. E célból az anyagot ránctalanító injekciókhoz használják. Ez esetben a hialuronsavat a bőr mélyebb rétegeibe, az un. irhába injektálják. A hatás azonnal látható, de a hialuronsav koncentrációjától függően három-hat hónap alatt elbomlik. A hialuronsav használata azonban nagyon népszerű a ránctalanításban, mivel a lehetséges mellékhatása csekély. Az injekció miatt előfordulhat duzzanat vagy kék folt.

A hialuronsav közvetlen befecskendezés mellett kapszula, gél vagy krém formájába is használatos. Igy azonban a szer nem éri el a bőr mélyebb rétegeit, ezért hatása kisebb. A hialuronsav segítségével nemcsak a ráncok kezelhetők, hanem az ajkak, a fülek, az orr , sőt akár a mellbimbók is.

Következtetés:

Száraz szem esetén is segíthet a hialuronsav. Szemcsepp, vagy más oldat formájában is csökkenthető a gyulladás vagy pirosodás. A kozmetikumokban is jelen van a hialuronsav a kívánt hatás elérése érdekében. Az egészségügyben és a kozmetikában nemcsak különösen nagy vízmegkötő képessége miatt kedvelt, hanem azért is, mert a mellékhatás veszélye viszonylag csekély, mivel általában nagyon kompatibilis. Aki kényeztetni akarja lábát, cipőjébe hialuronsavas gélbetétet.

(Forrás: Hyaluronsäure, németből fordította: Koncz László)