Hogyan koncentráljunk a számítógép előtt?

Ahhoz, hogy elvégezzük a feladatainkat, tudnunk kell, hogyan fókuszáljunk a feladatainkra. Számtalan dolog van körülöttünk, ami eltereli a figyelmünket és megszakítja a tevékenységünket, s meg kell tanulnunk kezelni ezeket. Az internet csak tovább rontja a dolgot. Ha a világhálón járunk, töménytelen információnak, figyelemelterelőnek tesszük ki magunkat.

Ebben a kapkodó világban könnyen túlhajthatjuk magunkat. Csak idő kérdése, hogy elborítsanak bennünket a dolgok, történések – és a stressz. Ilyenkor aztán nehéz a lényeges tennivalókra fókuszálni. Különösen így van ez, amikor a számítógép előtt ülünk. Mennyi időt eltöltünk a Twitter, Facebook, Iwiw és az e-mailek nézegetésevel. Egyre több az olyan ember, aki hosszú órákat tölt munkával a számítógép előtt, fontos hát, hogy megtanuljuk, hogyan fókuszáljunk, kerüljük el a zavaró hatásokat.

Mindig céllal üljünk le a gép elé

Ha nincs célunk, könnyen értelmetlen szörfözés és időpocsékolás lesz a dolog vége. Legyünk mindig tisztában azzal, mit akarunk elvégezni a számítógép segítségével.

Hová akarunk eljutni egy órán belül? Milyen oldalakat kell meglátogatnunk ehhez? A legjobb, ha fel is írjuk ezeket. Csak azokat az oldalakat látogassuk meg, melyekre a munkánkhoz szükségünk van.

Csak a munkánkhoz szükséges oldalak legyenek nyitva

Minden népszerű böngésző több oldalt is meg tud nyitni. Ez ugyan kényelmes szolgáltatás, de arra ösztönöz, hogy egyszerre több dologgal is foglalkozzunk. Ez erősen megoszthatja a figyelmünket, s elvon a munkától. Csak a valóban szükséges lapokat nyissuk meg, melyek segítenek a munkánkban.

Ha hiányzik a fegyelem

Ha észrevesszük, hogy túl sok időt töltünk időrabló oldalakon, próbáljuk ki a Firefox vagy Google Chrome „időnyerő” szolgáltatását. A LeechBlock és a StayFocused a nap bármely órájában blokkolni tudják az időrabló oldalakat. Ha kevesebb időt töltünk ezeken az oldalakon, több időnk marad a tényleges feladatokra.

Egy óra elszigeteltség

A felugró figyelmeztetések megszakítják a figyelmet; ha elkerüljük őket, nagyban növelhetjük a hatékonyságunkat. Kapcsoljuk ki az e-mail, Facebook, naptárbejegyzés figyelmeztetéseket, halkítsuk le vagy kapcsoljuk ki a mobilunkat. Ha nem válaszolunk a hívásra, megússzuk az egy órás haszontalan beszélgetést a barátunkkal.

A további megzavarások elkerülésére kérjük meg kollégáinkat, hogy adott ideig ne zavarjanak bennünket. Tegyünk egy táblát az íróasztalunkra, vagy az iroda ajtajára, amelyen jelezzük, hogy most „az elszigeteltség órája” van.

Megzavarások ellen az egyik legjobb módszer, ha feltesszük a fejhallgatónkat. Sokkal kisebb a valószínűsége, hogy megzavarnak, ha rajtunk van a fejhallgató.

Parkinson törvénye

A munka kitölti a rendelkezésére álló időt.

Tervezzünk időblokkokat a feladatunkhoz. Hajlamosak vagyunk egy munkát mindig a rendelkezésre álló teljes idő kitöltésével elvégezni. Ha rövidebb a határidő, hamarabb elvégezzük. Állítsunk magunknak szoros (de megfelelő) határidőket. Ha úgy gondoljuk, egy hónapra van szükségünk a feladat megoldásához, legyen a határidő, mondjuk, három hét. Ezzel arra ösztönözzük az agyunkat, hogy kicsit gyorsabban dolgozzon a feladaton.

(Forrás: How to Focus Whilst at Your Computer, angolból fordította: Harrach Orsolya)