Már három nap lazsálás megnöveli a cukorbetegség kockázatát

A napi javasolt mozgásadag – gyaloglásban számolva – 10 000 lépés egy ember számára. A kutatási adatok azt mutatják, hogy az amerikaiak legfeljebb ennek a felét, 5000 lépést hajlamosak megtenni egy nap. Ez a krónikus inaktivitás vezet a vércukorértékek romlásához, és ez növeli a cukorbetegség kialakulásának kockázatát – mondja John Thyfault, a Missouri Egyetem Táplálkozástudományi, Testmozgás-fiziológiai és Belgyógyászati tanszékeinek munkatársa.

Thyfault kísérletei kimutatták, hogy a rendszeres testmozgás csökkentése – akár már néhány napon át is – rontja a szervezetben a vércukorszint megfelelő szinten tartását, amiből egyenesen adódik a következtetés: az inaktivitásnak, a mozgáshiánynak fő szerepe van a 2. típusú cukorbetegség kifejlődésében.

Sétáljunk együtt„Bizonyítékunk van rá, hogy a fizikai aktivitás fontos szerepet tölt be a vércukorszint napi karbantartásában. Ha csak rövid időre is csökkentjük a napi mozgásadagunkat, szüneteltetjük a rendszeres mozgástevékenységet, az olyan azonnali változásokat okoz a szervezetben, amelyek a cukorbetegséggel vannak összefüggésben már akkor, még mielőtt a súlygyarapodás, az elhízás jelentkezne.”

Thyfault vizsgálta a kevés mozgás és az étkezés utáni emelkedett vércukorszint közötti összefüggést, vagyis a vércukorérték kiugrásait étkezés után. Azt találta, hogy amikor egy egészséges személy felére csökkenti a fizikai aktivitását három napon át, akkor az étkezés utáni vércukorszint értéke a duplájára nő.

Mozgáshiány – növekvő kockázat

„Miközben már egyetlen, mérsékelt erősségű gyakorlatsor elvégzése képes javítani a vércukorszint szabályozásán és csökkenti az étkezés utáni vércukorértéket, a testmozgás egy rövid időn át való elhanyagolása gyorsan képes tönkre tenni az egyensúlyt a glükózháztartásban. Kutatásunk kimutatja, hogy a fizikai aktivitás közvetlenül kihat az egészségre, és hogy ennek a betegségnek elejét lehet venni” – állítja a kutató.

A vizsgálat során Thyfault monitorozta egészséges, fizikailag mérsékelten aktív fiatal felnőttek aktivitási szintjét és táplálkozását. Ezt követően a résztvevők a felére csökkentették fizikai aktivitásukat három napon át, miközben ugyanazt az ételt fogyasztották, amit aktív mozgással töltött időszakukban. Folyamatosan mérték a vércukorértékeiket az inaktivitás idején egy olyan monitorral, amelyet a résztvevők az öltözékükben viseltek. A mérések azt mutatták, hogy ilyenkor az étkezés utáni vércukorérték jelentősen megnövekedett, ami pedig fokozott 2. típusú diabétesz kockázatot és a szív- és érrendszeri betegség kockázatát rejti.

(Forrás: Független.hu)