Intim problémákról kérdeznek a kamaszok

Az intim témák, a szex és az önbizalomhiánnyal összefüggő lelki problémák azok a kényes témák, amelyekről a tinik inkább interneten kérdeznek – derült ki abból az elemzésből, amelyet a Kamaszpanasz internetportál orvos és pszichológus szakértőinek válaszai alapján készítettek a szerkesztők.

Névtelenül a neten

A nemiséget tabuként kezeli a társadalom, ezért a kamaszoknak nincs könnyű dolguk. Sokszor gátak alakultak ki bennük a „kényes” problémákat illetően, nem mernek szemtől szemben problémáikkal felnőttekhez fordulni. Sok esetben egymás közt vitatják meg ezeket, és ez gyakran tévhitekhez vezethet, súlyos következményekkel járhat. Nagyon fontos lenne, hogy a tizenévesek ellenőrzött, hiteles információkhoz jussanak a testi-lelki változásaikat és egészségüket érintő témákban.Névtelenül könnyebb

Mivel ez a generáció szinte egész nap az interneten lóg, szívesen böngész olyan portálokat, ahol névtelenül és arctalanul kaphat választ kérdéseire. A Kamaszpanasz „Szakértő válaszol” rovatához érkezett kérdésekből kiderül: bár napjainkban az interneten és a televízióban is lépten-nyomon szembesülnek a fiatalok a szexualitással és a párkapcsolatokkal kapcsolatos információkkal, alapvető kérdésekkel nincsenek tisztában. Elsősorban a lányok érdeklődnek „lehetek-e terhes?” témakörben; meglehetősen sok fiú is szakemberhez fordul a portálon.

Félelmek, önbizalomhiány

A kérdésekből az is kiderül, hogy elég nagy a tájékozatlanság a fogamzásgátlással kapcsolatban. Sokszor hiányoznak az ismeretek, ezért dr. Szimuly Bernadett, a Kamaszpanasz szakértője válaszaival igyekszik alapos magyarázatot adni és adott esetben orvoshoz irányítani az érintetteket.

A beérkező kérdések mintegy harmada lelki természetű. „A kamaszok közül sokan nem merik elmondani az érzéseiket, vágyaikat, félelmeiket és eltávolodnak attól, aki fontos lenne nekik. Gyakori az is, hogy szeretnének valakihez közelebb kerülni akár barátság, akár párkapcsolat céljából, de az elutasítástól való félelmeik megakadályozzák, hogy tegyenek is érte. Rengeteg tizenéves küszködik önbizalomhiánnyal, és ebből fakadóan beilleszkedési nehézségekkel” – mondta el Pyreschitz Anna pszichológus.

A szakember rendszeresen segít a fiataloknak az interneten szövődő kapcsolatokat illetően, amelyeket könnyű ugyan kialakítani, de gyökeresen megváltozhatnak, amint a személyes találkozóra is sor kerül.