Hangos zene hatására többet iszunk

Jó, ha szilveszter előtt tisztában vagyunk vele: az alkohol sokkal édesebbnek tűnik hangos zenében, sőt a zajok hatására azt is kevésbé tudjuk valósan megítélni, hogy mennyit fogyasztottunk. Ezt állítja legalábbis a Portsmouth Egyetem új tanulmányából.

Hogy lássa, vajon a zene hatással van-e az alkohol ízének érzékelésére, dr. Lorenzo Stafford különös kísérletbe kezdett. Felkért 69 nőt és 11 férfit – akik 18 és 28 év közöttiek, valamint gyakori ivók voltak –, hogy változó zenében értékeljék a kínált alkoholos italok ízét és alkoholtartalmát. Az eredményekből kiderült, hogy az önkéntesek lényegesen édesebbnek érezték az italukat, ha azt egyedül fogyasztották a hangos zenében.Próbáljuk eleve alkohol nélkül...

„Mivel az ember születésétől fogva előnyben részesíti az édes ízt, ez a kutatás választ adhat arra, hogy miért fogyasztanak zajos környezetben több alkoholt az emberek. Úgy tűnik, hogy az elsődleges ízérzékelés immúnis sok zavaró körülményre, a zenére azonban nem” – fűzte hozzá a kutató.

A kutatás a szakemberek szerint hozzásegítheti őket ahhoz, hogy jobban megértsék a mértéktelen és káros alkoholfogyasztást előidéző körülményeket, valamint az alkoholfüggőknek is nagy segítséget nyújthat. Az eredmények a tudósok szerint hatással lehetnek a szórakozóhelyekre, a helyi hatóságokra, valamint az italgyártó cégekre is. A tanulmány a Food Quality and Preference folyóiratában jelent meg.

Óvatosaknak, absztinenseknek, sofőröknek

 

Akár többet iszunk zenére, akár nem, aki biztosra akar menni, próbálja ki például az alább alkoholmentes koktélt:

natúr joghurtot turmixoljunk össze feleannyi ananászlével, ízlés szerint mennyiségű cukorral. A pohár aljára tegyünk néhány szem málnát (epret, áfonyát, ribizlit stb.), öntsük rá a joghurtos keveréket. A tetejét díszítsük málnaszemekkel, mentalevéllel.

Férfias koktél: a pohárba tegyünk jégkását, öntsük fel 1/3 narancslével, 2/3 tonikkal vagy Sweppes citrommal, csavarjunk bele lime-ot. Díszítsük lime-szelettel, citromfűvel vagy mentával.