A felvillanás

Szemünk egészsége és látásunk megőrizhető, javítható – állította dr. Bates a XIX. század elején. Az eredeti, általa írt dokumentumok szemelvényeinek hiteles közreadását most először itt, nálunk olvashatják. Szemtréner tanácsadónk, Vén Péter sokszor említi Bates munkásságát, nézzük, mit hasznosíthatunk belőle. A szemtréninget ugyan nem ismeri el a hivatalos orvostudomány, azok azonban, akik visszanyerték az éleslátást, szemük egészségét, mást mondanak…

A Bates-féle látástréningről többször is olvashattak portálunkon, de az eredeti, Bates-féle szövegeket Magyarországon most először itt adjuk közre. Az eredeti szöveget az érthetőség kedvéért rövidítettük. Az alábbi írás a Jobb látás (Better Eyesight) c. havilapban jelent meg. A lap a látásproblémák megelőzéséről és szemüveg nélküli gyógyításáról szólt.Felvillanások

1919. július:
A felvillanás

Megfigyelte, hogy amikor szemüveg nélkül ránéz egy mondat első szavára vagy betűjére, nem azokat látja legélesebbnek? Vagy esetleg más szavakat, betűket is ugyanolyan élesen vagy még élesebbnek lát, mint amit éppen figyel? Azt is észrevette már, hogy minél jobban akarja látni a betűt, az annál homályosabb lesz?

Most csukja be a szemét, hogy pihentesse, és gondoljon egy olyan színre – mint pl. a fehér, a fekete –, amelyet jól el lehet képzelni. Tartsa csukva a szemét, míg nem érzi azt, hogy kiengedett, relaxált lesz. Most nyissa ki, és nézzen rá egy pillanatra a mondat első szavára vagy betűjére. De tényleg csak egy villanásnyi időre, és gyorsan csukja vissza a szemét. Ha sikerült megpihennie a szemnek egy kicsit – vagy teljesen –, akkor a nézett szó, betű részben vagy teljesen élesen bevillan, aztán visszahomályosodik. Amikor azonnal újra visszacsukja a szemét, újra gondoljon rá az adott területre, és megint várja meg a relaxáló hatást. Aztán megint nyissa ki a szemet egy pillanatra, és szinte azonnal csukja is vissza. Folytassa váltakozva a nyitott és csukott szemes változatot mindaddig, míg észreveszi, hogy már hosszabb időre is kinyithatja a szemét, és a nézett szó, betű tovább is éles marad.

Ha rövidlátó a gyakorló, tehát nem lát jól messzire, ugyanezt a módszert használja távoli betűkkel.

Ezzel a gyakorlattal igazolhatjuk a szemüveg nélküli látásjavítás alapelveit. Ha nem érti, vagy nem sikerül elsőre a dolog, forduljon egy jól látóhoz, akinek szintén hatásos a gyakorlat, és aki segíteni fog.

(A cikk angol nyelvű szövege ide kattintva olvasható.)Látótábla

1919. augusztus:
(Iskoláknak szóló kiadás)
Hogyan használjuk a látástesztet a gyerekeknél a megelőzésre és a már kialakult látáshibák javítására?

A látótáblát (Snellen látásteszt) állandóra ki kell rakni az osztályokba úgy, hogy minden gyerek jól láthassa, és naponta mindenkinek el kell olvasni a legkisebb sorig, amit a helyéről még jól lát. Mindkét szemmel külön-külön, addig a másik szemet letakarja a kezével úgy, hogy ne nyomja a szemét.

A gyakorlat nem vesz igénybe sok időt, és elegendő arra, hogy már egy hét alatt fejlessze minden gyerek látását és teljesen meggyógyítsa az összes szemüveges fénytörési hibát néhány hónap, egy év, vagy több idő alatt. A nagyon gyenge szeműeket bátorítani kellene, hogy naponta többször olvasgassák el a táblát a fenti módon.

Az eredményeket így lehet feljegyezni:
John Smith, 10 éves
1918. szept. 15.
j.o. (jobb szem): 6/12
b.o. (bal szem): 6/6
1919. jan. 1.
j.o: 6/9
b.o.: 6/4.5

A számláló azt a távolságot jelenti m-ben, ahonnan olvas a gyerek, a nevező pedig annak a sornak a hivatalos jelzése, amelyiket még látja a gyerek külön-külön szemmel. Hivatalos jelzés: minden sor felett középen vagy a szélen, jelzi, hogy hány m-ről kellene látnia az illető sort a hivatalosan megállapított értékek szerint.

Persze legalább egyszer egy évben kívánatos volna, hogy egy, a módszert értő személy meglátogassa az osztályokat, hogy válaszoljon a kérdésekre és bátorítsa a tanárokat a módszer folytatására, aki, ha kell, még jelentést is küldhet a hivatalos szerveknek. Nem szükséges, hogy a mérést végző személy egészségügyi szakember legyen és értse a szem élettanát.

(A cikk angol nyelven ide kattintva olvasható.)

(A példában 6 m-ről mérik a gyerekek szemét, és míg az iskolai év elején a jobb szem csak a 12 m-es sort látta, tehát azt, amit a jó szemnek még 12 m-ről is látni kell, addig jan. 1-jére ez már 9 m-re javult. Természetesen az eredeti szövegben az amerikai mértékegységnek megfelelően lábban adják meg az értéket. Európában a mérések 5 m-ről történnek, de mivel nem szemorvosnál vagyunk, 2-3 m-ről is lehet rögzíteni a fejlődést, ebben az esetben a számlálóban is 5, 2 vagy 3 m kerül. Magyarországon 1997 óta létezik ez a projekt, minden magyar iskola számára ingyenes. Érdeklődő iskola, iskolai felügyelet esetén Vén Péterrel kell felvenni a kapcsolatot: info@szemtorna.hu).

(Folytatjuk)