Kozmetikumok a konyhából

Méregdrága kozmetikumok helyett nézzünk szét a konyhánkban, és készítsünk természetes alapanyagokból bőr- vagy hajápolót. Ezekkel bátrabban kísérletezhetünk, mint a gyári szerekkel, elkerülhetjük a vegyi anyagok káros hatásait is. Minden szempontból jól járhatunk, hiszen azon túl, hogy ezek az anyagok tele vannak értékes vitaminokkal, még a pénztárcánkat is kímélik!

Száraz bőrre joghurt

Hozzávalók:
– 2 ek joghurt
– 0,5 tk citromlé
– kevés méz

Elkészítés:
Keverjük simává a hozzávalókat. Oszlassuk el egyenletesen az arcunkon, de ne kenjük a szánkra és a szemünkbe. Hagyjuk a bőrön 15 percig, majd mossuk le.

Zsíros hajra rozmaringRozmaring

Hozzávalók:
– 25 g friss rozmaring
– 150 ml almaecet

Elkészítés:
Öntsük le a rozmaringot 0,5 l forró vízzel, majd takarjuk le. Másnap reggel szűrjük le, keverjük hozzá az ecetet és töltsük bele egy üvegbe. Mossuk meg a hajunkat, majd dörzsöljünk a fejbőrünkbe 1 kanálnyi rozmaringos almaecetet.

Körömerősítés olívaolajjal

Hozzávalók:
– 2-3 ek olívaolaj
– 1 tk tengeri só

Elkészítés:
Melegítsük meg egy kicsit az olívaolajat, de vigyázzunk arra, hogy ne legyen forró! Tegyük bele az olajba tíz percre az ujjainkat úgy, hogy a körmeinket elfedje. Az áztatás után polírozzuk a körmöket tengeri sóval, majd mossuk le.

Bőrradírozás dióval

Hozzávalók:
– 4-5 ek finomra darált dió
– 1 tk kakaó
– 2 tk méz
– 45 ek joghurt

Elkészítés:
Az összes hozzávalót keverjük össze egy tálban, majd körkörös mozdulatokkal vigyük fel az egész testünkre. Hagyjuk rajta pár percig, majd mossuk le és krémezzük be a bőrünket.

Lábfrissítés lime-malLime

Hozzávalók:
– 2 lime
– kevés olívaolaj

Elkészítés:
Szeleteljük fel a lime-okat, majd adjuk hozzá az olívaolajat és 10 l meleg vizet. Tegyük bele a lábunkat és hagyjuk is benne 10-15 percig.

Jótnács: Bármelyik receptet is készítjük el, arra mindig figyeljünk, hogy használat előtt egy kis bőrfelületen próbáljuk ki a házi kozmetikumokat. Ha bőrpirosodást tapasztalunk, akkor ne használjunk a kencét!

(Forrás: wunderweib.de, németből fordította: Sophie)