Elképzelés, eltakarás

Szemünk egészsége és látásunk megőrizhető, javítható – állította dr. Bates a XIX. század elején. Az eredeti, általa írt dokumentumok szemelvényeinek hiteles közreadását most először itt, nálunk olvashatják. Szemtréner tanácsadónk, Vén Péter sokszor említi Bates munkásságát, nézzük, mit hasznosíthatunk belőle. A szemtréninget ugyan nem ismeri el a hivatalos orvostudomány, azok azonban, akik visszanyerték az éleslátást, szemük egészségét, mást mondanak…

A Bates-féle látástréningről többször is olvashattak portálunkon, de az eredeti, Bates-féle szövegeket Magyarországon most először itt adjuk közre. Az eredeti szöveget az érthetőség kedvéért rövidítettük. Az alábbi írás a Jobb látás (Better Eyesight) c. havilapban jelent meg. A lap a látásproblémák megelőzéséről és szemüveg nélküli gyógyításáról szólt.

1919. december
Látásjavítás az elképzelés – imagináció segítségével

Amikor a felidézés, az imagináció tökéletes, a tudat is nyugalmi állapotba kerül. Egyértelmű, hogy lehetetlen egyszerre relaxált állapotban lenni és stresszelni is, így nem lehet tökéletesen emlékezni egy betűre, meg rosszul is egy időben. Ezért annak is igaznak kell lennie, hogy ha már valaki – újra – tökéletesen el tud képzelni egy betűt, akkor azt tökéletesen látnia is kell.

Ráadásul a szemtükör is kimutatja, hogy ilyenkor „elmúlt” a dioptria, bármekkora is volt előtte. Tehát a látás akár gyorsan is javulhat az emlékezés segítségével.Gyakoroljunk türelmesen

Ha ezt a módszert szeretné gyakorolni a beteg, a következőképp járjon el:

Nézzen rá egy olyan nagy, távoli betűre, amit a legjobban lát. Zárja le a szemét és úgy takarja le kezeivel, hogy minden fényt kizárjon – palming –, és gondoljon a betűre. Mikor már jól el tudja képzelni a betűt a szemeltakarás alatt, nézzen ki egy üres falfelületre kb. 30 cm-re a betűtől úgy, hogy még mindig rágondol a betűre. Majd újra takarja el a szemét, gondoljon megint a betűre, de amikor kinyitja a szemét, akkor a táblához már egy kicsit közelebb képzelje el a betűt a falra, mint előzőleg. Fokozatosan csökkentve a távolságot az elképzelés helye és a valós betű között, lassan akkor is rá tud majd gondolni a betűre, amikor az igazit nézi. Így a jó elképzelés és az igazi kép találkozik, és a valós betű tökéletesen bejön. Sőt, a mellette lévők is előjönnek. Ha a betűt valamiért nehéz elképzelni, gyakoroljon a szokásos feketeséggel, fekete folttal – l. előző részek –, mint a betű egy részletével. Ez is éppen olyan eredményes lesz, ha már a rágondolás tökéletes. (Tehát nem elég ránézni egy betűre, közben rá is kell gondolni.)

(A cikk angol nyelvű szövege ide kattintva olvasható.)

1920. január
Látásjavítás szemeltakarással

A szem megerőltetése elleni küzdelemnek és ennél fogva a látás fejlesztésének az egyik leghatásosabb módja a szemeltakarás/palming.

Úgy kell eltakarni a lehunyt szemet, hogy minden fényt kizárjunk és a szemet se nyomjuk meg. Így majdnem mindenki képes relaxálni pár percet, és amikor kinyitjuk a szemet, érzékeljük, hogy a látásunk ideiglenesen jobb lett.

Amikor már ott tartunk, hogy a relaxáció véglegesen és tartósan sikerült, a látás újra jó, és a szemeltakarás alatt lévő fekete szín is olyan sötét, hogy annál sötétebb már nem is létezik a gyakorló számára.

Ilyen végleges nyugalmi állapot mindig a tartós és a tökéletes látás visszatértét jelenti minden fénytörési hiba esetén (ismét tökéletesen lát szemüveg nélkül a rövid-, a távollátó, az asztigmiás beteg, és az olvasószemüveges is), sőt sok egyéb probléma is javul vagy teljesen meggyógyul.

Csak ritkább esetekben képes a gyakorló szinte azonnal tökéletesen elképzelni a fekete színt, még 5, 10 vagy 15 percnyi szemeltakarás esetén is, tehát ez a gyakorlat általában jelentősebb idejű gyakorlást követel. Néhány esetben képtelenségnek tűnik a beteg számára, hogy ráérezzen a feketeségre. Nincs ok aggodalomra, más módszerekkel kell elérni a nyugtató hatást.

Ha a tréningezőnek néhány próbálkozás alatt sikerül elmélyíteni a feketeséget, már érdemes ezt a módszert folytatni. Sok esetben segít fekete színű tárgyak, színek elképzelése, és miután egy tárgyra nem lehet pár másodpercnél több ideig rágondolni, a gyakorló ingázzon két elképzelt feketeség/tárgy között, vagy csak egyetlen tárgy/feketeség szélei között.

Nem egyszer az ingázás magától beáll, és az egész feketeség folyamatosan „megvan”.

(A cikk angol nyelvű szövege ide kattintva olvasható.)

Vén Péter
szemtréner
Tanácsadás