Miről árulkodnak testünk jelzései?

Bőrünk, szemünk, hajunk sokat elárul a lehetséges hiánybetegségekről. A sápadt arcszín, a törékeny körmök, a fénytelen haj hiányos táplálkozásra utalhat, a berepedt szájszöglet esetleg baktériumokra. A külső tünetek időben figyelmeztetnek arra, hogy egészségünk nem ép, ezért kell állandóan ügyelni testünk jeleire!

Sápadt bőr

Akinek sápadt az arcszíne, menjen friss levegőre és napfényre – mondja a régi bölcsesség. A tartós sápadtság azonban testi zavarokra is utalhat. Különösen akkor van ez így, ha a szájnyálkahártya is érintett, és ha a sápadtság mellé további tünetek is társulnak, ilyen lehet a levertség és étvágytalanság.

Ok lehet a túl alacsony vérnyomás, de akár vérszegénység is, amit a vérképzéshez nélkülözhetetlen tápanyagok, pl. a B12-vitamin, a folsav vagy a vas hiánya okozhat. A gyomorfekélyből fakadó észrevétlen, tartós vérzés is lehet a háttérben. A sárgás bőrszín sárgaságra utal, ami ismét csak a máj- és epemegbetegedésre utalhat.

Berepedt szájszöglet

A vöröses, hámló és gyakran égő gyulladásos szájüreg kellemetlen és nehezen gyógyul. Gombák, baktériumok és vírusok is okozhatják, vagy ha a bőr folyamatosan túl nedves – pl. az ajkak állandó nyalogatása miatt.

Gyakran azonban vas-és vitaminhiány is okozhatja ezt a tünetet. A B2-vitaminellátás fontos gyógyító tényező. Ha e fekélyszerű tünetek nem múlnak el, orvoshoz kell fordulnunk. A tünetek enyhítésében gombaellenes kenőcsök vagy krémek segíthetnek.

Sárga szemek

Ha a fehér szaruhártya sárgás színezetűre válik, óvatosságra van szükség: oka lehet az epe bilirubin tartalma, ami olyan súlyos betegségekre utalhat, mint a hepatitis, a májzsugorodás vagy a hasnyálmirigyrák. Ha tehát a szem sárgás színezetű, azonnal forduljunk orvoshoz (de semmikében ne szemorvoshoz).A köröm korán jelez

Elszíneződött vagy deformált körmök

A finom, hosszanti hornyok a körmön ártalmatlan öregkori jelenségek. A széles, hosszanti barázdák azonban körömtumorra utalhatnak. Átmeneti körömnövekedési zavar esetén repedésszerű, keresztirányú barázdák jelenhetnek meg, ezek csakúgy, mint a kis fehér foltok vagy csíkok, ártalmatlanok. Okozójuk manikűrözéskor keletkezett apró sérülések lehetnek. Ritkán gombafertőzés is szerepelhet okként, de ekkor a sérülések színe barnás. Az ún. tejüveg-köröm ezzel szemben majdnem fehér, opálos. Ha ez idős korban képződik, krónikus májbetegségre utalhat. Az óraüvegszerűen, erősen kifelé domborodó köröm a szervezetben fellépő oxigénhiányra utal.

Törékeny, vékony haj és hajhullás

A tartós stressz a hajat törékennyé és vékonnyá teheti. Ha a haj a fejtetőn is vékony és hullik, az már szembetűnő, kellemetlen. Okként szerepelhetnek hormonális változások, gyógyszerek mellékhatásai, a pajzsmirigy alulműködése, de a haj alapvető építőelemeinek – vas, cink, réz, biotin és fehérjék – hiánya, valamint az egyoldalú táplálkozás vagy diéta is.

Vérteszttel lehet megállapítani, hogy a tápanyagok hiánya játszik-e szerepet a tünetekben. Megfelelő étrend-kiegészítők és a táplálkozás átállítása megszüntetheti a hiányt.Vizsgáljuk meg naponta

Lepedékes nyelv

A nyelven bizonyos mennyiségű lepedékréteg normális, és ez nyelvlehúzóval is eltávolítható. Az erős fehér lepedék azonban szájgombára vagy egyéb fertőzésre utalhat. A szájgombákra jellemző a fehér lepedék, amely főként az ajkak belső felületén helyezkedik el, s ami később vöröses, fájdalmas sebekké válhat.

Csúnya, de ártalmatlan az ún. szőrös nyelv. Ez külsőleg a megnagyobbodott, sötétzöldtől a fekete színig látható ízlelőbimbókban nyilvánul meg. Oka lehet feltehetően egyes antibiotikumok szedése, vagy niacinhiány miatt megváltozott szájflóra. A tünetek enyhítésében segíthet a nyelvlehúzó vagy C-vitamint tartalmazó nyalóka használata, de végleges javulás természetesen az ok megszüntetésétől várható.

(Németből fordította: Koncz László)