Hét igazság az egészséges látásról

Szemünk egészsége és látásunk megőrizhető, javítható – állította dr. Bates a XIX. század elején. Az eredeti, általa írt dokumentumok szemelvényeinek hiteles közreadását most először itt, nálunk olvashatják. Szemtréner tanácsadónk, Vén Péter sokszor említi Bates munkásságát, nézzük, mit hasznosíthatunk belőle. A szemtréninget ugyan nem ismeri el a hivatalos orvostudomány, azok azonban, akik visszanyerték az éleslátást, szemük egészségét, mást mondanak…

A Bates-féle látástréningről többször is olvashattak portálunkon, de az eredeti, Bates-féle szövegeket Magyarországon most először itt adjuk közre. Az eredeti szöveget az érthetőség kedvéért rövidítettük. Az alábbi írás a Jobb látás (Better Eyesight) c. havilapban jelent meg. A lap a látásproblémák megelőzéséről és szemüveg nélküli gyógyításáról szólt.

1920. április
A nyugalmi állapot, mint az egészséges látás alapja

Az összes módszer, amely a látási/fénytörési hibák javítását hivatott megoldani – szemüveg nélkül –, nem más, mint a mentális nyugalom elérésének más és más módozata. Mindenki más és más úton jut el ide. Egyesek csupán avval érik el a pihentető hatást, hogy behunyják a szemüket és akár a teljes gyógyulást is evvel az egy gyakorlattal érik el. Vagy váltogatják, hogy hosszabb-rövidebb időre lecsukják a szemüket, majd egy pillanatra ránéznek a tesztkártyára. Másoknál az jön be, ha inkább nyitva tartják a szemüket a betűs gyakorlat alatt, mert csukott szemmel jobban feszül a szemük.Behunyt szemmel, lazán

Aztán sokan kizárják a teljes fényt úgy, hogy eltakarják a lehunyt szemet a kezükkel. Másoknak ez nem jön be elsőre, így más módszerekkel kezdik.

Néhányan mindjárt elsőre képesek tökéletesen emlékezni a kívánt betű feketeségére, és az ezt kiváltó módszertől azonnal rendbe jön a látásuk. Másoknál ugyanez a gyógyulás csak megfelelő mennyiségű gyakorlás után jön létre.

A suhanás-shifting is nagyon egyszerű módja annak, hogy megnyugtassuk szemünket, csökkentsük a feszültséget. A legtöbb gyakorló hamar képes lesz megérezni, hogy miközben a szem egyik betűről a másikra suhan, a betűk az ellenkező irányban látszanak elmozdulni, suhanni. Néhányan viszont nem látják ezt a hatást azonnal, nekik először mentálisan kell gyakorolni a suhanást – behunyt szemmel –, hogy aztán nyitottal is meglássák. Azok, akik nem éreznek rá egyik említett módszerre sem, ne erőltessék, kezdjenek bele számos más gyakorlatba. Nem jó úgy gyakorolni, hogy nem értjük a tennivalót. A nem értés ugyanis feszültség.

(A cikk angol nyelvű szövege ide kattintva olvasható.)

1920. május
A mikro betűk használata javítja a látást
(Hét igazság az egészséges látásról)

  1. Az egészséges látást mindig ki lehet mutatni az egészséges szemben, de csak bizonyos kedvező körülmények között.
  2. Központi beállítás: A figyelt betű, vagy annak egy része mindig sokkal élesebb, mint a szomszédos betűk, vagy a nézett egyetlen betű nem figyelt részletei.
  3. Siklás – shifting: A nézett részlet állandóan és gyorsan változik egészséges látás esetén.
  4. Ingázás – swinging: Ha a siklás lassú, a betűk ide-oda, vagy más irányban látszanak mozogni, úgy, mint az inga.
  5. Az emlékezés tökéletessége. A betűk színe, háttere vagy a nézett tárgy tökéletes emlékképe azonnal és folyamatosan megvan.
  6. A felidézés – imagináció – tökéletessége. A betű fehér részeit fehérebbnek kell látni, mint amilyen valójában, és a betű feketesége sem függhet a távolságtól, a megvilágítástól a mérettől és a formától.
  7. A szem és a tudat tökéletes nyugalmi, tehát relaxált állapota fennáll, amit folyamatosan ellenőrizni is lehet.

Segítenek a pici betűkNem lehet mini betűt olvasni a szem relaxált állapota nélkül. Ezért, a közhiedelemmel ellentétben, a mini betűkkel való gyakorlás nagyon jót tesz a szemnek.

Azok tehát, akik a pici betűket lazán képesek olvasni, érzik, hogy míg a gyakorlat tart, nem érzik a fájdalmat, a fáradtságot, de gyakran a javulás végleges is lehet.

Akik nem tudják olvasni, de – erőlködés nélkül – nézegetik a betűk feketeségét és erre képesek jól rágondolni is a nyitott és a csukott szemet váltogatva, azok szeme, teste szintén ellazul.

Amennyiben olyan közel tesszük a szemhez a mikró betűket, hogy azt már képtelenség látni, a fájdalom szinte azonnal megszűnik a szemben, mert amikor a gyakorlóban tudatosul, hogy ilyen közelről soha nem látható a betű, a szem már nem próbálkozik a – tudatalatti – olvasással.

Rövidlátásnál időnként még úgy is lazul a szem, ha erőltetik a minibetűs olvasást.

Akik jól képesek olvasni a mikró betűket, jó hatást érnek el, ha fehérebbnek képzelik a sorközöket, mint a lapszéli fehérséget, de azok is látják ezt a fehérebb fehéret, csak nem annyira jól, akiknek nem képesek elolvasni a szöveget.

Amikorra a páciens már képes jobban is odagondolni ezt a nem létező fehérséget, a látás mindig javul.

(A cikk angol nyelvű szövege ide kattintva olvasható.)

Vén Péter
szemtréner
Tanácsadás