A gyógynövények és a csillagjegyek – Szűz

A Nap az Oroszlán jegyében halad, azonban augusztus 22-én a Szűz jegyébe lép (hossza: 150-180 fok). A nappalok hosszúsága 1 órával és még 35 perccel rövidül, különösen a korán kelők érezhetik jól a változást. A nappalok egyre rövidülnek de ebben az időszakban még hosszabbak, mint az éjszakák. A természetben a termések beérésének időszakát élvezhetjük, kezdődnek a betakarítások, a téli eltevések. Beérett az áfonya, a burgonya, a nyári aratókörte és alma, felszedhetjük a céklát. A gyógynövények közül most érdemes gyűjteni a cickafarkfű virágát, a somkórót, a palástfüvet, a kaprot, tormát, levendulát, majoránnát, zsályát, zsurlót, útifüveket.

„..az égitestek mozgása csak az elemi világ jelenségein tud uralkodni, azonban a lélek szabadon választ a jó és a rossz között…”
(Bardesan szíriai asztrológus a II. századból)

A Merkúr bolygó hatásai

A Szűz, mint Föld jegy a Merkúr bolygó uralma alá tartozik. A Merkúr szétáradó erejű, de légies jellegű, sokoldalú. Mindkét nem egyesül, vegyül benne. A ráció, az ész logikája, az értelmi felfogás, fogékonyság, áttekintés és tapasztalatszerzés bolygója. Változékony, alkalmazkodó, mindenhez kapcsolódó, mozgékony. Az emberi kapcsolatokban, működésben, létrehozásában, érintkezésben, közvetítésben játszik szerepet.

Harmonikusan: tehetséges, tanulni vágyó, érdeklődő, mozgékony, gyors felfogású, körültekintő. Kritikus szellemű, ötletes, okos, szellemes, logikus és szorgalmas. Utazáskedvelő, fogékony, világosan fogalmaz.

Diszharmonikusan: féltehetség, rendszertelen tudásvágy, érdeklődéshiány, kíváncsi, kotnyeles, fecsegő, szórakozott, szétforgácsoló, önző és makacs, szeszélyes és megbízhatatlan – írja Baktay Ervin.

Egészségügyi vonatkozásban: meghatározó és érintett jellegű az idegrendszer, különösen a központi és mozgató idegrendszer területe. Érintett az agy, a beszélő szervek (nyelv, száj) részei, a tapintás (kar, kéz, ujjak, bőr, lélegzés, tüdő, tüdőcsúcs) szervei.

„…a Szűz rendszerez és alkalmaz…”
(Jeanne-Elise Alazard)

CsillagjegyekA Szűz jegy
(Virgo)

Állatövi jegy ideje: augusztus 22 – szeptember 21.
Elemek szerint: Föld jegy – változó, nőies és negatív, hideg, száraz
Uralkodó bolygója: a Merkúr a Szaturnusz erőben van, rangvesztett bolygója a Jupiter, a Vénusz romlásban van.

A Szűz jegy szülötteinek jellemzői

„A Szűz Föld-jegyű jegy, ami megmagyarázza, hogy miért közelít annyira konkrétan és logikusan a problémákhoz… A Szűz részesül a Merkúr jótékony hatásában, amely kedvez a szellemi tevékenységeknek. Ezért a Szűz tehetséges ezen a téren: szeret kutatni, tanulni, megérteni, érdeklődését mindig felkelti valami. Micsoda szerencse két ilyen homlokegyenest egymással ellenkező bolygó erejével rendelkezni, mint a Föld és a Merkúr!… Akármilyen típushoz tartozik a Szűz, gyors, sürgő-forgó, tevékeny alkat, aki mindig elfoglalt. Szívesen előjegyez tárgyalásokat, noha saját magára egyetlen perc szabadideje sem jut. A Szűz mindenért és mindenkiért felelősnek érzi magát. Ennek ellenére szinte semmiféle birtoklási ösztönnel nem rendelkezik. Ha túlnyomó részben a Merkúr energiák uralkodnak a Szűz természetén, akkor a hóbortos Szűzzel van dolgunk, aki rendkívül könnyedén alkalmazkodik, kommunikál mind szellemi, mind fizikai vonatkozásban. Fordított esetben, ha a Föld-energiák vannak túlsúlyban, az okos Szűzzel állunk szemben, aki logikáról, szigorúságról és olyan felelősségérzetről tesz tanúbizonyságot, amely szinte már idegesítő…”
(Jeanne-Elise Alazard: A kedvező pillanat)

Hivatása: író, újságíró, kritikus, könyvtáros, matematikus, csillagász, rendszerező tudós, üzletember, vegyész, gyógyszerész, órás tevékenységben teljesedhet ki a legjobban.

Harmonikus állásban: Rendszerező hajlam, kutató érdeklődés, aprólékosság, pontosság, takarékosság, gyűjtögetés jellemzi. Értelmi érdeklődése az anyag iránt mélyreható. Megfontolt és kritikus gondolkodás jellemzi. Visszahúzódó, szeret alárendelt lenni. Szerény, illedelmes, barátságos, rokonszenves. Műveltség és intelligencia jellemzi, okossággal, gyors felfogással. Nem állhatatos, sértődős, de megbocsátó. Tehetséges, intuitív, szereti a filozófiát, nehezen engedi meggyőzni magát.

Diszharmonikus állásban: Cinikus és epés megnyilvánulásai vannak, csipkelődő, sértő és önző. Rossz előadó. Aprólékos, de lusta is egyben. Emberkerülő, befolyásolható, kotnyeles és tapintatlan.Berill

Kedvenc színe: szürke, lila, semleges árnyalatok
Szerencseszáma: 5
Szerencsenapja: szerda
Féme: magnézium
Égtája: észak-nyugat
Drágakövei: zafír, jáspis, berill, achát

A Szűz jegy jellemző betegségei, betegségre való hajlamai

  • Gyomor- és bélbántalmak (vékonybél, vastagbél), hasüregi betegségek, az emésztőszervek általánosságban, valamint a lép problémái
  • Idegfájdalmak, gyulladások, pszichoszomatikus betegségekre való hajlam.
  • Méh- és nőgyógyászati betegségek.

A Merkúr uralma alá tartozó gyógynövényeket Nicholas Culpeper (angol botanikus, növénygyűjtő, orvos, csillagfejtő asztrológus) Angol Physician c. könyvében összegezte „Ügyeljetek rá, hogy a beteg testrészt a hozzá tartozó gyógynövényekkel erősítsétek!” Ezeket, a gyógynövényeket az Szűz csillagjegyben születettek esetében, a legmegfelelőbb módon, a szabályok pontos betartásával használhatjuk fel.

A Szűz jegy szülötteinek gyógynövényei
(A Merkúr uralma alatt, a Szaturnusz erőteljes befolyása mellett):

A gyenge gyomrúak, bélbántalmakkal küszködők számára az alább felsorolt gyógynövények segítséget és megkönnyebbülést jelenthetnek, ha ezeket alkalmazzák teák keverékében (különböző, egyénre szabott arányban) elkészítve, általában éhgyomorra fogyasztva, édesítés nélkül. Kiküszöbölhető a rossz emésztés, azok következményei, a felfúvódás stb.

Az ürömfüvek gyógyhatására elsősorban a gyenge gyomrúak, étvágytalanságban, vagy gyomorhurutban szenvedők számíthatnak. A bélrendszerbe jutva hatékonyan elindítja az emésztőnedvek képződését, oldja az emésztőrendszeri görcsöket, roboráló hatású. (részletesen a Gyógynövénykeresőben).

Édesköményt, illetve a konyhaköményt fűszerként gyakran használjuk, azonban görcsoldóként, emésztésjavításra, főként keverékekben érdemes felhasználni, így gyógyhatását is kipróbálhatják a Szűz jegyben születettek.

Az ánizs ismert fűszernövényként, a háztartásokban elsősorban édességek, sütemények elkészítésénél használatos. Íz-javításra gyógyszerkészítményekhez adják. Emésztésserkentő, javítja az étvágyat, nyálkaoldó és görcsoldó, szélhajtó. Csecsemők szélhajtására is eredményes.

A kálmos (Acorus calamus L.) gyökerét használjuk, amely számos illóolajat, nyálkát, cserzőanyagot, keményítőt, glikozidát tartalmaz. Fokozza az étvágyat, segíti az emésztést, megakadályozza a felfúvódást, a mérgező gázok keletkezését a bélrendszerben. Vértisztító teakeverékek alkotója, erősítő hatású a gyenge gyomrúak és a lép gyengeségben szenvedők számára.

A zab (Avena sativa L.) termését és szalmáját is használhatjuk, a benne avenin glikozid, A-vitamint, lecitin, fitin, foszfor, ásványi anyagok, fehérje, trigonellin, vanillin és szaponin tartalom kinyerésével. A szalmája pektint, kovasavat és kalciumot tartalmaz. A felsorolt összetevőknek köszönhetően a szalmájából készített tea belsőleg: tüdő, reuma, köszvény betegségek, bőrkiütések és álmatlanság ellen hatásos. Külső használat esetén a torok és gégehurut, húgycső- vese, reuma és köszvényes bántalmak, bőrkiütések, ekcémás elváltozások, álmatlanság ellenszere. Reuma és ízületi gyulladások, isiász okozta erős fájdalmak csökkentésére készített gyógynövény fürdők elengedhetetlen alkotóeleme.

A magja (zabtermés, zabpehely) belsőleg gyermekek és legyengült, gyenge gyomrú, beteg emberek lábadozását elősegítő tápszer. A zabpehely csökkenti a vércukorszintet. Szalmájából készült tea a bélrendszer gyulladásos folyamatait, a tüdő, a húgycső, vese, hólyag, reuma és köszvény, bőrelváltozások ellen hatásos. Egyben álmatlanság ellen is kiváló hatású.

Borsikafű (Satureja montana, S.hortensis): Virágzó szárából készített teája belsőleg fogyasztva gomba és baktériumölő, gyomorerősítő, emésztésserkentő, köhögéscsillapító. Helyettesíthető vele a bors. Harmonizálja a vastagbélben lévő baktériumok mennyiségét, ezzel segíti az emésztést, a rothadó, vagy erjedő bélflóra felszámolásával (timol, karvakrol, eukaliptol, cserzőanyagok). Oldja a szélgörcsöket és az emésztőrendszer hurutos elváltozásain is segít. Fűszerként óvatosan bánjunk vele, mert intenzív illata, aromája van, a mennyiségi túlzásokat kerüljük. Teájának elkészítése: 1 teáskanál szárított borsikafüvet 2 dl vízzel leforrázunk, majd lefedve áztatjuk további 10 percig. Leszűrjük és naponta 2 alkalommal, fogyasztjuk. Ha emésztési zavarokra, az emésztőrendszer harmonizálására használjuk, akkor étkezés előtt 20-25 perccel ajánlott a fogyasztása, édesítés nélkül.

Kakukkfű (fűszer- és gyógynövényként is): Már a középkorban is kakukkfüves teával csökkentették a felfúvódást, gyomor és emésztési bántalmakat orvosoltak vele (elsősorban a túlzott étkezésből adódó problémákra). Fűszerként – intenzív íze miatt mértékkel – használva megelőzhetjük a hasi felfúvódásokat, görcsöket, emésztési problémákat. Erős fertőtlenítő hatású, jellegzetesen átható illatú. Aktivizálja és erősíti az immunrendszert. Fürdővízbe keverve csökkenti a felfázás, a gyulladásos problémák kellemetlenségeit. (lásd a Gyógynövénykeresőben)Citromfű

Citromfű (Melissa off.): Antivirális, görcsoldó, szélgörcsoldó, nyugtató, lázcsillapító. A bélrendszerben harmonizálja a hurutos, gyulladásos folyamatokat. Feszültségcsökkentő, étvágyjavító és emésztést serkentő, ha éhgyomorra, mentával keverve melegen fogyasztjuk el (részletek a Gyógynövénykeresőben találhatók).

Borsmenta (Mentha piperita L.): A borsmenta emésztési zavarok, puffadás elleni, fertőtlenítő és fájdalomcsillapító, valamint nőgyógyászati görcsoldó hatásai és alkalmazási területei az előző részekben és a Gyógynövénykeresőben megtalálhatók.

Cickafarkfű (Achillea millefolium L.): ugyan a Vénusz bolygó uralma alatt áll, de a Szűz jegy egyben nőies jegy, ezért éppen ide illik, ahol a női betegségek gyógyítása tekintetében hatásos ellenszerül szolgálhat. Hatóanyagainak sokaságából következnek sokoldalúan felhasználható gyógyhatásai. Keserűanyag-tartalmú, illóolajai és annak további komponensei (kamazulen, achillein, kámfor stb.), flavonoid és cserzőanyag tartalma, valamint értékes szerves savak adják gyógyhatását. Belsőleg használva étvágyjavító. Szélgörcsoldó, javítja a kiürülési reflexet. Vérzéscsillapító hatású az emésztőrendszerben, de a menstruációs görcsök, vérzések esetében is. Az epehólyag és a máj működését elősegíti, a húgyúti és a légzőszervi bántalmak gyógyítója. A nőgyógyászati zavarok elleni teák nélkülözhetetlen szere, de a férfiak prosztataduzzanataira is gyógyító hatású. Vizelethajtó, tisztító tulajdonságú, a vérnyomáscsökkentésben (kolin h. a.) és a szervezet méregtelenítésében is hatásos. Külső használat esetén: Fájdalomcsillapító, alkoholos kivonatként a bekeményedett izmok lazítója. Olajával kenőcsök készülnek: a gyulladt szem hatásos gyógyítója; arckrémek, bőrápolók alapjául szolgál (az azulénes kenőcsök gyorsítják a gyulladás lefolyását). Krémekben a visszértágulatok hatásos szere. Főzete a fogíny és a szem öblögető és borogató szere. Gyógynövényfürdők alkotórésze.

Keverékben a következő növényekkel együtt használhatjuk fel: gyomorerősítő, étvágyjavító, epehajtó teában: benedekfű, borsmenta, apróbojtorján társításával. Vastagbélgyulladásnál: orbáncfű, pásztortáskafű, csalán, citromfű, apróbojtorján felhasználásával. Erős, fájdalmas menzesz esetén: citromfű, palástfű, mezei zsurló, csalán, orbáncfű hozzáadásával. (Továbbiak a Gyógynövénykeresőben olvashatók).

Bazsarózsa (Paeonia officinalis): A bazsarózsa gyógyító hatású részei a virágzata és gyökere. A szárított virágok antocian – vörös – festékanyagot, nyálkát és glükózt tartalmaz A gyökérzet, alkaloidokat, cserzőanyagokat, keményítőt, szacharózt, szerves savakat, stb.

A bazsarózsát a népi gyógyászatban ősidők óta használják emésztési panaszokra, húgykő oldására, rendszertelen és fájdalmas menstruáció esetére. Bizonyított görcsoldó hatása van: csillapítja a görcsös fájdalmakat, reumatikus fájdalmat, valamint a menstruációs görcsöket (elsősorban a finom izomzat esetében), javítja a méh tónusát, segítséget nyújt asztma, vese és epe, kólika esetén, enyhíti a fejfájást, jótékonyan hat az aranyérre. A növény virágából és gyökeréből készítenek főzetet vagy teát, amely a már említett hatások mellett lassítja a bélperisztaltikát, sikeresen fel lehet használni hányás, has-kólika és hasmenés ellen, továbbá fejfájás és depresszió kezelésére.Bazsarózsa

A bazsarózsa nem házi szer, de a hatóanyagainak felhasználásával készült termékeket fogyaszthatjuk. Használatát kezelőorvosával, gyógyszerészével beszélje meg!

Kerti kapor (Anethum graveolens L.): a Szűz jegy szülötteinél erőben lévő Szaturnusz bolygó gyógynövénye. Segíti a rossz emésztés, felfúvódás tüneteit megoldani. Ajánlható továbbá a szív rendellenességeinél, a magas vérnyomásnál és szívizom problémák megelőzésére, valamint angina pectorisnál is, más gyógynövények társításával.

Intenzív aromájú, már az illata is erősen nyugtató hatású. Főként nyers formában ismert a szára és leveleinek használata, de gyógyításra magvait használjuk fel. A magvak ásványi anyagban, illóolajban, fehérjében, flavonoidokban, karotinokban, vasban, és C-vitaminban gazdagok, élettanilag kedvező hatású sókat tartalmaznak (a nyers levelek különösen).

Őszi margitvirág (Chrysantenum parthenium ): Keserűanyag tartalma miatt inkább préselt, kapszulázott, vagy cseppek formájában javasolható a használata. Közismerten és elsősorban migrénes fejfájást gyógyítanak vele, de a vékony- és vastagbél, és a gyenge emésztést a tinktúra hatékonyan módon, pozitív irányban befolyásolja.

Rutafű (Ruta hortensis, R.graveolens): A teája belsőleg fogyasztva idegfájdalmak, érproblémák, érgörcsök oldására nélkülözhetetlen hatású. Használata C-vitamin fogyasztásával ajánlott a hatásosabb felszívódás érdekében. Gyógyszeripari alapanyag. (Bővebben a Gyógynövénykeresőben olvasható.)

Citromfű (Melissa off.): Antivirális, görcsoldó, szélgörcsoldó, nyugtató, lázcsillapító. A bélrendszerben harmonizálja a hurutos, gyulladásos folyamatokat. Feszültségcsökkentő, étvágyjavító és emésztést serkentő, ha éhgyomorra, mentával keverve melegen fogyasztjuk el (részletek a Gyógynövénykeresőben találhatók).

Macskagyökér (Valeriana officinalis L.): a Szűz jegy szülötteinél erőben lévő Szaturnusz bolygó gyógynövénye. Nyugtató, görcsoldó, altató, tompítja a központi idegrendszert a motorikus nyugtalanságnál (részletesen a Gyógynövénykeresőben található, de a Kos jegyben leírtak is irányadók).

A Szaturnusz erőteljes befolyásai alapján a Szűz jegy szülöttei szükség esetén a pásztortáska, körömvirág, vadgesztenyelevél gyógynövényeket is bátran alkalmazhatják. Táplálkozásukban kapjon hangsúlyos szerepet a cékla, az árpa, a birsalma és a kökény fogyasztása.

(A gyógynövények részletes leírásai a Gyógynövénykeresőben találhatók meg.)

Németh Imréné Éva
Fitoterapeuta, természetgyógyász
Tanácsadás

Felhasznált irodalom:

Baktay Ervin dr.: A csillagfejtés könyve (2003 Reprint kiadás)
Leon Petulengro: Csillagzatok csodafüvek (Édesvíz Kiadó 1991.)
Dubravszky László Dr. – Eörssy János Dr. A tradicionális asztrológia tankönyve (Orient Express Kiadó 1992.)
Aranyi Lászlóné: Holdkereső (BioTer Bt. 2000.)
Dr. Török Szilveszter Prof.: Csillagjegyek kapcsolata a tápanyagokkal (BioTer Bt. 2000.)
Bagóné Obrusánszki Mónika: Herbálasztrológia (Kávé Kiadó, 2000)
Csaba György: Csillagjóslás (Minerva 1986)
Stephen Arroyo: A horoszkóp értelmezése (Bioenergetic Kiadó 2000.)
Kristina Waardahl: Klasszikus kérdő asztrológia a gyakorlatban (Kristina Wardahl kiadó)
Dr. Nagy Géza: A fitoterápia anyag középútja a csillagjegyek tükrében ( tankönyv 2000)
Nicholas Culpeper: Az angol Physitian (1652)
Németh Imréné Éva: Gyógynövények nagykönyve (Puedlo Kiadó 2008)