Túl sok smink – korai menopauza?

Szakértők szerint a sminkben, a hajlakkokban és az ételcsomagolásokban található kémiai anyagok korai menopauzát idézhetnek elő. A kutatások során kiderült, hogy azok, akik nagy mennyiségben voltak kitéve a fenti termékeknek, átlagosan 2-2,5 évvel korábban léptek a változó korba. A már sokat emlegetett flatátokra esett a gyanú, amelyek környezetünkben sokfelé előfordulnak.

Óvatosan a sminkkel!A számos műanyagban, kozmetikai cikkben és háztartási eszközben is fellelhető ftalátokról már eddig is sok rosszat írtak a tudósok, többet között kimutatták, hogy ez a veszélyes vegyület a rák, a cukorbetegség és az elhízás mellett még a fiatal fiúk agyának elnőiesedéséért is hibáztatható. Ám nemrégiben amerikai tudósok egy újabb ártalmas jelenségre hívták fel a figyelmet, melynek hátterében szintén a ftalátok állnak.

Dr. Natalia Grindler, a Washington Egyetem munkatársa kollégáival 5700 nő vérében vagy vizeletében mérte meg a ftalátszintet, és arra a megállapításra jutott, hogy akiknél ez a mérték a legmagasabb volt, azoknál átlagosan 2,3 évvel korábban maradt el a menstruáció a többiekhez képest. Dr. Grindler azonban az Amerikai Reproduktív Gyógyászati Társaság San Diego-ban megrendezett éves konferenciáján azt is elmondta, hogy egyes szélsőséges esetekben akár 15 évvel is előbbre került a menopauza jelentkezése a káros vegyület miatt. A korai menopauza azért is veszélyes, mert hatására megnő a stroke és a szívbetegség kockázata, romlik a csontok állapota, és akár végzetes agyvérzés is bekövetkezhet.

A vizsgálatokból az nem derült ki, vajon az érintett nőkben mitől volt az átlagosnál magasabb a ftalátszint, de könnyen előfordulhat, hogy többet sminkelték magukat, esetleg gyakrabban ittak palackozott vizet, vagy többször ettek előre csomagolt ételeket.