Szemüveg nélkül – Járjunk moziba!

Szemünk egészsége és látásunk megőrizhető, javítható – állította dr. Bates a XIX. század elején. Az eredeti, általa írt dokumentumok szemelvényeinek hiteles közreadását most először itt, nálunk olvashatják. Szemtréner tanácsadónk, Vén Péter sokszor említi Bates munkásságát, nézzük, mit hasznosíthatunk belőle. A szemtréninget ugyan nem ismeri el a hivatalos orvostudomány, azok azonban, akik visszanyerték az éleslátást, szemük egészségét, mást mondanak…

A Bates-féle látástréningről többször is olvashattak portálunkon, de az eredeti, Bates-féle szövegeket Magyarországon most először itt adjuk közre. Az eredeti szöveget az érthetőség kedvéért rövidítettük. Az alábbi írás a Jobb látás (Better Eyesight) c. havilapban jelent meg. A lap a látásproblémák megelőzéséről és szemüveg nélküli gyógyításáról szólt.Film közben is gyakorolhatunk

1920. október
A tévé, a komputer előtti látásfejlesztés

A moziba járás, úgy tudjuk, ártalmas, mert igénybe veszi a szemet jó látás esetén is. Azonban bizonyos gyakorlatokkal jóvá lehet alakítani a káros hatást. Amikor megfájdul a szem, az azért van, mert a filmjelenet fárasztja a szemet. A fárasztó nézést ki lehet küszöbölni, és a látás mindig javulni fog, ha elég hosszú ideig fenn tudjuk tartani a helyes nézési szokást a filmek nézése alatt is. Így van ez olyan látáshibák esetén is, mint a rövidlátás, az asztigmia, vagy és egyéb problémák.

Tehát ha nem tökéletes a látás, akkor is megtaláljuk az örömet a mozizásban, ha megtanuljuk, hogyan kell a mozivásznat feszültség nélkül nézni. Ha kezd elfáradni a szem, nézzünk ki a vászontól a sötétségbe egy kis időre, majd nézzünk először vissza, csak a vászon közelebbi sarkára. Ismételjük a sötétség és a vászon közti ingázást, de egyre inkább a vászon közepe felé haladjunk. Így hamar tudjuk nézni a vászon közepét diszkomfort érzet nélkül. Ha így nem sikerül, akkor szemeltakarást alkalmazunk öt percig, vagy tovább. A fájdalom hamar elmúlik, és a folyamatos ingázással és többszöri szemeltakargatásokkal megelőzzük a szem terhelését. Ha már simán tudjuk a filmeket nézni, semmilyen új látászavar nem keletkezik.Monitor előtt is pihentessük a szemet

(Természetesen így kellene nézni a tévét és a számítógépet is. Óránként többször ingázhatunk, lehunyhatjuk a szemet, vagy más pihentető gyakorlatot végezhetünk. A munkahelyen a kötelező 10 perc óránkénti leállást is jó, ha szemeltakarással töltjük, vagy más módon pihentetjük a látást. Persze mind a moziban, mind a tv és a számítógép előtti gyakorlatokat szemüveg nélkül kell végezni).

(A cikk angol nyelvű szövege ide kattintva olvasható.)

1920. december
Hogyan emeljük a szemnyomást?

A szemnyomás akaratlagos megemelése a zöld hályog súlyosbodásának záloga. Nagyon jó, ha megismerjük a szemnyomás akaratlagos emelésének titkát. Ezzel nem csak a zöld hályog tüneteit könnyebb felismerni és javítani, de más szemfeszültségek ellen is jó. Ennek megtanulása a következő módon lehetséges:

Helyezze az ujjait a szemgolyó felső részére, és miközben lefelé néz, megtapintgatja a szemgolyó rugalmasságát, keménységét. Aztán a következők egyikét kell tenni:

  • Próbáljon meg egy tárgyat, vagy egy betűt rosszabbul látni, mint ahogy látja – vagy nyitott, vagy zárt szemmel – rosszabbnak képzelni.
  • Próbáljon meg több betűt egyszerre látni, vagy egyszerre elképzelni.
  • Próbálja elképzelni, hogy egy betű, vagy annak mentális képe nem mozog, hanem stabil.
  • Próbáljon meg egy tárgyat vagy betűt kettősnek látni, vagy kettősnek képzelni.
  • Ha jól sikerül, a szemgolyó keményebb állagú lesz az elért stressz arányában.

De miután nem könnyű rosszabbul látni, elképzelni vagy emlékezni valamire, mint ahogy látjuk, lehet, hogy nem sikerül elsőre demonstrálni a feladatot. Gyakoroljunk!

(A cikk angol nyelvű szövege ide kattintva olvasható.)

Vén Péter
szemtréner
Tanácsadás