Grapefruit – gyógyszerekkel veszélyes!

Nem várt, súlyos hatások léphetnek fel egyes gyógyszerek és a grapefruit együttes fogyasztása miatt, és az ilyen gyógyszerek száma jelentősen megnőtt az utóbbi időben – ráadásul sok orvosnak tudomása sincs ezekről a hatásokról. Az írás, amely a Canadian Medical Association Journalban jelent meg, sorra vette a 20 évvel ezelőtt felfedezett interakcióról szóló bizonyítékokat, hogy megvilágítsa az orvosoknak, milyen komoly következményei lehetnek, ha együtt fogyasztják ezt a gyümölcsöt bizonyos – a beteg számára felírt – gyógyszerekkel.

„Sok olyan vényköteles gyógyszer van, amelynek a hatását befolyásolja a grapefruit. Ezek a gyógyszerek lényegesek az adott betegségek kezelésében” – írja dr. David Bailey (Lawson Health Research Institute, London). – „Nemrégiben egy zavaró trend jelentkezett: 2008 és 2012 között az ilyen (grapefruittal interakcióban súlyos mellékhatásokat okozó) gyógyszerek száma 17-ről 43-ra növekedett, ami évente 6 újabb gyógyszer hozzáadását jelenti. A növekedés az új kémiai anyagok és formulák bevezetésének eredménye.”Felhalmozódhat a gyógyszerek hatóanyaga

A káros hatások közé értendő a hirtelen haláltól az akut veseelégtelenségig, a légzési elégtelenségig, a gyomor- és bélvérzésig sokféle súlyos mellékhatás. „Ha az orvosnak nincs tudomása arról a lehetőségről, hogy a káros hatás eredhet a páciens diétájából is, nagyon valószínűtlen, hogy kivizsgálná” – mondja dr. Bailey.

Több mint 85 gyógyszer létezik, amely interakcióba léphet a grapefruittal, ebből 43 súlyos mellékhatást okoz. Más citrusgyümölcsök, mint a sevillai narancs (amit gyakran használnak a narancslekvárhoz), a lime és a pomelo szintén tartalmazzák a grapefruit hatóanyagát, a furanokumarint. Ez a kémiai anyag gátolja a gyógyszerek lebontását, és az összes gyógyszer 50%-ának hatását inaktiválja.

Ezek a gyógyszerek három dologgal jellemezhetők: szájon át bevehetők, nagyon alacsony vagy közepes mértékben hasznosulók, és a gyógyszer lebontása a gyomor- béltraktusban a CY3A4 enzim segítségével történik. Olyan gyógyszereknél, amelyek igen alacsony hasznosulásúak, egyetlen normális méretű grapefruit elfogyasztása olyan, mint ha megdupláznák a gyógyszer adagját.

A mellékhatás még akkor is előfordulhat, ha a grapefruitot több órával a gyógyszer után veszi be a beteg. Tehát, ha egy nap egyszer beveendő gyógyszerről van szó, hatással lehet rá bármely kis mennyiségű grapefruit fogyasztása, bármikor a nap folyamán. A naponta többszöri, rendszeres fogyasztás növelheti a hatást. Például a simvastatin – egy gyakran alkalmazott statin – 200 milliliter grapefruitlével kombinálva naponta egyszer, három napon át, 330%-ban növeli a gyógyszer koncentrációját a szervezetben.

A 45 évnél idősebbek a grapefruit fő vásárlói, és a legtöbb vényre fölírt gyógyszer fogyasztói. Az idősebb felnőtteknél csökken a tolerancia a túlzott gyógyszer-koncentrációra, így tehát ők különösen sebezhetők.

(Forrás: Független)