Gasztroajándékok karácsonyra

Felnőttek, megállapodott emberek ajándékozása esetén előbb-utóbb felmerül a probléma, hogy már „mindenük van”. Lakás berendezve, konyha teljesen felszerelve, kedvenc zenéi, könyvei már ott sorakoznak polcon, a kozmetikumok, divatcikkek terén megvan az egyéni ízlése, amit vagy ismerünk vagy nem… Minden évben számos olyan ajándékot adunk (és kapunk), amely aztán csak keresi a helyét a lakásban, használni nem igazán tudjuk, elajándékozni nem merjük, szükségünk nincs rá.

Az egyre nagyobb mértékben felgyülemlő tárgyak helyett váltsunk gasztroajándékra, melynek egyik nagy előnye, hogy többszörösen örömet szerez. Öröm készíteni, öröm adni, kapni, és öröm, amikor elfogy, nem kell feleslegesen ide-oda rakosgatni.Házi figyelmesség: aszalt alma

Gasztroajándék bármilyen élelmiszer vagy italféle lehet. Egy rúd Pick szalámi szaloncukornak álcázva a szerény ösztöndíjból élő egyetemistának, a nagypapa kedvenc süteménye, aminek amúgy nem szoktunk nekiállni, mert túl bonyolult, de akár egy nagy adag spenót is, karácsony tiszteletére csillag alakú tükörtojással díszítve.

Persze a karácsonyhoz mégiscsak az édességek tartoznak leginkább. Még nem késő, hogy nekiálljunk, és elkészítsünk néhány csemegét, amelyet aztán csinos csomagolásban átadva nyugodtan bezsebelhetjük a dicséreteket.

Aszalt alma

Évek óta a család kedvence, ezért általában már október közepén elkezdem gyártani. Ráadásul szinte ingyen van, mert a felszeletelt almákat egyszerűen csak a radiátorra teszem száradni. Három-négy nap alatt már el is készül, mehet a gyűjtődobozba. Ünnep előtt aztán szépen szétporciózom kisebb zacskókba.Mártsuk csokoládéba!

Csokis dió

A tortabevonó étcsokit egy mélytányérban, mikróban nagyjából megolvasztom, majd a mikróból kivéve elkeverem benne a még fel nem olvadt darabokat is. Ezután beleteszem a darabos diót – minél épebbek a gerezdek, annál jobb. Kanállal addig keverem, amíg minden diódarab csokibevonatot kap. A csokis diót zsírpapírra teszem darabonként, vagy az apraját kis kupacokban, és hagyom megkeményedni rajta a bevonatot.

Kandírozott gyömbér

10 dkg gyömbért megtisztítok, kb. 1 centis kockákra vagdosom, majd 10 dkg cukorból és 1,5 dl vízből főzött szirupban, időnként kevergetve, 1-2 órán át üvegesre főzöm. Ha kész, a gyömbért leszűröm, kristálycukorba forgatom, és sütőpapíron szétteregetve egy napig szárítom. Önmagában is nagyon finom, süteménybe remek ízesítő. A megmaradt sziruppal bolondítsuk meg a délutáni teánkat!

Kandiscukor

A sok egészséges csemege mellett karácsonykor igazán megengedhetünk magunknak egy kis kilengést is, főleg, ha ilyen mutatós. Készítsünk tömény cukorszirupot, és öntsük befőttes üvegekbe. Fessük meg a szirupokat egy-két csepp ételfestékkel, majd lógassunk az üvegekbe hurkapálcikákat vagy fonalat, amelynek a végére egy gyöngyöt kötöttünk nehezékül. Tegyük félre az üvegeket egy olyan helyre, ahol kb. egy hétig nem lesznek útban. Az oldatban lévő cukor szépen rákristályosodik a pálcákra vagy fonalakra. Ha elég nagynak találjuk, vegyük ki, és pár perc száradás után csomagoljuk egyenként celofánpapírba. Ünnepi teázásnál a tarka kandiscukor rudak jól mutatnak egy szép pohárban feltálalva.

H. Orsi