A ráncok megelőzése és kezelése

Életünk során a bőrünk vékonyabbá válik és veszít rugalmasságából, ráncok keletkeznek. Egészséges életmóddal megelőzhetjük a ráncokat – fontos a kiegyensúlyozott étrend és a gondos UV-védelem. Ha már vannak ráncai, több lehetőség is van ezek kezelésére. Bizonyos ráncok csak lézerrel távolíthatók el. Tudjunk meg többet a különböző kezelési eljárásokról és azok kockázatairól.

Miért keletkeznek ráncok?

A ráncok a bőr természetes öregedési folyamata során keletkeznek. Életünk folyamán a bőr veszít rugalmasságából, kevesebb kollagént és hialuronsavat tartalmaz, mint fiatalabb éveinkben, ezáltal idővel ráncok keletkeznek. A bőr öregedése külső és belső tényezőktől függ. A belső tényezőknél génjeinknek van fontos szerepe – és ezekre sajnos nincs hatásunk. Másképp van azonban a külső tényezőkkel: itt a helyes táplálkozás, egészséges életvitel (pl. lemondás az alkoholról és a nikotinról) és a bőrápolás, mindenekelőtt az UV-sugárzástól való védelem játszik döntő szerepet.Természetesen szép

Különböző ránctípusok

Az okoktól és a keletkezés helyétől függően különböző ránctípusokat különböztetünk meg. A leggyakoribb típusokat itt láthatjuk:

  • Nehézségi (életkortól függő) ráncok keletkeznek a bőr hanyatló feszessége révén. Ezek különösen az áll és a nyak táján jelentkeznek.
  • Mimikai ráncok – mint pl. a „haragráncok” a szemöldökök között – az arcizomzat aktivitása révén keletkeznek.
  • Száj körüli ráncok – mint a neve is mutatja, elsősorban a száj körül keletkeznek.
  • Szájzug-ráncok: mintegy meghosszabbítják a szájat lefelé, és ezzel gyakran szomorkás, keserű kinézetet kölcsönöznek.
  • Aktinikus (napfény okozta) ráncok keletkeznek a gyakori szolárium-látogatások és évekig tartó napbesugárzás révén.
  • Szarkalábak: ezek a kis ráncok pl. hunyorgás vagy gyakori nevetés után keletkeznek a szemek sarkainál.

A ráncok megelőzése

Természetes úton nem akadályozható meg teljesen a ráncok keletkezése – ám lehet gyengíteni, vagy késleltetni. Fontos az egészséges életvitel, mert az egészségtelen táplálkozás, stressz, kevés alvás, valamint alkohol- és nikotinélvezet negatívan befolyásolja a bőr öregedését.

A ráncok keletkezésében az UV-sugárzás központi szerepet játszik. Ügyeljen ezért az elegendő nap elleni védelemre. Célszerű lemondani a szoláriumról is.

Gyakran használnak anti-aging ránctalanító krémeket a ráncok megelőzésére. Tudományosan azonban még nem igazolt, hogy ezek valóban használnak-e.Természetes megoldás: zöldség, gyümölcs

Megoldás?

A drága krémek helyett ezért részesítse előnybe a gyümölcsöt és zöldséget, ugyanis a következő élelmiszerek – hosszú távon használva – igazi anti-aging csodák:

  • paradicsom
  • répa
  • bogyók (pl. bodza, áfonya)
  • spenót
  • brokkoli

Emellett a ráncok megelőzhetők némi arcmasszázzsal is.

A ráncok kezelése

Egyre több ember kívánja, hogy idős korára fiatal és feszes legyen a bőre. A ráncok hozzátartoznak az öregedési folyamathoz. Gondolja meg ezért, hogy valóban kezeltetni akarja-e ráncait – minden beavatkozás kockázatokkal jár!

Ha mégis ránctalanítás mellett dönt, különböző eljárások állnak rendelkezésre. Legjobb, ha leendő kezelőorvosával megbeszéli, melyik módszer a legalkalmasabb Önnek.

Ránctalanítás botox-eljárással

A botox kezelés (botulinumtoxin) elsősorban a mimikai ráncok, valamint a szarkalábak kezelésére használatos. A baktériummérget közvetlenül az izmokba fecskendezik, ez gondoskodik arról, hogy azok ellazuljanak, ezáltal a ráncok kisimulnak.

Az idegméreg hatása 2-12 nap múlva jelentkezik. Mivel a szervezet idővel lebontja e mérget, a hatás csak rövid, 3-9 hónap múlva a kezelést meg kell ismételni, amely bizonyos függőséget okozhat.

Ha túl nagy mennyiségben fecskendezik be a botoxot, korlátozza az arcmimikát és bénulásos folyamatok is jelentkezhetnek az arcon. Ráadásul a kezelés után fejfájás és influenzaszerű tünetek is jelentkezhetnek.Megelőzés masszázzsal

Ránckezelés hialuronsav-befecskendezéssel

A mélyebb ráncokat nem botox-eljárással kezelik, hanem „töltőanyagot”, mint pl. hialuronsavat fecskendeznek a bőr alá. Ez tulajdonképpen a bőr természetes alkotóeleme, de életünk során a szervezet egyre kevesebb hialuronsavat termel. A kezelés során a bőr képes több vizet felvenni, ezáltal a mély ráncok megszűnnek. Az ilyen kezelés különösen a nyak és dekoltázs, valamint az arc és szem környékére alkalmas.

A kezelés során duzzanatok és kivörösödések jelentkezhetnek, de 1-2 nap múlva ezek nyomtalanul eltűnnek. A hialuronsav felgyülemlése révén azonban jelentkezhetnek nemcsak tapintható, hanem szemmel is látható kis göbök az arcbőrön, de később ezek is eltűnnek. Egyes esetekben előfordulhat a hialuronsav betokozódása, ilyenkor orvosi beavatkozásra van szükség.

A hialuronsav-kezelést is meg kell ismételni néhány hónap múlva.

Lézeres kezelés

A lézerkezelés célja a bőr általános megújítása. A kezelés során a felső bőrszerkezetet eltávolítják, ezzel eltűnnek a ráncok és az időskori foltok, a bőr ismét fiatalnak és feszesebbnek hat. A lézerkezelés után egy hétig is eltart, míg a kivörösödések eltűnnek az arcról. Kezelés előtt és után 3 hónapig le kell mondani a napfényről és a szoláriumról.

Egyes esetekben előfordul a kezelés körüli szövetek elsötétedése. Ha ez magától nem szűnik meg, speciális krémek segíthetnek. További lehetséges mellékhatás a pörkösödés, hegesedés, valamint bőrgyulladás.

Arcplasztika

Itt operatív beavatkozásról van szó, melynek során a felesleges zsírt, bőrt és bőrtasakokat eltávolítják, ezáltal a bőr alsó szöveteit feszesebbé teszik.

Az arcplasztika kockázatai közé tartoznak a keringési problémák és feszítő érzés a beavatkozás után. Ha a műtét során megsérül az arcideg, ez az arc izomzatának zavarait is okozhatja. Fennáll annak is a veszélye, hogy az arc elveszti mimikáját és merev, mesterséges benyomást kelt. A hegesedés veszélye ebben az esetben is fennáll.

(Németből fordította: Koncz László)