Citrommal hajat szőkíteni – igazak-e a sokat emlegetett szépségtippek?

Vajon tényleg igaz, hogy citrommal kiszőkíthetjük a hajunkat, a fogkrémmel pedig leszáríthatjuk a pattanásainkat? Számtalan házi recept járja a világot, van közöttük jó és hamis egyaránt. Mindenfélét ajánlanak bőr- és hajszépítésre, frissülésre, gyulladás ellen stb. Lássunk néhányat a „csodaszerek” közül, azokat, amelyek talán a leggyakoribb szépségtippek!

Fogkrém a pattanásra

Biztosan sokan hallották már a jó tanácsot: ne nyomkodd a pattanásodat, hanem kenj rá fogkrémet, reggelre elmúlik! De vajon mennyi igaz ebből a régi szépségtippből? Sajnos el kell, hogy oszlassunk a tévhitet, a fogkrém valójában egyáltalán nem szárítja le a pattanásokat, sőt! Az igaz, hogy a mentolos krémek hűsítik a dudorokat, viszont a bennük lévő fluor nemhogy lelapítja, jóval inkább felduzzasztja az amúgy is gyulladt területet!A fogkrém inkább árt

Méz az ajkakra

Igen, a méz valóban jó a kicserepesedett, kiszáradt ajkakra. A benne lévő vitaminok és ásványi anyagok ugyanis újra nedvességgel töltik fel a bőr felső rétegét és regenerálják azt. A méz köztudottan gyulladáscsökkentő hatású, ezért ha kiszárad a szánk, kenjük be alaposan, vastagon mézzel és hagyjuk rajta tíz percig!

Répával barnulni?

Sokan hiszik azt, hogy ha sok répát ropogtatnak vagy sok répalevet isznak, olyan napbarnított bőrük lesz, mint ha fél órát napoztak volna. Sajnos ez a tény azonban tévhit. A répában lévő béta-karotin ugyanis nem varázsolja barnává bőrünket, viszont nagyon egészséges, így bátran ropogtassuk. Ha azonban túlzásba visszük a fogyasztását, sárga foltok jelennek meg rajtunk, rosszabb esetben a májunk is tönkremegy!

Sok víz – fényes bőr?

Sajnos a napi több liter víz elfogyasztása még nem varázsolja fényessé, simává a bőrünket, bár az biztos, hogy a sok folyadék nagyon fontos és nagyon egészséges. Kerüljük a szénsavas és az ízesített vizeket, a legjobb, ha tisztított vízből legalább napi 2-3 litert megiszunk!

Tojás hajpakolásnak

Igaz is és hamis is. A tojásban lévő anyagok ugyanis megvédik a hajat a kiszáradástól, zsíros hajra nagyon jó pakolás lehet, viszont hő hatására megszilárdul és nagyon nehezen mosható ki a hajból. Tehát ha a tojáspakolást meleg vízzel szeretnénk leöblíteni, bizony nem lesz könnyű dolgunk.A teafiltert bátran használjuk!

Propolisz pattanásra

A propolisz, vagy más néven méhszurok gyulladáscsökkentő hatása jó a pattanásokra és a problémás bőrre. De nem mindenkinél! Nagyon sokan nem is tudják, hogy allergiásak erre a csodaszerre, csak miután megvásárolták és fel is kenték az arcukra a krémet. Ezért mielőbb kipróbáljuk a kenceficét, mindenképpen teszteljük le egy kis bőrfelületen.

Teafilter a karikás szemre

Igen! A teában lévő antioxidánsok valóban jó hatással vannak a szem alatti karikákra: a felduzzadt részt lelohasztják, nyugtatják. Fontos azonban, hogy ha hosszabb ideig a normálistól eltérő nagyságú karikákat látunk szemeink alatt, forduljunk orvoshoz – ez a tünet ugyanis számos betegség előjele lehet.

Tejben-vajban a selymes bőrért

Kleopátra tudott valamit: tejben fürödni tényleg nagyon jó. A benne lévő anyagok ugyanis bársonyossá, simává varázsolják a bőrt, sokkal szebbé válik tőle, mint bármilyen testápolótól. Öntsünk a fürdővízhez egy vagy két liter tejet és merüljünk el benne.A citrom szőkítő hatása tévhit

Citrommal szőkíteni

Az igaz, hogy a napfénytől világosodik a hajunk, de az, hogy a citromlétől kiszőkülne, sajnos tévhit. A citromban rejlő vitaminok ugyan nagyon jól ápolják a tincseinket, de aki azt várja, hogy egy citromos pakolás után több árnyalattal világosabb lesz a haja, csalódni fog.

Erős fésű – fénylő haj

Tévhit, hogy az erős szálú keféjű fénylőbb lesz a hajunk. Az is tévhit, hogy ha naponta legalább százszor fésüljük át a hajunkat, még szebb lesz. Elég, ha reggel és este egy puha sörtéjű kefével kifésüljük a gubancokat – így nem károsítjuk a fejbőrünket, és a hajszálaink sem hullnak ki.

(Forrás: brigitte, németből fordította: Sophie)