Nem foglalkoznak a következményekkel a szextingelő kamaszok

Egy új tanulmány szerint egyre jobban terjed a kamaszok körében a szextingelés, azaz szexuális tartalmú üzenetek küldése. A szokást főként a kortárscsoport nyomása, a romantikus kapcsolat keresése, és a címzett pozitív reakciójába vetett remény befolyásolja. A kutatók kimutatták, hogy a kamaszok nem sokat gondolkodnak a későbbi negatív következményekről.

Nem foglalkoznak a következményekkel a szextingelő kamaszokA szülői vagy tanári figyelmeztetés általában süket fülekre talál, a kamaszokat nem nagyon érdekli, hogy a szülők ellenőrzik mobiltelefonjukat, vagy hogy a szextingelés később zsarolásra is felhasználható, vagy tönkre teheti a hírnevüket.

„A fiatalok kamaszkorban próbálják felderíteni szexualitásukat és önazonosságukat, és különféle barátságokat, köztük romantikus kapcsolatokat is létrehoznak” – számolt be az Antwerpeni Egyetem kutatója, Michel Walrave. „Ebben az összefüggésben a szextingelést egy lehetséges partner iránti érdeklődés kifejezésére lehet használni, fenn lehet tartani az intimitást az együtt járók között, vagy merész flörtölésbe lehet bocsátkozni valakivel.”

A problémát Walrave szerint a nemkívánatos következmények jelentik. „Mivel az elküldött szavakat és képeket könnyen le lehet másolni és el lehet küldeni, a szexting üzenetek gyorsan eljuthatnak olyan hallgatósághoz is, akik nem az üzenet címzettjei” – magyarázta a Behavior & Information Technologyszaklapban megjelent tanulmány szerzője. „Ez pedig lerombolhatja az ábrázolt fiú vagy lány hírnevét, és gúnyolódás, vagy akár terrorizálás céltáblájává is teheti.”