Meditációs tanácsok kezdőknek

A meditáció fontos gyakorlat lehet az önuralom fejlesztéséhez. Ön is szeretne csatlakozni? Igen ám, de előfordulhat, hogy amikor először kezdene meditálni, frusztrációval kerül szembe. Az elméje közbeszól, folyamatosan „locsog”, így aztán igazán lehetetlen nyugodtan ülni! Néhány kísérlet után sokan ki is mondják: „Én egyszerűen nem tudok meditálni!”

Számos kifogást tudunk felhozni, hogy miért nem találunk időt a meditálásra, a meditálás képességének elsajátítására. Úgy érezzük, sokkal hasznosabban is el tudjuk tölteni azt az időt. Pedig a meditációra szánt percek nem jelentenek időveszteséget, sokkal inkább befektetést a szellemi megtisztulásba.

A meditáció az elme elcsendesítése. Segít, hogy kiürítsük magunkból a kínzó gondolatokat és negatív érzéseket. A meditáció hidat épít a belső énünkhöz. Érdemes tehát egy kis energiát belefektetni, amíg túljutunk a kezdeti nehézségeken és mindennapjaink részévé válik. Íme néhány jó tanács kezdőknek.Ne erőltessük

1. Engedjük el az elvárásokat
Amikor nekikezdünk, általában szeretnénk azonnal megtapasztalni mindazt, amiről korábban másoktól hallottunk – mennyei boldogság állapota, szellemi erővel való feltöltődés, angyalok megjelenése, beszélgetés szellemi vezetőkkel, zengő hang a mennyből. Ne feledjük azonban, hogy akik ilyeneket tapasztalnak, rendszerint már hosszú évek óta meditálnak, és a kezdők izgalma és lelkesedése is túldramatizálja a hallottakat. Mivel nagyok az elvárásaink, könnyen csalódhatunk, ha nem tapasztalunk hasonló élményeket. Ez pedig oda vezet, hogy még kevésbé sikerül elmélyednünk a meditálásban. Ha elfelejtjük a várakozásainkat és csak az itt és most-ra koncentrálunk, sokkal könnyebben sikerült meditatív állapotba kerülni.

2. Aludjuk ki magunkat
Először hozzuk be az alváshátralékunkat. Nehéz haladást elérni a meditációban, ha kialvatlanul kezdünk hozzá, és folyton elalszunk közben.

3. Meditáljunk megfelelő környezetben
Válasszunk békés környezetet. Kerüljük a hangos háttérzajt, vagy a szobánkba behallatszó sürgés-forgást. Ezek, főleg a kezdő meditálók esetében, komoly figyelemelterelő tényezők.
Füstölő égetése nem kötelező, de a rituálé részévé tehetjük. A rituálék segítenek, hogy még értékesebbnek érezzük a tevékenységre szánt időt. A szantálfa vagy levendula füstölő nagyon jó választás.

4. Meditálás előtt kerüljük a kiadós étkezést
Bőséges étkezés után jobb véráramlásra van szükség az emésztéshez. A test minden részéből – az agyból is – vér terelődik az emésztőszervekhez, hogy feldolgozza az ételt. Ezért aztán hajlamosak vagyunk rá, hogy elaludjunk. Ugyanakkor az üres gyomor sem megfelelő. Kísértésbe vihet bennünket, hogy lerövidítsük a meditáció idejét, mert korog a gyomrunk.

5. Engedjük el a „kell” érzését
Ha túl keményen próbálunk meditálni, általában nehezebben sikerül. Túl sok mentális energiát fektetünk abba, hogy ülésre kényszerítsük magunkat. Az agyamban a „kell”, „kéne”, „kellene” kering, a béke érzése helyett feszültség és zavar jár át. Sokkal jobb eredményeket érhetünk el, ha megtanuljuk, hogy ne váljon minden pillanat az ellenállás kiáltásává.

6. Szánjunk időt a meditálásra
Ez a pont arról is szól, hogy ne harcoljunk a pillanattal. Nyilvánvaló, hogy ha az agyunk kismillió más dologgal van tele, akkor nehéz nyugodtnak lenni. Teremtsünk időt és helyet a meditáció számára. Mivel a meditáció beruházás a tisztánlátásba, fontos, hogy elsőbbséget kapjon. Meditálás közben legyünk teljesen jelen minden pillanatban. Legyünk elégedettek azzal, ahol éppen most vagyunk. Nem a múltban, és egész biztosan nem a jövőben. Tudjuk, hogy minden többi dolog várhat addig, amíg a meditálás véget ér. Kezdetnek 15-20 perc elég is.

7. Először lazítsunk
Nehéznek tűnhet parancsszóra ellazulni, főleg, ha éppen a meditáció megkezdése előtt egy csomó mindent csináltunk. Próbáljunk ki különböző relaxációs módszereket, vegyünk egy meleg fürdőt, hallgassunk valami lágy zenét, készítsünk magunknak egy kényeztető italt. Ha ezek nem segítenek, a kezdeti nehézségek leküzdhetők különböző eszközökkel és technikákkal is. Kipróbálhatjuk például a binaurális ütemeket, melyek sokat segíthetnek a kezdőknek.

8. Kerüljük a fájdalmat
A meditációnak nem kell fájdalmas gyakorlatnak lenni. Bár az elme lecsendesítésére kialakított gyakorlatról van szó, nem szükséges szigorú követelményekhez ragaszkodni, például csupasz padlón ülni, órákon át meditálni, hajnali 3-kor felkelni a meditáláshoz, hogy megtanuljunk meditálni. Kezdőként az a legjobb, ha kézben tartjuk az elvárásainkat. Ha túlságosan erőlködünk, könnyebben feladjuk. Inkább üljünk egy párnára, ha azt kényelmesebbnek találjuk. Igyekezzünk azonban olyan pózt felvenni, hogy a hátunk egyenes legyen.

9. Először is fókuszáljunk
Az ide-oda kószáló elme megfékezését segíti, ha a meditálás kezdetén kiválasztunk valamit, amire fókuszálunk. Vannak, akik gyöngysort használnak erre a célra, mások gyertyalángot. Külső dolgok helyett praktikus lehet a légzés is. A meditációs légzésnek számos egészségügyi előnye van. Ha a légzésünkre figyelünk, mélyebben és lassabban lélegzünk, tudatosan figyelünk szervezetünk életfenntartó tevékenységére. A folyamat segít lecsillapítani a szívet és csökkenteni a vérnyomást. Energikusabbá is válunk általa. Miközben a fókuszálással elérjük, hogy teljesen jelen legyünk, végül észleljük, hogy a gondolataink lassan kiürülnek.

10. Tartózkodjunk az önkritikától
Az agyunk sokadszorra is elkalandozott? Bosszant bennünket, hogy nem tudunk a meditációnkra koncentrálni? Ne szakítsuk félbe a meditálást folyamatot szemrehányással. Az elkalandozás teljesen normális. Az agynak az a szokása, hogy folyton gondolatokkal foglalkozik. Ne feledjük azonban, hogy a folyamatos elfoglaltság nem feltétlenül eredményez intelligenciát vagy tudatosságot; főleg akkor nem, ha haszontalan, korlátozó és szükségtelen gondolatokban merülünk el. A meditációval lehetővé tesszük az agyunk számára, hogy lélegzethez jusson. A vég nélküli tevékenység közben neki is szüksége van egy kis szabadságra. Tehát, minden önkritika mellőzésével, figyeljünk ismét a légzésünkre, és folytassuk a meditálást.

(Angolból fordította: H. Orsi)