A lomtalanítás a lelket is megtisztítja

Lakásunk vagy házunk életünk háromdimenziós megjelenítődése. Minden lakó láthatatlan „lenyomatot” hagy a lakásban, ahol él vagy élt, ezért fontos időről időre megtisztítani a bennünket körülvevő teret. A pozitív lakókörnyezet legfontosabb feltétele a „lomtalanítás” – ehhez kínál tippeket Karen Kingston brit lakberendező és életmód tanácsadó.

Pince: múlt és tudattalan

Ha különösen sok holmit tartunk a pincében, az megoldatlan feladatokra utal, melyeket magunkkal hurcolunk. A tárgyak, melyeket nem dobunk ki, „mert valamikor még szükségünk lehet rájuk”, a múlt béklyói. A pincében halmozódó lomoknak közvetlen lelki hatásai lehetnek: depresszió, kezdeményezőképesség hiánya és melankólia.

A pince természetesen jó rakodóhely, de csak olyan dolgok számára, melyeket évente legalább egyszer használunk. Rendezzünk el mindent úgy, hogy minden tárgy közvetlenül elérhető legyen (azaz ne kelljen odébb rakni a pingpongasztalt ahhoz, hogy hozzáférjünk a sífelszereléshez), és a levegő, az energia cirkulálhasson köztük. Egy rendbe rakott, tiszta és szellős pince derűsebbé, bátrabbá tesz bennünket, pozitív alaphangulatot teremt.Ahol szívesen vagyunk

Padlás: ötletek és jövő

Az agyontömött padlás akadályozza a személyes és szakmai fejlődési lehetőségeket. Úgy működik, mint egy fedél, mely gátolja az életfánk fejlődését. Ha megtisztítjuk padlásunkat a régi emléktárgyaktól, elhordott ruháktól és egyéb felesleges holmiktól, olyan új távlatok nyílnak meg előttünk, melyekről nem is álmodtunk.

Egy szépen kiépített padlásszint a legjobb hely a kreatív tevékenységekhez, például festéshez vagy íráshoz. Ha otthoni irodát szeretnénk berendezni, erre gyakran a tetőtér a legalkalmasabb. Nagyvállalatok vezetői az irodájukat legtöbbször a cég legmagasabb épületének legfelső emeletén rendezik be – ahogy az állatvilágban is a legmagasabb rangú a fa legmagasabb ágán vagy a kiemelkedő sziklán helyezkedik el.

Kamra, raktár: személyes szabadság

Akinek nincs pincéje vagy padlása, gyakran az egyik szobát használja tárolóhelynek, ahol mindazt tartja, aminek nincs igazán helye. Az ilyen „holt” terek a lakókörnyezet közvetlen közelében olyanok, mint egy lábunkra kötött kolonc, féket vetnek az életörömünknek és kreativitásunknak. Lomtalanítsuk teljesen az ilyen helyiségeket, vagy legalább tartsuk tisztán és rendezett formában az itt tárolt holmikat. Szellőztessünk rendszeresen, és ne tartsuk az ajtót folyamatosan zárva.

Bejárat környéke: a többi emberhez való hozzáállásunk

Ahogy a lakásunk bemutatkozik másoknak, ugyanúgy hatunk mi is az emberekre. Vegyük fel valaki másnak a kabátját, hagyjuk el a lakást, majd térjünk vissza újra, mintha idegenek lennénk. Nézzünk körül egy kívülálló szemével. Lelógó növényekkel eltorlaszolt utak, olvashatatlan névtábla, használt papírok halmaza, tömött fogas, szerteszét heverő cipők, kesztyűk, sálak és sapkák… Tartsuk szabadon a bejárat környékét, és tegyük hívogatóvá – hamarosan új barátokra lelünk.

Ajtók: nyitottságunk

Ügyeljünk rá, hogy minden ajtó – főleg a bejárati ajtó – tágra nyitható legyen. Ne lógassunk semmit az ajtókilincsekre, és csak akkor használjunk fogasokat az ajtókon, ha azok nem akadályozzák a teljes kinyílást. Soha ne helyezzük el a szekrényeket vagy polcokat úgy, hogy a szobaajtó teljes nyitásának útjában álljanak. Javítsuk meg az elromlott kilincseket, olajozzuk meg a szoruló vagy nyikorgó zsanérokat és zárakat. A bejárati ajtón helyezzünk el egy jól olvasható, ápolt és barátságos névtáblát. Kipróbáltuk: jól működő ajtókkal a munka könnyebben és jobban megy!

Nappali: a szívünk

Akarjuk vagy nem, önmagunkról alkotott képünket erősen befolyásolja a nappalink állapota. Egy sterilen kitakarított nappali ugyanolyan káros, mint egy kaotikus vagy piszkos. Legyen a nappalinknak „szíve”, középpontja, például egy mutatós kávézóasztal, amely körül szívesen összegyűlnek a családtagok és barátok. Ügyeljünk rá, hogy ne a tévé legyen a szoba középpontja. Helyezzük oldalra, vagy rejtsük el paraván mögé, szekrénybe. Növényekkel és mutatós dísztárgyakkal az itt élők figyelmét a szobán belül tarthatjuk. Kellemes, nem vakító világítás és kényelmes székek elősegítik, hogy mindenki szívesen tartózkodjon ebben a helyiségben.

Konyha: a hasunk

A konyha, ahol az ételeinket készítjük, különösképpen összekapcsolódik a belső szerveinkkel. A lakás egyetlen más helyiségében sincsenek a tárgyak ennyire mozgásban. A tányérokat, poharakat, evőeszközt naponta többször elővesszük, használjuk, mosogatjuk, helyre tesszük. A polcok hátsó sorában azonban ez a mozgás nagy mértékben csökken. A nem használt edények, lejárt szavatosságú élelmiszerek egészségtelen „féket” vetnek a szervezetünknek. Sokan tapasztalják, hogy a konyhaszekrények alapos átrámolása és lomtalanítása után szó szerint könnyebben érzik magukat, bélrendszerük jobban működik, eltűnnek a felesleges kilók.

Padló: anyagi helyzet

Ha a szekrény és a polcok már megteltek, a padlóra kerül a sor. Újsághalmazok, párnák, ruhák, cipők és minden lehetséges holmi akadályozza a szabad mozgást. Megfigyelések szerint, akinek ennyi torlasz van a padlóján, szinte mindig anyagi problémái is vannak. Akinek a saját falai közt nincs meg a megfelelő mozgási lehetősége, „korlátozza magát”, és anyagi szempontból is visszafejlődik. A nagy, szabad padlóterek mindig is a gazdagság szimbólumát jelentették. Bankokban még ma is gyakran találkozunk tágas, üres terekkel, és a főnöki irodákat és íróasztalokat is tudatosan hagyják üresen.

Ruhásszekrény: a testünk

Sok fogyni vágyó ember tárol a szekrényében olyan, kisebb méretű ruhákat, amelyeket majd a fogyókúra után szeretne viselni. A tapasztalatok azt mutatják, hogy ez csak a legritkább esetekben működik. Fordítsunk a dolgon: szabaduljunk meg a szűk ruháinktól, és vásároljunk kényelmes ruhákat, amelyekben jelen állapotunkban jól érezzük magunkat. A zsírleadás legjobb előfeltétele, ha pozitívan állunk hozzá a saját testünkhöz. A has, amelyet utálnak, már csak dacból is megmarad.Fürdőszoba: szabad tér

Fürdőszoba: a belső középpontunk

A helyiség, ahol a testünket ápoljuk, legyen olyan, ahol összpontosítva, zavartalanul tudunk tartózkodni. Rejtsük el a sok kis üvegcsét, tubust és egyéb tipikus fürdőszobai kelléket ajtó vagy függöny mögé, és a szabad terekre helyezzünk virágokat, szemnek kellemes dísztárgyakat. Léleksimogató színekben pompázó, új törülközők elhelyezése a fürdőszoba-felújítás legolcsóbb módja.

Garázs: a mozgékonyság

Ha annyira tele van a garázsunk, hogy az autóval a szabad ég alatt kell parkolni csak azért, hogy a sílécek, talicskák, kerti szerszámok és üres üvegek melegen, szárazon legyenek, akkor itt az ideje riadót fújni. „Leragadtunk!”. Alapszabály: minél könnyebb beállni az autóval a garázsba, annál mozgékonyabbak maradunk testileg és lelkileg.

Hordozható limlomok: saját leterheltségünk

Aktatáska, női kézitáska, zsebek – minél tömöttebbek, annál inkább szimbolizálják az életünket jellemző terheket és a nyűgöket. Ha már így belejöttünk a lomtalanításba, nézzük át a táskáinkat is. Csökkentsük a mindennapokban magunkkal hurcolt terheket.

Extra tipp: Igen ám, de mivel kezdjem?

Kezdetnek válasszunk valami apróságot, például a pénztárcánkat. Dobjuk ki belőle a régi számlákat, lejárt bankkártyákat stb. Igyekezzünk megszabadulni a pénzérméktől, és a papírpénzeket rendezzük érték szerinti sorrendbe. Ez segít, hogy pénzügyi dolgainkat is rendbe tegyük.

(Németből fordította: H. Orsi)