Tui-Na: több, mint masszázs

Talán a kezünkön lévő 17 000 érzékelő pontnak köszönhető, amelyek képesek befogadni a legkisebb hőmérséklet-változást, rezgést vagy mozgást, hogy a kéznek jótékony hatást, sőt gyógyító erőt tulajdonítanak. Immanuel Kant német filozófus úgy írta le a kezet, mint „agyunk látható részét”. A Tui-Na, miként az akupunktúra, a hagyományos kínai gyógyászat része.

A Tui-Na masszázs eltér a nyugati masszázstól, a meridián rendszert és az akupunktúrás pontokat veszi célba. Előtérben a Qi (Csi) mobilizálása és a Jin és Jang harmonizálása áll. A Tui-Na terápiához tartozik a kötőszöveti masszázs, a reflexológia, a csonthártya- masszázs (a reflexológia speciális formája), az akupresszúra és a kiropraktika elemei.Gyógyító Tui-Na

Nyomás, préselés, gyúrás

A kézzel nyomás, préselés, gyúrás és megragadás a Tui-Na alaptechnikája. A kínai itt a „Tui fa” (nyom) és a „Na fa” (megragad) két kifejezést egy szóban egyesíti. A közös mozgósítás, simogatás, gyúrás, forgatás és nyomás alapján az energiacsatornák (meridiánok) és akupunktúrás pontok stimulálása történik a mozgásszervi fájdalmak megállítására vagy enyhítésére. Mintegy 300 különböző fogástechnikát alkalmaznak.

A Tui-Na-t hagyományosan ruhán keresztül végzik. Néha a bőrt vászonkendővel borítják be. Kivételt képez a hasi masszázs felnőtteknél és a Tui-Na gyermekeknél, amikor közvetlenül a bőrön végzik a gyakorlatokat. Kínai források szerint az akupresszúra legyen gyengéd és puha, ugyanakkor mély és átható. A simogató mozgásoknak ritmikusnak és egyenletesnek kell lenniük.

Nagy az érdeklődés

A német Tui-Na Akadémia Bad Füssingben azt írja, hogy a kereslet a „tű nélküli akupunktúra” iránt folyamatosan nő. „Sok ember fél az akupunktúra tűszúrásaitól” – mondja dr. Sun, aki 1997 óta a hagyományos kínai orvoslás központjának főorvosa Bad Füssingben. „Mindenekelőtt ezért ideális a Tui-Na gyerekek számára. Akut fájdalom esetén az anyák megfelelő képzés után könnyen, de hatásosan tudják kezelni gyermekeiket” – mondja dr. Sun.

Milyen tünetek esetén alkalmazzák?

A német tanfolyamok középpontjában az artrózisos gerincbetegségek, csecsemő- és gyermekbetegségek, sportsérülések, szülészeti és nőgyógyászati megbetegedések, a stressz csökkentése és még sok más Tui-Na-kezelés áll. Nemrég orvosok számára is szerveznek tanfolyamokat fejfájás, álmatlanság vagy stressz önálló kezelésére. A kereslet kielégítésére a német Tui-Na Akadémia – közösen a lipcsei Shandong Egyetemmel – egyre több képeznek.

Terápiás siker

A németországi egészségbiztosítás a közelmúltban engedélyezte a térd osteoarthritis és a hátfájás akupunktúrás kezelését. A hosszú távú vizsgálat 60, illetve 70%-osan megerősítette az akupunktúrás kezelés hatékonyságát a betegeknél. „Kínai vizsgálatok azt mutatják, hogy a Tui-Na hatásossága ugyanezen betegségeknél akár 87%” – mondja dr. Sun.

(Németből fordította: Koncz László)