Újabb elmélet a fogyni vágyóknak

Táplálkozási szakértők hosszú ideje figyelmeztetnek a radikális fogyókúrák veszélyeire, mert ezek általában nem tartalmazzák az egészségünkhöz szükséges tápanyagok széles választékát. Azt állítják, hogy a radikális fogyókúrázók nem hízzák vissza nagyobb valószínűséggel a leadott kilókat, mint azok, akik fokozatosan adták le a felesleges testsúlyt.

Újabb elmélet a fogyni vágyóknakThe Lancet Diabetes and Endocrinology szakfolyóiratban közzétett kutatás ellentmond azoknak a nemzetközi irányelveknek, melyek azt javasolják, hogy az egészséges testsúly végleges megőrzése érdekében fokozatosan érdemes leadni a felesleges testsúlyt.

A táplálkozási szakértők hosszú ideje figyelmeztetnek a radikális fogyókúrák veszélyeire, mert ezek általában nem tartalmazzák az egészségünkhöz szükséges tápanyagok széles választékát.

A Melbourne-i Egyetem kutatói Joseph Proietto vezetésével 200 elhízott felnőttet vizsgáltak, akik vagy egy 12 hetes gyors fogyókúrában, vagy egy 36 hetes fokozatos diétás programban vettek részt. A radikális fogyókúrázók csak egy 450 és 800 kalória közötti étrendkiegészítőt fogyasztottak minden nap, míg a fokozatos diétát követők naponta 500 kalóriával kevesebbet fogyasztottak, mint a férfiaknak ajánlott napi 2500, illetve a nőknek ajánlott napi 2000 kalória. Azokat a résztvevőket, akik testsúlyuk legalább 12,5 százalékát leadták, hároméves súlyfenntartó diétára fogták.

Az eredmények azt mutatták, hogy a radikális diétát követők 80 százaléka, míg a fokozatos program résztvevőinek csupán a fele elérte a cél testsúlyt érte el. Ráadásul a radikális diétázók nem hízták vissza nagyobb valószínűséggel a leadott kilókat. Mindkét csoport tagjai körülbelül a leadott kilók 71 százalékát hízták vissza a három év alatt.

A kutatók úgy vélik, hogy a radikális diétát követő alanyok azért voltak sikeresebbek, mert a gyors súlycsökkenés nagyobb motivációt adott számukra a folytatáshoz. A szakértők ugyanakkor arra is felhívták a figyelmet, hogy a radikális diétákat követő fogyókúrázók számára lehetetlen az összes szükséges tápanyag bevitele, ezért számukra orvosilag elfogadott étrendkiegészítők fogyasztása ajánlott.

Más táplálkozási szakértők azonban azt hangsúlyozzák, hogy a radikális diétákkal rendkívül óvatosnak kell lenni. Nem szabad elfelejteni, hogy az elhízott emberek többségében a testsúly-növekedés hosszú évek alatt következett be, ezért a visszafordításának is viszonylag lassúnak kell lennie, hogy az agynak és az étvágyat szabályozó rendszereknek legyen elég idejük a visszaállásra.