Lebegés – viszlát, stressz!

Stresszes, túlhajszolt és fáradt? Nincs ideje semmire? A lebegés (floating) új relaxációs technika, amelynek pozitív hatásait már az első alkalom után egy órával képes elérni. A testmeleg, sós fürdőben a testünk lebeg a vízben, és így új energiával töltődhet fel. A lebegés most azt jelenti, hogy kikapcsolódva lebegünk és lebegve kikapcsolódunk.

Néha azt szeretné, hogy egyszerűen ellebegjen a stressztől? Valóban létezik egy lehetőség, amellyel ezt megteheti – floating. Általában egy úgynevezett lebegő tartályba merülünk, amely vízzel van megtöltve. A vizet a test számára kellemes hőmérsékletre, 34.8°C-ra melegítik fel, ez megfelel a bőr természetes külső hőmérsékletének, úgyhogy a vizet sem túl hidegnek, sem túl melegnek nem érezzük. Magnézium-szulfát tartalmú sóoldattal kb. 70%-kal nő a víz sűrűsége, így a test képes lebegni a vízben. Már önmagában a lebegés valamennyi izmunk kellemes ellazulását eredményezi. Sok lebegő leírja, hogy a vízbe való belépés, a lebegés abszolút mély relaxáció, a béke és a nyugalom érzetét váltja ki.

Pihentet, gyógyítMenekülés a hétköznapoktól

Hogy valóban megszabaduljunk a hétköznapoktól és elszigetelődjünk a nyüzsgéstől, a kagyló alakú tartály hang- és fényszigetelt. A tartályban abszolút csend és sötétség uralkodik, miközben a vízben lebegünk. Elsőre ez talán lehangolónak hangzik, de pontosan ez az abszolút elszigeteltség kívánja leépíteni a stresszt. A testnek és a léleknek sem a hőmérséklet-szabályozással, sem a zajokkal vagy képekkel nem kell foglalkoznia. Azáltal, hogy sem az agyunkat, sem idegrendszerünket nem érik vizuális vagy auditív ingerek, beállhat egy belső, lelki nyugalom. Ezzel csökkenthető a stressz, és növelhető a stressztűrő képesség.

A lebegés pozitív hatásai

Terápiás támogatásaként a lebegéssel pozitív hatásokat lehet elérni a kiégési szindrómánál is. Szakértők a lebegést általában javasolják a test és az elme pihentetésére, az immunrendszer erősítésére és a koncentráló képesség növelésére. Pozitív mellékhatása a megnövelt produktivitás és kreativitás. A lebegéses módszert használják orvosi kezeléseknél is, pl. a sportgyógyászatban, ortopédiában és fájdalomkezelésben. A gerincoszlop tehermentesül, és még a makacs feszültségek is oldódnak vízben. A sós fürdő jót tesz a bőrnek is.

Wellness-változat

A lebegőtartály alternatívája a wellnessben található. Az ún. lebegőmedencéket feltöltik sóoldatos vízzel. A különbség az, hogy a medence nem hang- és fényszigetelt, ellenkezőleg, ott fény- és hanghatásokat alkalmaznak. Az abszolút nyugalom eredeti ötlete a wellnessben tehát nem teljesül. Az abszolút lebegéspártiak éppen a külvilág kizárását tartják elengedhetetlennek. Azok számára, akik kellemetlenül érzik magukat zárt térben, a wellness-lebegés jó alternatíva.

(Németből fordította: Koncz László)