Sok év együtt – több szex

A házasság első éveiben ugyan gyakrabban bújnak össze a párok, ám az együttlétek általában egyre ritkulnak az idő múlásával. A legújabb eredmények alapján azonban fél évszád múltán újra lángra lobban a szenvedély. Az állandóság növeli a kedvet arra, hogy minél többet fektessünk a kapcsolatba, beleértve a szexualitást is – állítja a téma kutatója.

Sok év együtt – több szexNoha eddig igaznak tekintették, hogy minél régebb óta van együtt egy házaspár, annál ritkább a szex, Samuel Stroope, a Louisanai Állami Egyetem munkatársa csapatával együtt megállapította, hogy a kapcsolat állandósága az aranylakodalom múltán különösen megfűszerezi a testiséget. A vizsgálatban a Floridai Állami Egyetem és a Baylor Egyetem szakértői is részt vettek.

„Együtt megöregedni, a közös tapasztalatok és tudás fényében… Ez játszhat szerepet a jelenségben. Az ember alaposan megismeri a párját, és erre az ismeretre építhet. Jobban bízik a partnerében az, aki biztos benne: nem fogja elhagyni. Az állandóság növeli a kedvet arra, hogy minél többet fektessünk a kapcsolatba, beleértve a szexualitást is” – magyarázta Stroope a sajtóközleményben.

Arra is fény derült, hogy a házaspárok tagjainak szexuális étvágya egyre hasonlóbbá válik, ami csökkenti a konfliktusveszélyt, illetve növeli a kedvet. Tény azonban, hogy meglehetősen kevés pár jut el az aranylakodalomig.

A szakértők több mint 1 600 házas amerikai adatait vették górcső alá, akik mindannyian 57 és 85 év közöttiek voltak – olvasható az Archives of Sexual Behavior című szakfolyóiratban.

Érdekes, hogy az első házasságukban élők többet szexelnek, mint azok, akik újra megesküdtek. Ez a különbség azonban nem befolyásolta a testi örömök minőségét és az érzelmi kielégülés szintjét.