Guarana: a sokoldalú, élénkítő gyógynövény

Miközben a kávé valós vagy vélt mellékhatásairól mindmáig megoszlanak a vélemények, szerte a világon mind többen figyelnek fel a növényi koffeint tartalmazó guaranára. A növény élénkítő hatása – a benne található guaranin nevű aktív hatóanyagnak köszönhetően – tovább tart, mint a kávéé, így fölveszi a versenyt a reggeleket megédesítő nedűvel.

A dél-amerikai gyógynövény fokozza a szellemi-testi erőnlétet, a mentális éberséget, serkenti a vérkeringést, a mellékvese aktivitását és gyorsítja az anyagcserét – garantáltan mellékhatások nélkül. Különbség mindössze a két növény hatásmechanizmusában van: a kávé hatása ugyanis – az élénkség és az energiatöbblet – gyorsan, ám rövid ideig érzékelhető, míg a guarana lassan és fokozatosan fejti ki hatását, így akár 6-8 órán keresztül tartó frissességet biztosít.

GuaranaA guarana Dél-Amerika esőerdeiben őshonos, jellegzetes, piros termésű, örökzöld cserje, melynek magját az őslakos indiánok évszázadok óta napi rendszerességgel fogyasztják állóképességük fokozására, valamint különböző betegségek ellenszereként. A porrá zúzott, majd vízben föloldott magot a kezdetektől sikerrel alkalmazták fejfájás és reumatikus fájdalmak enyhítésére, lázcsillapításra, vértisztításra, továbbá emésztési problémák, bélfertőzések és krónikus fáradtság kezelésére.

Tudományos vizsgálatok igazolták, hogy a guarana rendkívül gazdag flavonoidokban és a sejtek öregedését lassító antioxidánsokban, ezért a modern kozmetikai ipar szintén megkezdte széles körű alkalmazását. Gyakori összetevője lett a különféle fogyókúrás készítményeknek is – természetes zsírégető, éhségérzet-csökkentő, ill. anyagcsere-serkentő hatása révén.

Mindezekből következik, hogy a sportolók is előszeretettel alkalmazzák teljesítményük növelésére, ám fontos tudni, hogy a guarana a doppingszerek listáján szerepel, így versenyek előtt tilos a fogyasztása. Ma már számos guaranát tartalmazó készítményhez hozzájuthatunk, ám a szakemberek felhívják a figyelmet arra, hogy érdemes óvatosan kezelni a gyanúsan olcsó termékeket, hiszen a guarana nem tartozik az olcsó kiegészítők közé. Ennek egyik oka, hogy a világpiacon lévő guaranapornak mintegy 80%-át ma is amazóniai indián törzsek állítják elő hagyományos eljárásokkal.

Maczkay Zsaklin