A mikrobiom: a bennünk lévő kert (3.)

Az emberi test minden sejtjére mintegy 10 nem emberi sejt jut. Ezek a mikrobák beleink, bőrünk, szemünk és orrüregünk lakói, amelyek együttesét mikrobiomnak hívjuk. A mikrobiom emberi egészségre gyakorolt hatásának kutatása elég meglepő eredménnyel szolgált, ezért azután elindult a nemzetközi emberi mikrobiom projekt. Igaz-e, hogy a bél a „második agy”?

Törődjön mikrobáival

Míg egyre nő az érdeklődés az emberi egészségre és betegségekre gyakorolt hatása iránt, a figyelem a belet megcélzó terápiás eljárások felé fordult. Sok gyümölcs, zöldség és talán a teljes kiőrlésű étkek fogyasztása lehetővé teszik a jótékony baktériumok dominanciáját, és gátolják az ártalmas törzsek növekedését. Bár a kutatók között nincs egyetértés az optimális mikrobiomot illetően, vannak általános tanácsok arra, hogyan ápoljuk mikrobiális kertünket:

Jótékony erjesztett ételekGyümölcsök és zöldségek
A növényközpontú étrend, amely gazdag zöldségekben, gyümölcsökben és hüvelyesekben, étkezési rostokban és polifenolokban, jótékony hatású a mikrobiótára. Ezen táplálékok prebiotikumok alakjában tápanyagot adnak a bélbaktériumoknak.

Erjesztett ételek
Bár az erjesztett ételekben található jótékony baktériumtörzsek nem telepednek le a bélben állandóra, hatnak a mikrobiótára a már ott lévő baktériumok génexpressziójának befolyásolásával. Természetesen erjesztett ételek, pl. „élő, aktív kultúrás” joghurt és kefir, savanyú káposzta, erjesztett szója sok jótékony hatású Lactobacillus fajtájú baktériumot tartalmaz. A jótékony hatáshoz az kell, hogy természetes erjesztéssel vagy ún. laktofermentálással készüljenek. és nyersen vagy pasztörizálás nélkül fogyasszuk őket, mert a pasztörizálás elpusztítja a jótékony baktériumokat.

Kerti fűszernövények
A fokhagyma és a póréhagyma az inulin nevű prebiotikum természetes forrásai. A fokhagymának természetes antimikrobiális tulajdonságai is vannak, amelyek segítenek a patogén baktériumok háttérbe szorításában és a jótékony baktériumok növekedésében.

Ügyeljünk a frissességre
Minél kevésbé feldolgozott ételeket együnk, és korlátozzuk a cukor és az egészségtelen zsírok, főként a transzzsírok fogyasztását. Több kutatás szerint a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása diszbiózishoz és gyulladást elősegítő mikrobiótához vezet.

Probiotikus táplálékkiegészítők
Érdemes jó minőségű probiotikus táplálékkiegészítőket (amelyek többféle Laktobacillus és Bifidobaktérium törzset, pl. L. acidophilus, L. reuteri, B. longum, B. bifidum fajtákat tartalmaznak) szedni, főleg antibiotikum használata alatt és után, hogy az emésztőcsatornát újból betelepítsük velük, és csökkentsük az antibiotikum okozta hasmenést. Mivel az antibiotikumok minden baktériumot elpusztítanak, a legjobb megoldás probiotikum szedése két órával az antibiotikum bevétele előtt vagy után.

(Angolból fordította: Korom Lajos)