Ötletek falatkás partihoz

Amíg még engedi az időjárás, használjuk ki a napsütést, lássuk vendégül barátainkat kerti partin. A jóízű beszélgetés mellett kínáljunk finom falatkákat, a vendégek örülnek a szépen elkészített ételnek, amelyeket úgy ehetünk meg, hogy nem lesz piszkos a kezünk. A házigazdának pedig a halom piszkos edény helyett csak néhány szalvéta és fapálcika marad meg.

A franciáknál hors d’oeuvre, a spanyoloknál tapas, a görögöknél meze, a németeknél fingerfood. Magyarul vendégváró falatnak nevezzük a kis finomságokat, amelyekkel nem kenjük össze magunkat, nem lesz piszkos a kezünk. Az asztalhoz bilincselés helyett a vendégeknek hideg büfét kínálva szabadon mozoghatunk, beszélgethetünk, ihatunk, közben néhány ízletes falatot is bekaphatunk.

Klasszikus miniszendvics

A fingerfood legismertebb formái a kis szendvicsek. Lazac, szalámi, sajt és némi zöldség egy darab bagetten – mindig népszerűek partikon. Ezek valóban finomak, de nem túl fantáziadúsak. A fingerfoodnál sok múlik a látványon. Miért nem próbálja meg egyszer a barna kenyeret megszórva friss kecskesajttal vagy ráksalátával? Néhány apró trükk feldobja még az egyszerű kenyérfalatokat is: vágjunk ki kerek vagy háromszögletű darabokat, és néhány friss fűszernövénnyel nagyon dekoratívvá tehetjük az ételt.

Mediterrán falatok

A pizza és a spagetti mellett az olaszok szeretik a tramezzinit, a ciabattát és a bruschettát, ezek bármely hideg büfét feldobnak. Remek harapnivaló a mini mozzarella golyócska koktélparadicsommal bazsalikomlevélre szúrva. A spanyolok a saját tapasukkal bajnokai a fingerfoodnak: kis sós pepperoni, csípős szalámi, tortilla, Serrano sonka, datolya baconköpenyben, burgonya sókéregben fűszeres dippel, vagy töltött olajbogyó – kell-e ezeknél jobb?

Egzotikus fingerfood

Bár a japánok pálcikával esznek, a sushi is alkalmas fingerfoodnak, de a tavaszi tekercsek, kis sasliknyársak, sült banán, garnélarák chilivel, kockára vágott tofu vagy egzotikus gyümölcsnyársak is különlegességet jelentenek a büfében. Vagy milyen lenne egyszer marokkói sült kuszkuszgolyó, norvég lazactekercs, török rétestészta, töltött görög szőlőlevél, mexikói mini burrito vagy svéd húsgolyó, köttbullar fingerfoodként?

Édes finomságok

Noha a fingerfood gyakran helyettesíti a teljes menüt, nem hiányozhat a desszert sem. Alkalmas sütemény akár muffin vagy a fánk, és a színes gyümölcsnyársak, mini krémfelfújtak, minyonok, csokoládébevonatos gyümölcsök, vagy jeges szendvicsek is megédesítik az ünneplést.

Egyszerű, gyors, különleges

Mivel a fingerfood egyre népszerűbb, a receptek és variációk is egyre feltűnőbbek. Mind több szakács kínál kézzel ehető falatkákat, de pálcikák helyett kis üvegeket, tálacskákat vagy kanalat használnak tálalásra. Aki otthon akarja meglepni vendégeit ilyen variációkkal, nem kell extra kanalakat vagy tálacskákat vásárolnia. A legtöbb likőrös pohár vagy kávéscsésze is megteszi.

(Németből fordította: Koncz László)

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Vendégváró falatkák szilveszterre