Vendégváró falatkák szilveszterre

Legyen szó akár szilveszteri vagy más partiról, az ujjnyi falatkák mindig praktikusak és népszerűek. Nem csak a vendégek örülnek a kicsi falatoknak, amelyeket gyorsan meg tudnak enni anélkül hogy tányérokkal és evőeszközökkel zsonglőrködnének, a házigazdák is sok munkát takarítanak meg, mert mosogatnivaló helyett csak néhány szalvéta és fogvájó marad hátra.

Fingerfood: ötletek hideg büféhez

Mi is az a fingerfood? Alapvetően a csupasz kézzel való étkezésben semmi új nincs. Az arab országokban vagy Indiában mindig is a kultúra része volt, hogy az ételt a jobb kézzel közvetlenül a szájukba teszik.

A fingerfood inkább kicsi falatkákat jelent, amelyek egy teljes étkezésben többnyire túl drágák, túl kiadósak vagy túl nagy munkaráfordítást igényelnének. A falatkákat egy harapással kell elfogyasztani, ha lehetséges, hogy ne maszatoljuk össze az ujjainkat.

A fingerfood gyakran lazábbá teszi a ünnepeket és partikat, mivel ahelyett, hogy az estét pusztán az ételre és a menüsorra koncentrálva töltenénk, és a vendégeket az asztalhoz szögeznénk, a fingerfoodként készített hideg büfé lehetőséget kínál a szabad mozgásra, beszélgetésre és a finom falatok kóstolására.

A gazdag választék miatt általában mindenki talál valami kedvére valót, és a házigazdák számára könnyebbség, mint a menüben figyelembe venni a vegetáriánusokat vagy az allergiásokat. Az ujjnyi falatkáknak azonban nem feltétlenül kell helyettesíteniük a „valódi” ételt. A harapnivalókat általában egész napos rendezvényeken előételként vagy snackként kínálják.

Falatkák kenyérrel

A fingerfood legismertebb formái a kis szendvicsek. A lazac, a szalámi, a sajt és a szelet bagettre tett zöldségek továbbra is népszerű klasszikusok a partikon. Ezek ízletesek, de nem éppen innovatívak. Nem kell mindig a tipikus fehér kenyeret felszolgálni egy szelet sonkával, salátalevéllel és csemege uborkával, próbálja ki a fekete kenyeret, és kenje meg kecskesajttal, és tegyen rá rántott sajtot vagy ráksalátát. Használhat pirított kenyeret is, vágja négy apró négyzetre, osszon szét rajtuk különféle szószokat, majd helyezze egymásra, mint egy kis tornyot.

A szemünk is eszik

A falatkák szempontjából nagyon fontos a látvány. Ha a kis falat nem tűnik ízlésesnek, akkor a vendégek sem fognak hozzányúlni. Néhány apró trükkel kicsinosíthatja az egyszerű kenyérfalatkákat is:

Sütőformákkal sikerülhet például a kenyér szeleteinek szép formára vágására.
Néhány friss fűszernövény, amelyeket közvetlenül a tálalás előtt a kenyérre szórunk, szintén nagyon dekoratívak.

Mediterrán fingerfood

Kipróbálhatjuk az olasz ételek ízeit is a figerfoodhoz:

A pizza és a spagetti mellett az olaszok szeretik a tramezzinit, a ciabattát és a bruschettát is, amelyek minden hideg büfénél finomak.
A mini cseresznyeparadicsom mellett a bazsalikommal megtöltött mini mozzarella golyók is beférnek a szájba egy harapásra, és finom ünnepi ízük van.
Kis pizzadarabok vagy ropogós kenyérmorzsák fűszerezhetik a menüt.

A spanyolok már eleve híresek a tapasukról: kis sózott pepperoni, fűszeres szalámi, tortillakockák, serrano sonka, szalonnába tekert datolya, sós kéregben sült burgonya forró mártással vagy töltött olajbogyó – ezek adhatnak nagyobb kedvet és ötleteket a kis falatkákhoz.

Egzotikus fingerfood

Bár a japánok evőpálcikával esznek, a sushi ugyanakkor jó falatka-szendvics is. Algába csomagolva vagy rántott tekercsek formájában különösen könnyű egy falatra bekapni ezeket. A tavaszi tekercsek, kis satay nyársak, sült banán, garnélarák chilis mártogatóssal, tofu kocka vagy egzotikus gyümölcsfalatkák kitűnő hideg svédasztalos különlegességek.

Édes falatkák desszertként

Mivel a fingerfood gyakran pótolja a teljes menüt, a desszerteknek sem szabad hiányozniuk a kínálatból. Fontos, hogy itt is mindent meg lehessen enni tányér nélkül, kézzel. A pékáruk erre különösen alkalmasak, legyen az muffin, sütemény, fánk. A színes gyümölcsnyárs, mini tejszínes puffancs, csokoládéval bevont gyümölcs vagy fagylaltkehely is édessé teheti az étkezést.

Egyszerű, gyors, különleges

Ahogy a fingerfoodok egyre népszerűbbek, a receptek és variációik is egyre szokatlanabbak. Éppen ezért egyre több szakács veszi át a falatkák gondolatát, nevezetesen a kézből fogyasztható apró ételeket. Míg a klasszikus fingerfoodban a falatok csak egy evőpálcikányiak, addig a kis poharak, tálak vagy kanalak is egyben tartják a falatkát.

Az apró tálakban tálalt kis levesektől kezdve a speciális fingerfood kanálban tálalt salátáig és a pohárnyi desszertkrémig – a séfek fantáziájának alig szab határt bármi is a miniatűr ételek készítésében. Ha meg akarjuk lepni a vendégeket otthon ilyen variációkkal, akkor nem kell külön kanalat vagy tálkát vásárolni, megteszik a nagyobb kávéspoharak vagy apró tálak.

Szezonális fingerfood: szilveszter vagy nyári parti?

Az évszaktól függően az emberek különböző ízekre vágynak, mindegy, hogy az valódi ebéd vagy fingerfood. Míg nyáron népszerűek a könnyű harapnivalók sok zöldséggel, gyümölccsel, krémsajttal és fűszerekkel, télen lehet kissé táplálóbb és fűszeresebb is a kínálat.

Kerti partikhoz például paradicsom- és mozzarellanyárs, sushi, sajt és szőlőszemek, mexikói tacos, grillezett zöldségek vagy apró saláták alkalmasak. Hozzá gyümölcsös koktélok, bólé vagy hűvös fehérbor jó.

Télen a fingerfood különösen népszerű az ünnepnapokon. Karácsony és újév estén a könnyű ételek egyre inkább felváltják a kötelező raclette-t vagy fondue-t. Az ételek itt is lehetnek melegek, például kis levesként, hagymatortaként vagy sült mini rakottasként.

A fűszeres sajt, például a Roquefort vagy a Gorgonzola karácsonykor vagy újévkor jól illik ecetes gyümölcsökhöz, húsgolyókhoz és töltött leveles tésztához. Az ilyen kiadós ételekhez a legjobb dolog a száraz vörösbor vagy egy frissen csapolt sör, hogy teljessé tegyék a fingerfood élményét.

(Németből fordította: Koncz László)

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Ötletek falatkás partihoz