Egy marék mandula segíti a fogyást

Sokunknak jelent nehézséget a kiegyensúlyozott étrend követése. Szeretnénk fogyni és karcsúak maradni, de valahogy képtelenek vagyunk ellenállni a csábításnak. Pedig csupán annyi a dolgunk, hogy az egészségtelen rágcsálnivalókról mandulára váltunk. Napi egy maréknyi távol tartja az éhséget, és felváltja az egészségtelen ételekből származó üres kalóriákat.

A Floridai Egyetem kutatói felfedezték, hogy naponta egy maréknyi mandula elfogyasztásával helyettesíteni lehet a nassolásból származó üres kalóriákat, miközben csökkenthetjük a sóbevitelt, és növelhetjük a fehérjebevitelt. Az eredmények azt mutatják, hogy a mandula bevonásával az étrendünkbe javíthatjuk általános egészségi állapotunkat.

Elég egy maréknyi napontaAz egyetem kutatói azt vizsgálták, hogyan befolyásolja a mandula hozzáadása az étrendet. Ehhez 28 szülő-gyermek párostól származó adatokat elemeztek Floridában. A kutatás során a szülők három hétig minden nap 45 gramm mandulát, a gyermekek pedig 15 gramm egész mandulát, illetve ezzel megegyező mennyiségű mandulavajat fogyasztottak.

A kutatás elején a szakértők megmérték a szülők és a gyermekek Healthy Eating Index (HEI) számát, amely az étrend minőségének mérőszáma. A Healthy Eating Index azt mutatja, milyen mértékben tartja be valaki az USDA (az USA Mezőgazdasági Minisztériuma) amerikaiak számára kiadott étrendi útmutatásait. Az 51 alatti pontszám egészségtelen étrendre, az 51 és 80 közötti pontszám javításra szoruló étrendre, a 80 feletti pontszám pedig egészséges étrendre utal.

A kutatás kezdetén, a 14 hetes időszak elején a szülők átlagos pontszáma 53,7 volt, csakúgy, mint a gyermekeké. A mandula fogyasztása után azonban a szülők és a gyermekek HEI pontszáma is emelkedett: a szülők átlaga 61,4 pontra, a gyermekeké is 61,4 pontra.