Miért nem próbálja ki mindenki a jógát?

A jóga, gyökerei az ősi indiai szövegekben és hagyományokban több mint 5000 évre nyúlnak vissza, egyre népszerűbb az Egyesült Államokban. 10 amerikaiból 9 hallott a jógáról, minden harmadik amerikai már próbálta, és több mint 15%-uk jógázott az elmúlt 6 hónapban. Az amerikaiak több mint harmada nyilatkozott úgy, hogy szívesen kipróbálná a következő évben.

A jógázók többsége (70%) nő, de a résztvevő férfiak száma is több mint a duplájára nőtt 2012 és 2016 között. Az 50 éven felüli jógázó amerikaiak száma az elmúlt négy évben megháromszorozódott.

Többnyire a nők választjákA jógázás előnyei

A jóga jót tesz a testnek és a léleknek. Javítja az egészséget, a szív és az érrendszer állapotát, a rugalmasságot, az egyensúlyt és az általános életminőséget. Emellett csökkenti a stresszt, az idegességet és a fájdalmat. Ráadásul a jógázóknak 20%-kal nagyobb arányban van pozitív képe saját fizikai és szellemi egészségére vonatkozóan.

A jóga hozzásegít egy egészségesebb életstílushoz is. Kutatások szerint a jógázók fizikai aktivitása sokkal nagyobb, mint a nem jógázóké, és nagyobb eséllyel lesznek „zöldek” is, és tudatosabban étkeznek.

Bár a kortárs nyugati jóga hajlamos csak fizikai gyakorlatokban gondolkodni, a jóga valójában filozófiai elvek sokaságát, légzőgyakorlatokat és meditációt is magába foglal. Sok jógázó a közösségi érzés, hasznosság és önmegvalósítás miatt tart ki a jóga mellett, és nagyobb valószínűséggel végeznek önkéntes tevékenységeket is.

Miért nem csatlakozik mindenki?

A kikérdezések azt állapították meg, hogy a legtöbb távol maradó ember szerint a jóga exkluzív sport – elsődlegesen fiatal nőknek vagy rugalmas, atletikus, esetleg spirituális személyeknek való. A jógaközösségek feladata, hogy a jógát elérhetőbbé és hívogatóbbá tegyék, nemtől, kortól, fittségtől vagy spirituális beállítottságtól függetlenül.

A jóga alapfilozófiája arra bátorít, hogy ne legyünk ítélkezők magunkkal és másokkal szemben. A célja, hogy összhangban legyünk önmagunkkal (testben és szellemben), és jelen legyünk pontosan ott, ahol éppen vagyunk. Minél többet jógázunk, annál jobban észleljük, hogy a saját állapotunk is napról napra, percről percre változik. Jógázás közben például rugalmasságunktól, vagy éppen pillanatnyi érzéseinktől függően, módosulhatnak a pózok. Bár vannak irányelvek, melyek segítenek a biztos pózok megőrzésében, ezek igazodnak és igazodniuk is kell az egyénhez.

Miközben a jóga egyre népszerűbbé válik az USA-ban, nem szabad elveszítenünk a jóga valódi szellemét sem – a könyörületességet, tudatosságot és elfogadást. Ezzel az üzenettel a jóga és előnyei még több ember számára hozzáférhetőek lesznek.

(Angolból fordította: H. Orsi)